-''4 milyar civarında olan IPv4 adres sayısı Ocak 2011'de tükendi. IPv6 ise 340 trilyon kere trilyon adres içeriyor''
-''IP adresini kıt kaynak olmaktan çıkaran IPv6, her bir cihaz için statik IP adresi tanımlamak anlamına geliyor''
-''IPv6 ile artık internete bağlanan her cihazın kendine ait bir IP adresi olacak. IPv6 daha fazla güvenlik seviyesi getirdiği için internet ortamında işlenen suçlar ve hacker saldırıları zorlaşacak, internet ortamı daha güvenli hale gelecek''
Arife Yıldız Ünal'ın haberi
Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Alkan, 4 milyar civarında olan İnternet Protokolü 4. sürümü (IPv4) adres sayısının geçen yıl Ocak ayında tükendiğini, İnternet Protokolü'nün 6. sürümü olan IPv6'ya geçişlerin başladığını bildirdi.
Alkan, ''340 trilyon kere trilyon adres içeren IPv6 ise IP adresini kıt kaynak olmaktan çıkarıyor ve bu, her bir cihaz için statik IP adresi tanımlamak anlamına geliyor'' dedi.
Mustafa Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınırlı sayıda olan IPv4 adreslerinin bir gün biteceği öngörüsüyle 1990'lı yılların sonundan itibaren dünya çapında Yeni Nesil İnternet Protokolüne geçiş çalışmalarının yapıldığını, 1998 yılından itibaren, Yeni Nesil İnternet Protokolü olarak da adlandırılan IPv6'ya geçilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin, özellikle internetin, son yıllarda büyük bir hızla geliştiğine ve tüm dünyaya yayıldığına dikkati çeken Alkan, ''Buna karşılık halihazırda yaygın olarak kullanılmakta olan IPv4, internet kullanıcı sayısının hızla artması, yeni araç ve cihazların internete bağlanmaya başlaması, yeni IP tabanlı hizmetlerin sunulması nedeniyle IP adresi ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalmaya başladı. Ocak 2011'de IPv4 adreslerinin tükendiği ilan edildi'' diye konuştu.
-''İnternet daha güvenli olacak''-
IPv4 adres sayısının 4 milyar civarında olduğunu anlatan Alkan, ''IPv6 340 trilyon kere trilyon adres içeriyor. Dolayısıyla IP adresi neredeyse kıt kaynak olmaktan çıkıyor. Bu da her bir cihaz için statik bir IP adresi tanımlamak anlamına geliyor'' dedi.
IPv6 ile artık internete bağlanan her cihazın kendine ait bir IP adresinin olacağını ifade eden Alkan, şöyle konuştu:
''Bu, internete bağlı olan tüm cihazların kimlik bilgisi olarak değerlendirilebilir. IPv6 daha fazla güvenlik seviyesi getiriyor. Dolayısıyla internet ortamında işlenen suçlar ve hacker saldırıları zorlaşacak ve internet ortamı daha güvenli hale gelecek. İnternete daha fazla sayıda ve çeşitlilikte cihaz bağlanabilecek. İnternet ortamından yeni birçok servisler ve hizmetler sağlanabilecek. İnternet ortamında işlenen suçların tespiti daha kolay olacak.''
-IPv6 Konferansı 15 Şubat'ta-
Alkan, dünyadaki IPv6'ya geçiş çalışmalarına paralel olarak Türkiye'de de çalışmalar yürütüldüğünü ve bu çerçevede 8 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete'de ''Kamu Kurum ve Kuruluşları için IPv6'ya Geçiş Planı'' genelgesinin yayımlandığını hatırlattı.
Mustafa Alkan, Ankara'da yarın düzenlenecek ''Türkiye'de IPv6'ya Geçiş ve Sonrası'' konulu konferansta, Türkiye'de bu konuda gelinen noktanın değerlendirileceğini de kaydetti.
Etkinlikte, IPv6'ya geçiş sürecinin tarafları olan kamu kurumları, üniversiteler, internet servis sağlayıcıları, özel sektör ve Ar-Ge birimlerinin bir araya geleceğini bildiren Alkan, IPv6 çalışmalarının hangi aşamaya ulaştığı, paydaşlara düşen roller, sorunsuz geçiş için izlenecek adımlar, karşılaşılan sorunlar ve altyapıdaki son durumun tartışılacağını, IPv6 ile birlikte Ar-Ge ve uygulama geliştirme alanında oluşan yeni fırsatlar ışığında, Türkiye için 2012 yılının bir sıçrama yılı olması yönünde yol haritasının belirleneceğini ifade etti.
-IPv6 protokolüne geçiş maliyeti 515 bin avro-
Alkan'ın verdiği bilgiye göre, Kamu Kurum ve Kuruluşları İçin IPv6'ya Geçiş Planı Genelgesi çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşları en geç 31 Ağustos 2012 itibariyle IPv6 adresi ve IPv6 bağlantılarını temin edecek. Söz konusu tarihten sonra IPv6'yı desteklemeyen hiçbir ağ donanım ve yazılımına yatırım yapılmayacak. Kamu kurum ve kuruluşları, bilgi işlem personelinin IPv6'ya geçiş ve IPv6 destekli hizmetlerin verilebilmesi konusunda eğitim ihtiyaçlarını belirleyecek. Gerekli eğitimler 1 Mart 2012 tarihine kadar Ulusal Bilgi Ağı Müdürlüğü'nden veya ilgili standarda uygun eğitim veren kuruluşlardan sağlanacak. 1 Eylül-31 Aralık 2012 tarihleri arasında, IPv6 bağlantısı ve adresi temin eden kamu kurum ve kuruluşları, 31 Aralık 2012'ye kadar internet üzerinden verdikleri en az bir adet hizmeti pilot uygulama olarak IPv6 destekli hale getirecek.
Kamu kurum ve kuruluşları en geç 31 Ağustos 2013 tarihine kadar internet üzerinden verdikleri kamuya açık tüm hizmetleri IPv6'yı destekler hale getirecek.
Alkan, Türkiye'nin IPv6 protokolüne geçiş maliyeti konusunda ise ''Bu analiz edildi ve 2011-2016 yılları arası için yaklaşık olarak 1 milyon 24 bin liranın üzerinde (yaklaşık 515 bin avro) toplam maliyet hesaplandı. Maliyetlerin büyük kısmının (yüzde 57) kamu kurumları ve üniversitelere, en az kısmının (yüzde 18) ise İnternet Servis Sağlayıcılar'a (İSS) ait olduğu görüldü'' dedi.
rotahaber