gphaber

Endülüs Sempozyumu Eyüp Bahariye Mevlevihanesinde başladı.

EYÜPSULTAN

Kısa adı İDSB olan İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği tarafından düzenlenen Endülüs Sempozyumu Eyüp Bahariye Mevlevihanesinde başladı.

Hasan Lütfi Ramazanoğlu tarafından okunan Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan programın açlış konuşmasını İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu yaptı. Sadıkoğlu konuşmasında Türkiye ve dünyada meydana gelen gelişmelerden bahsederek Endülüs tecrübesinin iyi okunması gerektiğini söyledi. “Endülüs Medeniyeti 800 yıl bölgesinde medeniyetler arası ilişkilerin nasıl olması gerektiğini bugünün insanlarına anlatan en iyi örnektir. Müslümanlar kurdukları medeniyetle Hıristiyan ve Yahudilerin kültürlerine dokunmadan yaşamayı insanlarına öğretmişlerdir. Endülüs’ün fethinin 1300 yılına denk gelen bu programda konuşmacılar yaşanan bu tecrübeyi sizlere aktaracaklardır. Bu ve benzeri çalışmaların önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini umuyoruz. Endülüs medeniyeti 800 yıl sürüp 20-30 yılda nasıl berhava edildiğinin en güzel örneğidir. Bugün bu medeniyetin kalıntılarının bile bir elin parmakları kadar az olması alınacak en güzel ibrettir. Önemli olan Endülüs’e ağlamak ve ağıt yakmak değil önemli olan ondan dersler çıkartabilmektir” dedi.

 

Daha sonra kürsüye gelen IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren ise İslam ülkelerinin günümüzdeki durumlarına değindi. Bazı İslam ülkelerinin içinde bulunduğu Arap baharına değinen eren, “Baharın iyiliğin ve güzelliğin müjdeleyici olduğunu söyleyerek önceki yıllarda İspanyol üniversiteleri ile Endülüs medeniyeti konulu bir çalışma yapmak istediklerini ancak gelen cevapta Endülüs’ün fethinin 1300. yılına denk gelmesi nedeniyle üniversitenin bundan vazgeçtiğini hatırlatarak “bizdeki hoşgörü ve tolerans onlarda yoktur. Yapmak istediğimiz bir sempozyuma bile tahammül edemediler” dedi.

 

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı(TGTV) Başkanı Hamza Akbulut ve İnsan ve Medeniyet Hareketi Genel Başkanı İlhan Yörükçü’nün selamlama konuşmalarından sonra ilk oturuma geçildi bu oturumda Araştırmacı, Yazar Yaşar Şadoğlu Endülüs Tarihinin Satır Başları,

Endülüs Mirası ve Fas-İspanya İlişkileri Uzmanı Araştırmacı, Yazar Ali Ahmet Reysuni İslam Medeniyeti’ne Endülüs’ün Katkısı, Ankara İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Özdemir Endülüs Tecrübesinin Bugün için Önem ve Değeri, konulu tebliğlerini sundu. Oturum Başkanı Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Lütfi Şeyban anlatılanları özetleyerek izleyenleri günün anısına açılan fotoğraf sergisine davet etti.

 

Toplantıya Uluslararası Müslüman Alimler Birliği İstanbul Temsilcisi Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Uluslararası Hukukçular Birliği Başkanı Necati Ceylan, Eski Milletvekili Resul Tosun, çok sayıda konunun uzmanı ve meraklısı izledi. Programı Hilal TV program yapımcılarından Yusuf Öcalan sundu


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.