Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'i Mekke'den Medine'ye hicretinden sonra evinde misafir eden Hz. Eyüp el-Ensari, 80 yaşında İstanbul'u fethetmek için gelen İslam ordularına katılarak surların dibinde şehit oldu. Fethin ardından Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemsettin bir gece rüyasında Eyüp el-Ensari'nin defnedildiği yeri gördü.
FATİH YAPTIRDI
Fatih Sultan Mehmet, hocasının rüyasında gördüğü yere Eyüp El-Ensari'nin türbesini ve camiini yaptırdı. İstanbul'un en kutsal mekanı haline gelen ve Eyüp'e adını veren camii ve türbenin, yıkılması halinde aslı uygun bir şekilde yeniden yapılmasını sağlayacak olan rölövesinin bugüne kadar yapılmadığı ortaya çıktı.
BELEDİYE EL ATTI
Bu eksikliği gören Eyüp Belediyesi, Eyüp Sultan Camii ve Türbesi'nin rölöve çalışmalarına başladı. Çalışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden BİMTAŞ yürütüyor. Tarihi bir yapının çizimi yapılarak kopyasının çıkarılması olan rölöve, söz konusu yapının yıkılması halinde aslına uygun olarak yeniden yapılabilmesi için kullanılıyor. Günümüz teknolojisinin getirdiği farklı rölöve çıkarma teknikleri arasında fotogrametri ve lazer tarama yöntemleri yer alıyor. Lazer tarama yöntemi yakın zamanlarda yaygınlık kazanmış yöntemlerden biri. Bu teknik, özel bir cihazdan, yapı üzerine gönderilen lazer ışın kümesinin yardımı ile oldukça hassas ölçüm yapma imkânı sağlıyor.
TÜRKİYE'NİN AYIBI
Eyüp Sultan Camii ve Türbesi gibi Edirne Selimiye Camii'nin de rölövesinin bugüne kadar hazırlanmadığı geçen Ağustos ayında ortaya çıkmıştı. Mimar Sinan'ın eşsiz eseri olan ve aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Camii'nin henüz rölövesinin olmadığını anlatan Edirne Valisi Hasan Duruer, söz konusu durum için, 'Türkiye'nin ve Edirne'nin ayıbı bu' demişti. Selimiye Camii'nin rölövesinin çıkarılması için yine BİMTAŞ'la temasa geçilerek çalışmalara başlandı. Selimiye için de lazer tarama tekniği uygulanıyor.Yenişafak