gphaber

MART AYINDA EKONOMİ DÜNYASI BUNLARI KONUŞTU…

EKONOMİ

Aylık ekonomi gündemine ilişkin medya raporu açıklandı. Medya Takip Merkezi (MTM) tarafından hazırlanan rapora göre, ekonomi dünyasında gündemi en çok meşgul eden konu vergi oldu. TL’nin yeni simgesi ve benzin-motorin fiyatlarına gelen zamların da bolca konuşulduğu Mart ayında, Apple markası medyada çıkan haberleri ile zirveye çıktı. İşte, Mart ayı ekonomi gündeminin detayları…

Mart ayında basın, ekonomiye toplamda 37 bin 32 haber ve yazı ile yer ayırdı. Ay boyunca ekonomi alanında öne çıkan konu vergi olurken, ayın ilk günlerinde kutlanan vergi haftası, çeşitli vergiler ile ilgili haberler medyada çoğunlukla yer bulan başlıklar oldu.
Vergi haberlerinin yanı sıra, basında öne çıkan bir diğer konu ise ihracat haberleri oldu. Şubat ayındaki ihracat rekoru ile ilgili haberler, Mart ayında geniş yansıma buldu. Buna göre, geçtiğimiz yılın Şubat ayına oranla, ihracat yüzde 10.4 artışla 11.1 milyara ulaştı. 2012 yılının ilk 2 ayında ihracatımızdaki en büyük payı, yüzde 9.75 ile Almanya aldı.
TL’nin yeni simgesine medyadan ilgi
Başbakan Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tarafından Mart ayı başında tanıtılan Türk Lira’sının yeni simgesi, ay boyunca medyada geniş yankı buldu. Simge, “çapaya” benzemesi nedeniyle, güven temsil ettiği yönündeki yorumların yanı sıra, Ermenistan para birimini andırdığı ile ilgili de eleştirilerin odağında oldu. TL’nin yeni simgesi ay boyunca, 2 bin 98 haber ve yazı ile yansıma buldu.
Benzin fiyatlarına zam üstüne zam
Ham petrol fiyatlarındaki ve dolar kurundaki artışın etkisiyle benzin fiyatlarına ay içerisinde 2 kez zam yapılması, ekonomi camiasının ay genelinde en çok ilgilendiği konulardan biri oldu. Benzin fiyatlarına litre başına yaklaşık 8 kuruş zam gelmesi ile İstanbul’daki benzin fiyatı 4.53’ten 4.61’e yükseldi. Ham petrol fiyatları ve dolar kurundaki artıştan etkilenen motorin fiyatlarına da yaklaşık yüzde 3 oranında artış yapıldı ve motorin ilk kez 4 lirayı aştı.
Apple dünyanın en değerli markası
MTM’nin hazırladığı Mart ayı ekonomi gündemine göre, medyadaki yansımaları ile öne çıkan marka Apple oldu. Uluslararası Marka Değerlendirme Kuruluşu Brand Finance’in yaptığı marka araştırması sonucunda, dünyanın en değerli 500 markasının içersinde 70,6 milyar dolarlık marka değeriyle Apple birinci oldu. Ay içerisinde, yeni Ipad modelinin tanıtımını gerçekleştiren ve satışına başlayan marka, 14 bin 635 haber ve yazıda yer aldı.
AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ:
· Yaklaşık 2 milyon emeklinin maaşında artış yapılacak İntibak Yasa’sı meclisten geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Gül tarafından da onaylandı.
· Türkiye'de 2011 yılında işsizlik oranı, bir önceki yıla göre 2,1 puan azalarak, yüzde 9,8'e geriledi.
· Euro kullanan 17 ülkede işsizlik oranı Ocak ayında yüzde 10,7'ye yükselerek rekor kırdı.
· Dünyanın dördüncü büyük çikolata ve şekerleme üreticisi İtalyan Ferrero, Manisa’da 146 bin metrekare arazide üretim tesisi inşasına başladı.
· Brand Finance’in tüm dünyada yaptığı marka araştırması sonuçlarına göre, telekomünikasyon sektöründeTürk Telekom, Avea ve Turkcell dünyanın en değerli 500 telekom markası arasında kendilerine yer buldu.
· Moody's, Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu Ca’dan C’ye düşürdü.
· 2,5 milyon memur ile 1,8 milyon memur emeklisinin zamlı maaşlarını alacakları tarih, Mayıs 2012 olarak belirlendi.
· Türk Telekom, Manchester United Futbol Kulübü ile yaptığı işbirliği kapsamında kulübün mobil hakları, online oyun hakları, sosyal medya projeleri, spor okullarına yönelik hakları ile çeşitli pazarlama ve ağırlama haklarının kullanımının üç yıllığına sahibi oldu.
· Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon verilerine göre, tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 0.56 artış, üretici fiyatlarında ÜFE ise yüzde 0.09 azalış meydana geldi.
· Eczacıbaşı Holding, iştiraklerinden İpek Kağıt'ın Georgia-Pacific'in elindeki yüzde 50 hissesini satın alarak şirketin tamamına sahip oldu.
· Türkiye İtibar Endeksi 2011 sonuçlarına göre Koç Holding yüzde 24,3, Turkcell yüzde 13,1 ve Sabancı Holding yüzde 10 ile Türkiye'nin en itibarlı üç markası oldu.
· Ağaoğlu, Amasya’da kuracağı 21,5 MW kapasiteli Umutlu hidroelektrik santrali için Çinli Zhejiang Orient şirketi ile anlaşma imzaladı.
· Fransız Aeroports de Paris (ADP), TAV Havalimanları Holding'in yüzde 38'ini ve TAV İnşaat'ın yüzde 49'unu 1 milyar dolara satın aldı.
· Hollandalı Imtech, mekanik ve elektrik mühendisliği alanında faaliyet gösteren Arma-Elektropanç'ın yüzde 80'ini aldığını açıkladı.
· Garanti Bankası, Standard & Poors’un (S&P), bankaların sermaye yeterliliğinin karşılaştırıldığı raporda, "global 100" listesinde yer alan tek Türk bankası olduğunu bildirdi.
· Ziylan Grubu, ünlü ayakkabı firması Lumberjack'i satın aldı.
· Porsche 911 Carrera S modeli spor arabaları, yakıt borularının bir bağlantı yerinden koparak yakıt sızıntısına yol açma riski taşıdığı belirtilerek geri çağırıldı.
· Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM), yeni Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sezen oldu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.