gphaber

Arnavutköylüler, Şeb-i Arus Etkinliğinde Buluştu

ARNAVUTKÖY

Arnavutköy Belediyesi, Mevlana Celaleddin Rumi'nin, düğün günü dediği ahrete intikalinin 740. yılı dolayısıyla Şeb-i Arus töreni düzenledi.

 Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleriyle özetleyen Hz. Mevlâna, ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu. O öldüğü zaman sevdiğine, yani Allah'a kavuşacaktı. Onun için Mevlâna ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen "Şeb-i Arûs" diyordu ve dostlarına ölümünün ardından ah-vah edip ağlamayın diyerek vasiyet ediyordu.
“Ölüm günüm, düğün günümdür” tabirini kullandığı için anma törenleri, düğün günü ya da vuslat günü manasına gelen “Şeb-i Arûs“ olarak adlandırılmaktadır. Onun düşüncesinde ve fikirlerinde ölüm hiçbir zaman yokluk olarak kabul edilmemektedir. "Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir" diyerek gönüllerdeki ölümsüzlüğe dikkat çekmiştir.

Arnavutköy Belediyesi’de Hz. Mevlana'nın vuslatının 740. yıl dönümü nedeni ile Arnavutköy Kültür Merkezi’nde Şeb-i Arus Etkinliği düzenledi.

Rumi'nin, sevgiliye (Allah'a) kavuşma günü olarak gördüğü ve düğün gecesi dediği Şeb-i Arus törenini, Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı, Arnavutköy Garnizon Komutanı Hava Savunma Albay Mehmet Yorgancı, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş izledi.

Şeb-i Arus programında; Yavuz Selim Koç, Hazreti Mevlana’nın şiirlerini seslendirdi. Program akışında ise Alican Salman, ilahilerini semazenler eşliğinde söylemesi, davetliler tarafından beğeni aldı.

Program sonunda ise Hasan Kılıçatan, yeni ve eski ilahilerini söyledi. Hasan Kılıçatan’nın Hz. Mevlana’nın 7 öğüdünü söylemesi, davetliler tarafından ayakta alkışlandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.