gphaber

Ekonomide devrim yaratacak 10 adım

EKONOMİ

Ekonomide devrim yaratacak 10 adım

 Hükümet, kıdemden teşvik politikalarına kadar 10 adımlık ‘ekonomi devrim’ paketi hazırladı. Hedef büyümeyi hızlandırmak.
Hükümet, milyonlarca çalışandan ihracatçıya, yatırımcıdan reel sektöre kadar geniş bir kesimi ilgilendiren ve ekonomide devrim yaratacak yeni yol haritasını netleştirdi. Buna göre, Türkiye'den ev alan yabancıya önce oturum sonra vatandaşlık verilecek. Kıdemde "sıfır mağduriyet" politikası benimsenirken, 30 gün esası korunacak. Turizm de ihracat sayılacak, kritik sektörlere "kişiye özel teşvik" verilecek. Stratejik sektörlerde "ilelebet vergi tatil"inden teknolojik yatırımlarda mühendislerin yükünü devletin üstlenmesine kadar bir dizi destekleyici adımlar atılacak. Eximbank yurtdışındaki yatırımcıyı kredilendirecek.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de özel sektörün biriken kıdemlerinin devlete devredilmesi gerektiğini belirterek, "Kıdemde hedef sıfır mağduriyet, 15 güne düşürülmesi söz konusu değil" dedi. "Teknoloji, bilim TÜBİTAK eliyle gelişmez" vurgusu yapan Zeybekci, önümüzdeki dönemde stratejik sektörlerde yerli ve yabancı ayırımı yapmadan Bakanlar Kurulu kararıyla kişiye, şirkete özel, enerjide fiyat garantisi, ulaşım, liman, arazi gibi teşviklerin verileceğini açıkladı.

1- Türkiye'den ev alan yabancıya önce oturum sonra vatandaşlık
2- Kıdemde sıfır mağduriyet, 30 gün korunuyor
3- Turizm de ihracat sayılıyor
4- Kritik sektörlerde "kişiye özel teşvik" verilecek
5- Bölgesel değil noktasal destekler geliyor
6- Stratejik sektörlere "ilelebet vergi tatili"
7- Teknolojik yatırımda mühendisin yükü devletin
8- Devlet birçok sektördeki rolünü özel sektöre devredecek
9- Eximbank yurtdışındaki yatırımcıyı da kredilendirecek
10- Gümrük Birliği'nde revizyon 2017'de tamamlanacak

TÜRKİYE'NİN GÖZÜ KIDEMDE

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Uluslararası 40. KKTC Fuarı'na gidiş yolunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Zeybekci şu mesajları verdi: KIDEMDE 30 GÜN KORUNUR: Kıdem çalışmasını destekliyoruz. Kıdem batan firmayla beraber gitmemeli. Fon'a sıcak bakıyorum. Kanuni olarak bir aysa bile o bir yıldaki bir ay kanuni bir şekilde korunarak hesabında birikmeli. Yarıya düşürüleceğini düşünmüyorum, 30 gün korunacak.

BİRİKEN KIDEM DEVLETE DEVREDİLSİN: Şirketler üzerinde biriken kıdemler de fona devredilmeli. Devlet devreye girer, firmaya 'Senin bunu ödemen zor ama gel 5-10 yılda öde' der. Mevcut kıdemler de fona devredilecek. Adama bir ayda şu kadar para dersen, nereden bulacak o parayı. Bir formülle özel sektör desteklenmeli. Kıdemde şunu söyleyeyim, sıfır mağduriyet.

EV ALAN YABANCIYA VATANDAŞLIK: Türkiye'ye gelip belirli bir rakamın üzerinde konut alana derhal, sınırsız şekilde oturum, en kısa sürede talep etmesi durumunda vatandaşlık verilecek. Önce oturum, sonra vatandaşlık olacak.

TURİZM FATURASI İHRACAT SAYILACAK: Turizmin ihracat sayılması, ihracat kapsamına alınması için çalışıyoruz. Otele gelen bir yabancıya satılmış olan bir turizm hizmeti faturadan sayılmalı, sağlık turizmi için de geçerli.

DEVLET BARİYERİ KALKACAK: Bürokrasi sadece çarklardan biri. Gelişmiş demokrasilerde kamunun bütün hizmetleri hemen hemen özel sektör eliyle yapılıyor. Vergi bile özel sektör eliyle toplanıyor. Türkiye'yi özel sektör eliyle daha çok üreterek, ihracat yaparak büyütmek zorundayız. Kamu altyapı yatırımları dışındakini özel sektör eliyle yapmalıyız.

ENERJİ DEVLERİ ORTAYA ÇIKARILMALI: Gelecek on yılda enerji üretim kapasitemizin tam ikiye katlanması gerekiyor. Yüzde 100 Türkiye'de üretilebilen, kabiliyeti olan rüzgar, güneş, nükleerle ilgili kendi teknolojimizi, enerji devlerimizi ortaya çıkarmamız gerekiyor.

TEKNOLOJİ TÜBİTAK ELİYLE GELİŞMEZ: Türkiye'de bilim, teknoloji TÜBİTAK eliyle gelişmez. Dünya reel sektöre "bana şu teknolojide, şu lazım" diyerek talebini ortaya koyuyor. Beş firma seçiyor, Ar-Ge ve teknoloji geliştirmeyi özel sektöre veriyor. 'Git bunu geliştir gel' diyor. 1 sene-1.5 sene sonra bu firmalardan birini seçiyor ve 'seninle artık yerli uçağımı, uydumu üretmeye devam edeceğim' diyor. Türkiye'de yüzde yüz yerli uydu devlet eliyle zor, zor, zor.

KİŞİYE ÖZEL TEŞVİK: Yerli yabancı ayırımı yapmadan 'kişiye özel teşvik' gerekiyor. Demir-çelikte önümüzdeki 15-20 senelik ihtiyacı belirdikten sonra yapılması gerekenler ortaya konulmalı. Hurdaya değil, cevhere dayalı üretim yapılmalı. 'İhtiyacımız şu kadar' diyerek bunu rantabl bir şirketin üretmesi önemli. Devlet arazi, enerjide fiyat garantisi, ulaşım, liman her türlü kolaylığı ortaya koyacak. O sektörde üretim yaptığı sürece ya 10-20 yıl ya da ilelebet vergi tatili olabilir. Yıl sonuna kadar stratejik alanlarda çalışmalarımızı tamamlamış oluruz.

BÖLGESEL DEĞİL NOKTASAL: Devlet bu kadar bölgesel teşviklerden daha çok noktasal kişiye özel teşvik verecek. Gerekiyorsa Bakanlar Kurulu kararıyla o şirkete özel iş verilmeli. Böylece 'demir üretecektim ama' diyemeyecek.

MÜHENDİSİN FATURASI DEVLETE: İletişim, bilgisayar, elektronik yatırımları konusunda devlet çalışma yapacak. İhracat dahil bölgesel pazarlara bakıp kapasitelerini belirleyecek. Burada teşvik söz konusu olacak. Gerekirse 'arkadaş senin 10 yıl boyunca çalıştırdığın tüm elektrik-elektronik mühendislerine şu kadar destek vereceğim' denecek.

EXİMBANK YURTDIŞI DESTEĞİ: Eximbank yeniden yapılandırılıyor. Dünyadaki örnekler gibi çalışacak. Yurtdışında yatırım yapanlara 3-5 vadeli imkanlar sunulacak. Yurtdışındaki alıcılar kredilendirilecek. Yurtdışında yatırım yapan firmamıza o ülke Hazine garantisi veriyorsa Eximbank da düşük faizli kredi ile finanse edecek.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.