Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin, bu yıl ikincisini düzenlediği Geleneksel Çevre Şöleni geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Kaymakam Yaşar Karadeniz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bekir Servet Bakırcı, Belediye Başkan Yardımcıları, okul müdürleri, öğrenciler, aileleri ve vatandaşların katılımıyla Bağlarbaşı Caddesi’nde gerçekleştirilen Çevre Yürüyüşü’yle başlayan program, Bekir Sami Dedeoğlu duvarlarına çocuklarla birlikte resim yapılması ve okulun bahçesine meyve ağaçları dikilmesiyle devam etti.
Gaziosmanpaşa Belediye bahçesinde devam eden programda konuşan Başkan Usta, “Bugün Dünya Çevre Haftası münasebetiyle 2. Çevre Şenliği için buradayız. Bu anlamlı günde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başladı.
Çevreyi korumanın gelecek nesillere ait bir emaneti korumak olduğuna vurgu yapan Başkan Usta, “Çocuklarımıza bırakacağımız çevrenin ne kadar önemli ve değerli olduğunu çok iyi biliyorsunuz. Çevre medeniyetle eşdeğerdir. Bizim medeniyetimiz bu çevreyi bize miras olarak bıraktı. Sadece evdeki kurallara uymamız tek başına yetmiyor. Bulunduğumuz, yaşadığımız, dolaştığımız parkları, ormanları, denizleri korumak ve onları gelecek neslin bir emaneti olarak görmek gerekiyor. Bu yüzden çevrenin bozulmasına sebep olan faktörleri ortadan kaldırmalıyız” diye konuştu.
Gaziosmanpaşa Belediyesi olarak çevreyi korumak adına yaptıkları faaliyetler hakkında da bilgi veren Başkan Usta, şöyle konuştu: “Gaziosmanpaşa Belediyesi olarak atık pil ve katı atık yağları topluyor; geri dönüştürebileceklerimizi dönüştürüyor, zararlı olanları imha ediyoruz. Bunun yanında ip, kâğıt, naylonları topluyor onları geri dönüşüme sokuyoruz.1 ton kâğıt atık 17 ağacın kesilmesini önlüyor. Biz yılda 3 bin ton kâğıt atık topladık. Bir yıl içinde 25.000’nden fazla ağaç diktik. 3 ağacın yeri değiştirildi diye yakıp yıkanlara buradan sesleniyorum. Ağacı bahane ederek ülkenin çevresine doğasına huzuruna balta vuranlar bunları iyi görsün.
Son bir yılda 380’den fazla atık pil toplama noktası ile 3,5 ton atık pil toplayarak binlerce metreküp toprağın kirlenmesini önlemiş olduk. Yine atık yönetimi hususunda yaptığımız çalışmalarda okul, camii, muhtarlık, aile sağlığı merkezi, site ve işletmeler vb. 300’ü aşan noktada ayda 5 tona yakın bitkisel atık yağ topladık. Bu yağları ilgili yerlere ulaştırarak engellilerimize tekerlekli sandalye ve okullarımıza temizlik malzemeleri temin ettik. İlçe genelinde toplanan imalat atıkları yıllık 1.400 tona ulaştı. Yıllık 3 ton atık madeni yağ topladık. Topladığımız geri dönüşüm atıklarını kavanoz, balon, gazoz açacağı gibi birçok ürün haline getiriyoruz. Bizler durmayacağız sizler için çalışmaya devam edeceğiz. Çevreye, birey ve ülke ekonomisine, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza sağlıklı, temiz bir ortamda daha yaşanılabilir bir Gaziosmanpaşa bırakmak için inşallah daha pek çok hizmete imza atacak, proje üreteceğiz.”
Başkan Usta’nın konuşmasının ardından ise Okullararası Atık Pil Toplama Yarışması’nda dereceye giren okullara birer plaket ve çiçek hediye edildi. Yarışmada, 900 kg atık pille Halide Edip Adıvar Anaokulu İstanbul birincisi, Selahattin Eyyubi İlkokulu 500 kg atık pille ilçe birincisi, 310 kg atık pille Mustafa Yeşil İmam Hatip Ortaokulu ise ilçe ikincisi olarak ödül aldı.
Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyanet Başkanlığı ve Gaziosmanpaşa Belediyesi birlikte yürüttüğü Engellilere Engelsiz Hayat projesi kapsamında geri dönüşüm malzemelerinden elde edilen gelirle 2 engelliye tekerlekli sandalye hediye edildi. Programda son olarak Kentsel Dönüşüm Maket Yarışması’nda dereceye giren Halide Edip Adıvar, Halime Hatun, Selahattin Eyyubi, Yıldız Tabya okullarına birer plaket ve çiçek hediye edildi. 2. Geleneksel Çevre Şöleni, “Ben Çöp Değilim” isimli tiyatro oyununun sergilenmesiyle tamamlandı.