gphaber

Teknoloji harikası Haliç metrosu açıldı

EYÜPSULTAN

Haliç Metro Geçiş Köprüsünün açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan, 'Dünya Marmaray’ı konuşuyor. Şimdi de Haliç’teki bu köprü konuşulacak' dedi.

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Metro Geçiş Köprüsünün açılış törenine katıldı. 
Törende konuşan Erdoğan, Haliç Metro Geçiş Köprüsü projesi ile ilgili bilgiler vererek, "Taksim Yenikapı sadece 7.5 dakika, Taksim-Kadıköy 24.5 dakika, Taksim- Kartal arası artık 69.5 dakika oluyor. Bugün yaptığımız ve açacağımız hat 3.5 kilometre ve 3 istasyondan oluşuyor. Dünyanın en zor metro istasyonunu gerçekleştiği bir hat oldu. İstanbul'un binlerce yıllık tarihini barındıran bir bölgede tarihi eserlere zarar vermeden bu hattı inşa ettik. Bu hattı inşa ederken İstanbul'un bilinen tarihi de değişti. 23 ahşap antik gemi ortaya çıktı. İstanbul tarihinin 8 bin 500 yıl öncesinde dayandığı ortaya çıktı. 77 milyon harcayarak ve hattın gecikmesini göze alarak tarihi eserleri de ortaya çıkardık. Bu açılış 4.5 yıl önce yapılacaktı bu hassasiyetimiz sebebiyle gecikti. Tarihi eserlere zarar vermemek için ray bağlantılarında en son teknolojiyi tercih ettik, gürültü ve titreşimi en aza indirdik. İstanbul güzelliğine güzellik katacak bir köprüyü de Haliç üzerinde inşa ettik. Haliç istasyonu sayesinden İstanbullular Haliç'in güzelliğini temaşa edecek, köprü üzerindeki dinlenme imkanlarından istifade edecekler. Bütün diğer metro hatlarında olduğu gibi 124 adet modern, teknolojik, sürücüsüz vagon bu hattımızda hizmet verecek. Bu hatla İstanbul'da raylı sistem uzunluğundu 141 kilometreye çıkarttık. 2019 yılında hedefimiz 420 kilometre metro uzunluğuna ulaşmak. Demir ağlarla ördük ülkemizin dört bir yanını var ya onuncu yıl marşında; kim örmüş bu CHP mi? Gazi Mustafa Kemal'den sonra raylı sistemde bir adım yok. Bizimle başladı. 2019 sonrasında da 776 kilometre metro hattına İstanbul kavuşmuş olacak" dedi.

HALİÇ METROSUNUN ÖZELLİKLERİ

Hat Uzunluğu: 3,55 km

İstasyon Sayısı: 3

Hattın Geçtiği İlçeler: Fatih , Beyoğlu

Yolculuk Süresi: Yenikapı Şişhane 5,5 dakika

Maliyeti: 300 milyon dolar

Haliç Metro Geçiş Köprüsü!

Uzunluğu: 936 Metre.

İstasyon Sayısı: 1

İstasyon adı: Haliç

Güzergâhı: Azapkapı Viyadüğü + Çelik Köprü + Mobil (Açılır-Kapanır) Köprü+Unkapanı Viyadüğü

- Şehzadebaşı Ve Şişhane Yönünden Gelen Tünelleri Birleştirecek Ve Haliç Üzerinden Geçişi Sağlayacaktır.

- Köprü; Betonarme Yaklaşım Viyadükleri, Eğik Askılı Çelik Köprü Ve Açılır-Kapanır Çelik Köprü Bölümlerinden Oluşmaktadır.

Toplam Uzunluğu: 920 M.

Köprü Ortasında 180 M. Uzunluğunda, 1 Adet İstasyon Bulunuyor.(İstasyonlar, 8 Vagon Dizisine Uygun)

Köprünün Deniz Seviyesinden Maksimum Yüksekliği: 17 M

Köprü; Denizde 5 Ayak, Karada Azapkapı Tarafında 8 Ayak, Unkapanı Tarafında İse 6 Ayak Üzerinde İnşa Edildi.

Denizde Boyu 40 M İle 110 M Arasında Değişen Toplam 32 Adet Çelik Kazık Çakıldı.

Köprü, Yaya Geçişine Açık.

