Başbakan Erdoğan, Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin günde 600 bin metreküp su arıtarak, 2.5 milyon kişiye hizmet vereceğini söyledi. Erdoğan, “Tesis her gün Terkos Gölü’ne bedel suyu arıtacak. Bu tesis olmasa, binlerce ton katı atık Marmara’ya akacaktı. İstanbul’u ve bölgeyi tehdit eden bir çevre sorunu olacaktı” dedi
Türkiye’nin en büyük enerji üretebilen arıtma tesisi Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi açıldı. 108 milyon euro yatırımla İstanbul’a kazandırılan tesis, günlük 600 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip. Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, her gün Terkos Gölü’ne eşdeğer oranda su arıtacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin olmaması halinde binlerce ton katı atığın Marmara Denizi’ne akacağını, İstanbul’u ve bütün bölgeyi tehdit eden bir çevre sorununa yol açacağını söyledi.
Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin resmi açılış töreninde konuşan Erdoğan, tesisin Türkiye’nin en büyük enerji ve katı yakıt üretebilen ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olduğunu belirtti.
Tesisin tam kapasiteyle çalıştığında günde 600 bin metreküp atık su arıtarak, 2.5 milyonluk nüfusa hizmet vereceğini belirten Erdoğan, “Biz bu tesisi aslında, 1995’te Büyükşehir Belediye Başkanlığım dönemimizde yapmak istemiştik. Fakat dönemin hükümeti, buna müsaade etmedi. Yer tahsisi yapmayarak, bize engel oldu. Hükümete geldiğimizde bu tesisi İstanbul’a kazandırdık” diye konuştu.
Erdoğan, Bakırköy, Bahçelievler ve Bağcılar’ın tamamının, Başakşehir, Küçükçekmece ve Sultangazi ilçelerinin bir bölümünün atık suyunun burada arıtıldığını, çıkan çamurun kurutulup, yakıt olarak kullanılarak enerji üretildiğini, tesisin çalışması sırasında ihtiyaç duyulan enerjinin önemli bir bölümünün yine tesisten karşılandığını anlattı. Arıtılan suyun Ayamama Deresi’ne verilerek, buraya yeniden hayat kazandırdıklarını belirten Erdoğan, arıtılan suyu parklarda, bahçelerde, sanayide kullanılarak en verimli şekilde değerlendirildiğini vurguladı. Erdoğan, “Çamurlar da enerji temininde özellikle termik santrallerde kullanılıyor” dedi.
Haliç’i temizledik
Erdoğan, önümüzdeki yıl 30 yeni arıtma tesisinin devreye gireceğini söyledi ve ekledi:
“İstanbul’un atık suyunun yüzde 100’ünü arıtma hedefimiz var. 1994 yılında Haliç’i temizlemek istediğimizde bize ‘Buranın çamurunu almaya kalkarsanız, Haliç’in iki tepesi adeta bir araya gelir ve burada deprem gibi durum yaşarız. Haliç’i toprakla dolduracağız’ dediler. Biz o çamuru buradan alıyoruz ve ileri teknolojiyle Alibeyköy’de, 9.5 kilometre ötede 650 metrekarelik bir taş ocağına pompa sistemiyle pompalıyoruz. O çamuru orada süzüyoruz. Suyu tekrar Haliç’e bir pompayla geri döndürüyoruz ama çamur orada kalıyor. Çamurun boşaltıldığı yer 650 bin metrekarelik bir park oldu. 23 Nisan 2013’te, orada Orlando’daki gibi, 650 bin metrekarelik çocuklarımız için bir park oluşuyor.”
Artık Ayamama’dan kirli su değil temiz su aktığını vurgulayan Erdoğan, Boğaz’ı Haliç’e bağladıklarını, kısa bir süre sonra onun da açılışını yapacaklarını bildirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bunlardan haberiniz yok. Niye haberiniz yok? Çünkü biz yerin altında çalışmayı severiz. Yerin altında yapılan bu çalışmalar, Haliç’le Boğaz’la bağlantı. Bütün Haliç’teki o mikrobiyolojik olumsuz gelişmeleri alacak, Haliç’ten gelen su, tertemiz hale getirecek ve bundan sonra, Haliç’e giren şu andaki balık çeşitleri fazlasıyla artacaktır.”
Haliç projeleriyle ilgili Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Biz, 1994’te Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra süratle Haliç’i kurtaracak çözümlere yoğunlaştık. Hamdolsun bu çalışmalar sayesinde Haliç’i yeniden yüzülebilen, yaşanabilen bir yer haline getirdik. Mezbahaneyi kaldırdık. Temelini atmak fakire nasip oldu, bitirip açmak Kadir Topbaş Bey’e nasip oldu. Haliç’i mezbahaneden kongre merkezine dönüştürdük.”
