gphaber

Görmeden iniyorlar

EKONOMİ

DHMİ Genel Müdürü Birdal: Esenboğa Havalimanı'nda sıfır veya sıfıra yakın yani CAT3 şartlarında iniş gerçekleşebiliyor.

Her zaman güneşli bir hava bulmanın zor olduğu Esenboğa Havalimanı'nda, geçmiş yıllarda, özellikle kış aylarında hava trafiğinde aksamalar yaşanabiliyordu. DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, yaptığı açıklamada havalimanının sisin, pusun çok yoğun olduğu bir lokasyonda bulunduğunu belirterek, ''Ancak, tabii hava trafiğinin sisten, pustan olumsuz etkilenmemesi için hava seyrüsefer sistemlerimizin altyapısını güçlendiriyoruz'' dedi.


Bu anlamda, trafiği yoğun olan Türkiye'nin başkentine hizmet veren Esenboğa Havalimanı'nın da ILC sistemlerini CAT3 seviyesine çıkardıklarını anlatan Birdal, şöyle konuştu:


''Bunun anlamı, yani CAT3'ün anlamı şu; olumsuz görüş şartlarında, sıfır görüşe kadar uçakların inişine imkan veren, hem yaklaşma sistemleri hem de yere indikten sonra park yerine kadar uçağı yönlendiren sistemlerin tamamını oluşturan oluşuma 'CAT3' diyoruz. Sıfır görüşte uçakları indirip park ettirebiliyoruz, yalnız buna şartlı izin verilebiliyor. Pilotun da bu eğitimi alması ve hiç görmeden uçağı indirmeye sertifike edilmesi gerekiyor. Ayrıca, uçakta da CAT3 şartlarında inişe imkan sağlayan, yerdeki cihazların yayınladığı yayınları alma kabiliyetine haiz cihazların karşılığının olması lazım. Yani havaalanı, uçak ve pilot CAT3 şartlarına hazır olursa, uçak sıfır görüş şartlarında inebilir.''


Havayolu şirketlerinin sıfır görüş şartını riskli bulduklarını da sözlerine ekleyen Birdal, şirketlerin kendilerine 150-200 metreye tolerans koyduklarını söyledi.


Esenboğa Havalimanı'nda CAT3 şartlarında iniş uygulamasının 2011 yılı başında başladığını anlatan Birdal, ''O günden bugüne yaklaşık 400'ün üzerinde uçak, olumsuz görüş şartlarında havalimanımıza indi. Bu sistem olmamış olsaydı, o kadar uçak başka havaalanlarına gitmiş olacaktı'' dedi.


Sistemin, dünyada kaç havalimanında kullanıldığının sayısal olarak söylemenin mümkün olmadığını belirten Birdal, ''Ancak trafik yoğunluğu fazla olan, bölge itibarıyla çok fazla sisin olduğu, görüş şartlarının düşük olduğu bölgelerde yer alan havaalanlarında bu sistem kullanılıyor'' diye konuştu. Birdal şöyle devam etti:


''Sistem karmaşık ve birbiriyle zincirleme bağlı bir sistem. Yer işaretlemeleri yani 'yatay işaretlemeler' dediğimiz işaretlemelerin de aynı şekilde olması lazım. Örneğin, yüzey hareketlerini kontrol eden radar sistemi kurduk biz Esenboğa'da. Kulenin uçağa talimat verebilmesi için uçağın yerdeki hareketini takip edebilmesi için. Takdir edersiniz ki, sıfır görüşün olduğu durumda uçağın yeri görememesi gibi kulenin de uçağı görmesi mümkün olmayacak. Bu durumda kule neyle yapacak işini? Ancak uçağın yerdeki pozisyonunu takip edebilecek radar sistemiyle gerçekleştirebilir. Çok ucuz bir sistem değil CAT3. Bu sistemi kurduğunuz havaalanlarındaki trafik yoğunluğunun, onu kurmanıza uygun olması gerekir.''


Orhan Birdal, adı geçen sistemin Türkiye'de iki havalimanında bulunduğunu da sözlerine ekleyerek, ''Sistem, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 05 pistinde ve Esenboğa Havalimanı'nda 03 sağ pistinde uygulanıyor'' dedi.

AA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.