gphaber

Dışa bağımlılık yükselişi yavaşlıyor

EKONOMİ

Dışa bağımlılık yükselişi yavaşlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, birincil enerji kaynaklarında dışa bağımlılık oranının yükselişinin durdurulduğunu bildirdi.

Yıldız, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, birincil enerji kaynakları bakımından dışa bağımlılığı azaltmak ve buna yönelik olarak yerli enerji kaynaklarından azami ölçüde yararlanılmasını sağlamak için gerekli mevzuatların hazırlanarak yürürlüğe konulduğunu anımsattı.

Bakanlığının bu konudaki hedeflerinin yer aldığı, ''Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Strateji Belgesi''nin yayınladığını belirten Yıldız, ''Petrol ve doğalgaz arama yatırımlarımız, 2002 yılına oranla önemli oranda artırılmış ve buna bağlı olarak TPAO Genel Müdürlüğü son yıllarda ülkemizin yeterice aranmamış alanlarına ve özellikle denizlerimize yönelerek büyük bir yatırım hamlesi başlatmıştır'' bilgisini verdi.

''2001 ve 2002 yıllarında önemli bir artış trendine girmiş olan birincil enerji kaynaklarında dışa bağımlılık oranımızın yükselişi durdurulmuştur'' ifadesini kullanan Yıldız, şunları kaydetti:

''TEİAŞ Genel Müdürlüğü projeksiyonlarına göre ülkemizin 2012 yılı elektrik enerjisi talebinin 244 milyar kilovat saat olarak gerçekleşeceği tahmin edilmekte olup, 2012 yılında tahmin edilen talebin yanı sıra 35,7 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretimi imkanı bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra TETAŞ Genel Müdürlüğünce, Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti ile mübadele ve enerji alacağımıza karşılık elektrik alımı planlanmaktadır.

Bu yıl kamunun elektrik ihracatı planlanmamış olup, elektrik enerjisi ticareti kapsamında özel sektör tarafından 3,07 milyar kilovat saat elektrik enerjisi dış satımı gerçekleştirilmesi beklenmektedir.''

//www.hurhaber.com/haber/Disa-bagimlilik-yukselisi-yavasliyor-/449960
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.