71 tesise ulaşıyoruz
Proje kapsamında, Ataköy Havzası’nda yaşanan sorunları kalıcı şekilde çözmek için 290 kilometre uzunluğunda atıksu kolektörü ve atıksu şebekesi inşa ettiklerini söyleyen Başbakan şöyle devam etti:
“Proje çerçevesinde Tavukçu Deresi’nin 11 bin 494 metrelik bölümü ile Ayamama Deresi’nin bin 500 metrelik bölümünü ıslah ettik. Ayamama Deresi’nin 6 bin 500 metrelik bölümündeki ıslah çalışmaları devam ediyor. Bütün bu çalışmalarımızla İstanbul’un, 1994 öncesi yüzde 4.5 olan atık atıksu arıtma oranını, bugün yüzde 97’ye çıkardık. Önümüzdeki yıl 30 yeni arıtma tesisini daha devreye alarak, toplam arıtma tesisi sayısını 71’e yükseltiyoruz. Böylece, İstanbul’un atıksuyunun yüzde 100’ünü arıtma hedefimize ulaşmış olacağız.”
Yeni müzeler, marinalar ve fuar merkezi geliyor
İSTANBUL’DA 2 yeni kongre merkezi, uluslararası fuar merkezi, uluslararası temalı eğlence parkı, müzeler ve marinalar inşaa edeceklerini söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti: “Türkiye’ye yaptıklarımız, muhalefet partilerinin, hayallerinin bile ulaşamayacağı icraatlardır. Fakat büyük bir üzüntüyle ifade etmek durumundayım, bu heyecanı görüyorsunuz, sizler buradan yaşıyorsunuz ama bir kısım medya var ki bu heyecanı yaşayamıyor.” Çevre konusunda ülkenin tamamında çok önemli hizmetleri hayata geçirdiklerini ifade eden Erdoğan,“81 ilimizin tamamını kapsayan 122 hava kalitesi izleme istasyonu ile ülke genelinde hava kalitesinin ölçümünü yapıyoruz. Hava tahmin oranlarımızda, alınan tedbirler ve yeni kurulan istasyonlarla yüzde 90 düzeyinde isabet kaydeder hale geldik. İllerimizin yüzde 90’ında çevre düzeni planlarını tamamladık” diye konuştu.
Kasımpaşa’dan Haliç Kongre Merkezi’ne tünel
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dünyadaki konumunu güçlendirmek için kültürü ve turizmi farklı gördüklerini ifade ederek, Bahariye Mevlevi Tekkesi’ni ihya ettiklerini, Silahtarağa Elektrik Kompleksi’ni Bilgi Üniversitesi’ne vererek faydalı bir hale dönüştürdüklerini kaydetti. İstanbul için yeni bir tünel projesi hazırladıklarıını söyleyen Erdoğan, yeni projeyle ilgili olarak şunları söyledi:
“Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’ndan (Kasımpaşa) itibaren Haliç Kongre Merkezi’ne kadar Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı projenin ihalesi yapıldı. Araçlar bu tüneli kullanacak. Yine çoğunuzun haberi yoktur. Bununla da kalmayacağız, Haliç’in o kıyısını da inşallah muhteşem bir kültür ve turizm vadisi haline getiriyoruz. Şu anda ihale hazırlıkları yapılıyor. İhalesi bugün-yarın yapılacak.”
650 milyon dolarlık proje
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dereleri ıslah ederek, atıksu arıtma tesisleri kurarak, İstanbul’un yeni Haliç felaketleriyle karşılaşmasının önüne geçtiklerini belirtti. Erdoğan, “Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, bölgedeki çevre koruma projelerimizin sadece bir bölümü, bir ayağı. Bugün hizmete aldığımız Ataköy Çevre Koruma Projesi, diğer çalışmalarımızı, yatırımlarımızı destekleyen, 650 milyon dolar yatırım bedeli bulunan önemli bir proje” dedi.
108 milyon euroluk modern tesis
108 milyon euroya mal olan modern tesisle, çamurdan el edilen biyogaz, tesisin yüzde 30’luk enerji tüketimini karşılıyor. Çıkan çamur, çimento fabrikalarında kullanılan ikincil yakıt elde ediliyor. Tesis, Türkiye’nin en yüksek enerji üreten arıtma tesisi. Her gün Terkos Gölü’ne eşdeğer oranda su arıtılacak.
Bu tesise 1 milyon 950 bin kişi ile eşdeğer olarak her gün yaklaşık 400 bin metreküp atıksu girişi oluyor ve ileri arıtma işlemlerinden geçirildikten sonra mevcut atıksu çamurunun çürütülmesi suretiyle biyogaz üretiliyor.
Her biri 100 ton kapasiteli 6 adet çamur kurutma sistemi sayesinde günlük 600 ton olan atıksu çamuru, yüzde 90 mertebesinde kurutularak 150 ton civarına düşürülüyor. Bu sayede nakliye giderleri de minimize edilerek sanayi kuruluşlarında ikincil yakıt olarak kullanılan yüksek kalorifik değere sahip enerji hammaddesi haline getiriliyor.
Ayrıca yine kendi içindeki kojenerasyon sistemi dahilinde 4.6 MW gücündeki gaz türbinleri sayesinde tesisin büyük miktarda elektrik enerjisi ve çamur kurutma ünitesindeki termal enerji ihtiyacı kendi içinden karşılanıyor.
Bunun dışında ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulan atık suların bir kısmı son dezenfeksiyon ünitesinden geçirilerek çevre sulamada kullanılıyor.Patronlardünyası.com