Engelliler İçin Asansör Ve Yürüyen Merpen Mevcuttur.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "17 Aralık dalgası" ile alakalı olarak dün alınan tutuksuz yargılama veya takipsizlik kararlarından birilerinin rahatsız olduğunu belirterek, "Kimler rahatsız oldu? Paralel yapının borazanları rahatsız oldular. Neymiş 'yargı bitmiş.' Tamam da 17 Aralık'ta siz neredeydiniz? 17 Aralık'ta atılan adımlar samimi miydi? Her şey bir senaryoydu, bu senaryonun aktörleri, aktristleri vardı. Bunlar da onların borazanlarıydı, dalkavuklarıydı. Bunların içerisinde AK Parti'nin kapatılmasını isteyecek kadar ileri giden, demokrasiden nasibini almamış olanlar vardı" dedi.
"CHP'nin genel müdürünün, uluslararası bir gazeteye, Türkiye düşmanı olan operasyoncu bir gazeteye röportaj verdiğini" belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Diyor ki; 'Türkiye kurulduğu tarihten...' Bakın çok enteresan burası, 'Türkiye kurulduğu tarihten 1071'ten bu yana yüzünü medeniyete çevirmiştir.' Türkiye 1071'de mi kuruldu? 'Şimdi bizi bir Orta Doğu ülkesi haline getirmeye çalışıyorlar, bu kabul edilemez' diyor. Kardeşlerim, şimdi bunun neresini düzelteceksin, işte seviye bu. CHP genel müdürünün seviyesi bu. CHP'nin başında 1071'i, Türkiye'nin kuruluş tarihi zanneden bir genel müdür var. Cehalet diz boyu. Ardından da 'bizi Orta Doğu ülkesi haline getirmeye çalışıyorlar' diyerek güya kendince Orta Doğu'yu aşağılıyor. Bu şekilde birilerinin gözüne girmeye çalışıyor. Tarih bilgisi sıfır, coğrafya sıfır, din kültürü ve ahlak bilgisi sıfır, siyaset zaten sıfır, özgüven sıfırın dahi altında...

CHP'nin bu ülkeyi nereden nereye getirdiğini herkes biliyor, AK Parti'nin de bu ülkeyi nereden nereye getirdiğini herkes biliyor. Bizim insanımızı on yıllar boyunca kara trenlere mahkum ettiler, tek şeritli yollarda öldürdüler, hastane kapılarında rezil ettiler, okul kapılarından insanları çevirdiler, yoksulluğa, yolsuzluğa, yasaklara bu ülkeyi teslim ettiler. İşte sadece şu İstanbul'da bu güzel şehri hava kirliliğine, çöpe, susuzluğa mahkum ettiler. Şimdi çıkmış medeniyetten bahsediyor. CHP zihniyeti budur, CHP iş yapmaz, iş yapılmasına izin vermez."

"CHP ZİHNİYETİ ÇÖPTÜR, KİRLİLİKTİR, SUSUZLUKTUR"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın konuşmasında, Belediye Meclisi'nde CHP'nin, 100 bin araçlık katlı otopark projesine "ret" oyu verdiğini anlattığını hatırlatan Erdoğan, "Sen başkan, bunların 'evet' vereceğini mi zannediyordun? Nerede hayırlı bir iş var, bunlar o işin karşısındadır. Öyle... Bunların cibiliyetinde bu var, değişmez, aynı bunlar. Bunlar maalesef akşam bir farklı konuşur, sabah bir farklı konuşurlar" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, 1994'te İstanbul'da, ardından 2002'de tüm Türkiye'de bu zihniyetten kurtulduklarını ifade ederek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı CHP'den devraldığını anımsattı.

Erdoğan, "CHP'den devraldığımda İstanbul çöptü, susuzdu, kirliydi. CHP zihniyeti zaten çöptür, kirliliktir, hava kirliliğidir, susuzluktur. Nerede o varsa bunları orada görürsünüz" ifadelerini kullandı.
"SABOTAJ VE KUMPASLARI AŞARAK BUGÜNLERE GELDİK"

Bütün engelleri, sabotajları, kumpasları aşarak bugünlere ulaştıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Fakat bunu hazmedemiyorlar, bunu bir türlü kabullenemiyorlar. 'Türkiye'nin nasıl hızlı treni oluyor, burası Almanya mı ?' diyerek, hızlı treni engellemenin peşindeler. 'Türkiye'nin nasıl yılda 100-150 milyon kapasiteli havalimanı olur ?' diyerek, bu büyük projeyi engellemenin peşindeler. İşte oyunu gördünüz, paralel yapıyı gördünüz. Bu paralel yapı 3. havalimanını engellemek için adımlar atmadı mı? Attı. İş adamlarını, müteşebbislerini şüpheli sıfatıyla çağırma yollarına gitmediler mi? Gittiler.

Dün 17 Aralık dalgası ile alakalı bakın tutuksuz yargılama veya takipsizlik ile ilgili kararlar çıktı. Birileri rahatsız oldu. Kimler rahatsız oldu? Paralel yapının borazanları rahatsız oldular. Neymiş 'yargı bitmiş.' Tamam da 17 Aralık'ta siz neredeydiniz? 17 Aralık'ta atılan adımlar samimi miydi? Neye göre, hangi delille, hangi belgeyle neler atıldı. Her şey bir senaryoydu, bu senaryonun aktörleri, aktristleri vardı. Bunlar da onların borazanlarıydı, dalkavuklarıydı. Bunların içerisinde AK Parti'nin kapatılmasını isteyecek kadar ileri giden, demokrasiden nasibini almamış olanlar vardı. Bunlar 'İstanbul'un nasıl 3. köprüsü olur, İstanbul Boğazı'nı kurtaracak bir kanal nasıl inşa edilir, Marmaray nasıl Boğaz'ın altından geçer' gibi soruları soracak kadar nasipsizdiler. İşte bunları kabullenemiyor, hazmedemiyor ve bunlardan ciddi manada rahatsız oluyorlardı. Unutmayın CHP yapmaz, aynı zamanda yaptırmaz. Fakat biz yaptık, yapıyoruz ve yapacağız. Her ne engeli çıkarırlarsa çıkarsınlar, biz bu ülkeyi büyütmeye, hizmetkarlık yapmaya devam edeceğiz."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.