gphaber

Dolara yatırm yapılır mı?

EKONOMİ

Milliyet yazarı Güngör Uras'tan dolara yatırım yapmayı düşünenlere bir dizi uyarı...

Dolar tarihi zirvesini yaptıktan sonra 2012'nin ilk ayında gerilemeye başladı. 1.90 TL seviyesinden dolar alanlar ne yapmalı... 1.75 TL'den dolar alınır mı?
 
İşte yatırımcıların merakla sorduğu bu sorunun yanıtını Milliyet yazarı Güngör Uras bugünkü köşesinde yanıtladı.


Yatırımcılara "Dolar fiyatı önemli ama euro fiyatı da önemli. Bu iki para biriminin değerindeki değişim dolar ve euro fiyatlarının farklı yönde değişimine yol açıyor. Bu nedenle dolar ve euro fiyatları birlikte izleniyor" uyarısında bulunuyor ve ekliyor:

"Dolar fiyatının yarısı ile euro fiyatının yarısı (0.50 dolar + 0.50 euro) toplanıyor. Buna "Döviz Sepeti" deniliyor."

SEPETTEKİ DEĞİŞİM

İşte Uras'ın yazısından yatırımcılara tüyo gibi uyarılar:

Döviz sepeti geçen hafta sonu 2.02 TL. idi. Sepet yılbaşında 2.19'u görmüştü. Sepet 2011 yılında yüzde 21 oranında değer kaybederken, yılbaşından bu yana yüzde 6 değer kazandı.
Bizim halkımız, kamu oyumuz, "Döviz Sepeti"nden çok, "Dolar Fiyatı"na bakar. Dolar yıl başında 1.91 TL'ye kadar çıkmıştı. İndi, çıktı. Şimdilerde 1.75 TL'ler dolayında.

Halbuki biz ucuz dolara ne güzel de alışmıştık...

Geriye gitmeye gerek yok. 2010 Ekim ayında 1.43 TL, yıl sonunda 1.54 TL idi. Ne oldu ise 2011 yılında oldu. Ocak ayında 1.58'den başladı. Nisan da 1.50 TL oldu ama, yıl sonunda 1.91 TL'yi buldu.

Derken efendim 10 Ocak'da Sn. Erdoğan, "Şu anda faiz lobisinin çalışması, atağı var. Ama biz faiz lobisini bu kadar rahat çalıştırmayız. Merkez Bankası dolara müdahale ediyor" dedi.

Ve de dolar ucuzlamaya başladı.

NASIL UCUZLADI?

Önce kısaca, sonra uzun uzun anlatayım.

Kısa anlatım şu:

* Dünyada para bollaştı. Para gidecek yer arıyor.
* Bizde (Faiz lobisinin etkisinden midir, Merkez Bankası'nın isteğinden midir ben bilemiyorum) "reel faiz" yüksek. Bu yüksek faiz, yüzen gezen dövizleri Türkiye'ye çekiyor.
* Türkiye'ye döviz girişi devam ettiği sürece döviz ucuzluyor.

TL KAZANDIRIYOR

Türk Lirası dolar karşısında 2011 yılı başından, 2012 Şubat başına kadar yüzde 12'ye yakın değer kaybetti. Fakat 2012 yılının ilk ayında tersi oldu. Yüzde 8 değer kazandı.
Türkiye'nın durumunu tek başına almak konunun anlaşılmasını güçleştirir. Başka ülkelerle karşılaştırıldığında görülen şu ki, Türk Lirası, değer kaybederken de kazanırken de diğer ülke para birimlerinin önünde koşuyor.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.