Gaziosmanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Beyhan Ergin, "Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin deprem sonrası, Van’da 3 tane kardeş köyü olduğunu belirterek,’’ Himaye altına aldığımız köylere uygulanan ‘’Reform Projesi’’ kapsamında 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz. Köyde yaşayan genç kızlara yönelik düzenlenen meslek edindirme kurslarıyla Van’da unutulmaya yüz tutmuş kilimleri yeniden gün yüzüne çıkarmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz’’ dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘’ El Sanatları ve Tarımsal Ürünler Sergisi’’, Ankara Zafer Çarşısı’nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu tarafından açıldı. Sergiye, Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin himayesi altına aldığı ve sosyal sorumluluk ilkesinden hareketle Van Erciş’teki Hacıkaş, Aşağıçökek ve Hocaali’de kurduğu kilim atölyelerinde hayat bulan kökboyalı kilimler damgasını vurdu. Belediye standında Van’lı kızların kurulu tezgâhta kilimlerini dokumaları da büyük ilgi çekti.
Stantta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayınlar ve Yayınlar Dairesi ile Gaziosmanpaşa Belediyesinin yapmış olduğu işbirliği neticesinde köylere sağlanan 39 adet kilim tezgahında eğitimden geçirilen köylü genç kızların yaptığı kilimler de sergilendi. Sergiyi ziyaret edenler tarafından büyük beğeni toplayan kilimler, yüzde yüz yün olan ipleri, köylerin hayvanlarından kırpılan yünlerinin seçilip temizlenip, eğrildikten sonra kök boya ile işlenmesiyle ortaya çıkarılıyor.
Gaziosmanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Beyhan Ergin, "Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin bu sergide bulunma nedeni, Van'da daha önce yaşanmış olan depremden bu yana bizim Van'da 3 tane kardeş köyümüz var ve bu kardeş köy projesi kapsamında 7 gün 24 saat hizmet vererek çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. Köyde yaşayan genç kızlara yönelik meslek edindirme kursu düzenlemeyi planladıklarını belirten Ergin, özellikle Van kilimlerinin meşhur olduğunu ve bu kilimlerin unutulmaya yüz tuttuğunu öğrendikten sonra kilim kursu açtıklarını söyledi. Ergin, "İlk olarak 15 kızımız eğitici olarak eğitiliyor ve bunlar daha sonra 3 köyümüze geri dönüp yine aynı şekilde kendi köylerindeki genç kızlarımızı eğitmeye devam edecekler" diye konuştu.
Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin standının da bulunduğu sergide unutulmaya yüz tutmuş Van kilimleri sergileniyor. Kilim dokuma eğitmeni Leyla Balum’da Van kilimi hakkında bilgiler verdi. Kilimler, Van’da onu dokuyan aşirete ya da kullanılan ana motife göre adlandırılıyor. Belli bir aşiretin adını alan kilimler bir başka aşiret tarafından dokunsa bile ilk dokuyan aşiretin ‘Canbezar’’, ‘’Gülhazar’’, ’’Lüleper’’, ’’Şehvani’’ ve’’Gülgever’’ gibi adlarıyla anılıyor. Van’da dokunan kilimlerin önemli özelliklerinden biri de kadınların duygularını yansıtmak için motifleri kullanmasından kaynaklanıyor. Kilimler genel olarak kırmızı, siyah, kahverengi, lacivert ve kirli Van beyazı ağırlıklı üretiliyor.
Tarım El Sanatları Eğitim Merkezleri ile Tarımsal Amaçlı Kooperatifler ve Üretici Birlikleri ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanması amaçlanan sergi Ankara Büyükşehir Belediyesi Zafer Çarşısı Sergi Salonunda 22–26 Haziran 2012 tarihleri arasında gezilebilecek.
Afetzede Köylerden Kilim Şöleni...
Afetzede Köylerden Kilim Şöleni...
Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin deprem sonrası himayesi altına aldığı ve sosyal sorumluluk ilkesinden hareketle Van Erciş’in Hacıkaş, Aşağıçökek ve Hocaali köylerinde kurduğu atölyelerde hayat bulan kökboyalı kilimler, Ankara’da açılan’’El Sanatları Sergisi’nde büyük beğeni topladı.