gphaber

Kredi kartı almanın kriteri

EKONOMİ

Kredi kartı almanın kriteri ...

Aydın, "Bazı şeyleri bedava yapmak lüksümüz yok" dedi. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, örgütün yönetim kurulu üyeleriyle birlikte önceki akşam bir sohbet toplantısı düzenleyerek güncel tartışmaları değerlendirdi.
Hapis cezası çağdaş değildi
Bu kapsamda karşılıksız çek kullananlara verilen hapis cezasının kaldırılmasını değerlendiren Aydın, bu tür bir cezanın çağdaş olmadığını vurguladı. Çeki, piyasanın istediği normlarda kullanmayan kişilerin yasa yoluyla 'çeki kullanmama' gibi bir cezayla karşılaştığını hatırlatan Aydın, şunları söyledi: "Bankalar, çek talep edenler için gerekli istihbaratı yapıyorlar. Çek kullananların da özen göstermeleri gerekiyor. Bir kredi nasıl verilirse, çek verenler o duyarlılığı gösterirlerse çekin işlevselliğine daha az halel gelir." Aydın çek başına sorumluluklarının 1000 liraya çıktığını da hatırlattı.

Fiyat önceden açıklanıyor
Gündemden düşmeyen kredi kartı aidatı konusundaki soruları da yanıtlayan Aydın, kullanıcıların tercih şansı olduğunu hatırlattı. Kullanıcılara "Aidat nerede uygunsa oradan kredi kartı alın, diyoruz" çağrısı da yapan Aydın, şöyle devam etti: "Bankalara ticarethanedir. Bu nedenle ücret alınması makul. Asıl olan, bu fiyatın daha önce deklare edilmiş olmasıdır. Bazı şeyleri bedava yapmak lüksümüz yok."

'Masrafın %51'in alıyoruz'
Yapı Kredi Üst Yöneticisi Faik Açıkalın da, esas müşteri işlemlerinden kaynaklanan net faiz marjının yüzde 2'lerin altına indiğine dikkati çekti. Açıkalın, "Faiz komisyon tahsilatına gelince, bunların operasyonel giderlerin yüzde kaçını karşıladığına bakmalı. Türkiye'de şu an yüzde 51. Yani biz bankalar olarak müşteriye hizmet için yaptığımız masrafların yüzde 51'ini tahsil edebiliyoruz. Dünyada bu oran yüzde 100'e yakındır" yorumunu yaptı.

'Bağımsız'da özel statüye karşıyız
SPK'nın bağımsız üye atanmasıyla ilgili tebliğini değerlendiren Hüseyin Aydın, "Bağımsız üye olmasın' demiyoruz ama bağımsız üyeye özel statü verilmesine sektör olarak karşıyız; bu, karar alma ve iş yapış biçimlerimizi etkilememeli" dedi. Aydın, ayrıca bugün yüzde 3,5 olan net faiz marjını muhafaza etmek şartıyla 2012'de sektördeki toplam kâr artışının yüzde 10 olacağını belirtti.Aydın, aktifteki artışın da kredilerdeki gibi yüzde 15-20 olabileceğini söyledi.

Bulgaristan'dan gerideyiz

Toplam aktiflerin Türkiye'nin GSYİH'na eşit duruma gelmesini değerlendiren İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "İyi bir gelişme ama Bulgaristan'dan bile gerideyiz. Benzer çok örnek var" dedi. Sektörün yurtdışı yatırım çalışmalarını da değerlendiren Bali, hem fonlama imkanları hem yurtdışında aktif yaratma açısından içinde bulunulan konjonktürün finans sistemine hizmet ettiğini vurguladı. Bali, şöyle devam etti: "Bu anlamda da Türkiye'yi bitirdiğimiz, tükettiğimiz için değil, daha hala bu ülkede alınacak çok yol olduğu için dışarıya bakılabilir." bugün
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.