gphaber

GOP Hastanesi ve Gop Belediyesinden Grip Semineri

GAZİOSMANPAŞA

GOP Hastanesi ve Gop Belediyesinden Grip Semineri

Gaziosmanpaşa Belediyesi Hanımlar Masası ve Gaziosmanpaşa hastanesi Gaziosmanpaşa Kültür ve Sanat Merkezi Konferans salonunda ‘’GRİBİ TANIYALIM GRİPTEN KORUNALIM SEMİNERİ VERDİ’’

 Seminerde Konuşan Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Uz. Dr. Derya BAYIRLI TURAN son günlerde havaların soğumasıyla birlikte ortaya çıkan grip salgını hakkında vatandaşları bilgilendirdi.

 Grip Nasıl Bulaşır

 En hayati sorulardan biridir. Gribin nasıl bulaştığını bilirsek bize bulaşma olasığınıda azaltmış oluruz.

· En sık Tokalaşma ile bulaşır.

· Yakın konuşma

· Öpüşme

· Kalabalık ortamlarda bulunma

Evet en önemlisi de masumca yapılan tokalaşmadır ve en sık bu yolla geçer. Hasta olan kişilerin burunlarından eline bulaşan virüsü (Örneğin ele burunu silerken bulaşır.) bizler tokalaşarak alırız. Eğer elimiz temizce yıkamazsak virüs elimizi ağzımıza burnumuza götürdüğümüzde bizede bulaşacaktır. 
PEKİ TOKALAŞMAYLA GEÇİYORSA NE YAPMALIYIM ?
Normal hayat akışı içinde mecbur kalmadıkça tokalaşmamak belki işe yarar gibi gözüksede tokalaşmak zorunda olduğumuz anlar olacaktır. Daha az sıklıkla tokalaşmak riski azaltacaktır. Ancak hayatta öyle anlar vardır ki tokalaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Ancak burda da imdadımıza bilim adamları yetişiyor. El yıkama ile (an az sabunlu su ile 2 dakika) tokalaşsak bile hastalığın geçmesini önleyebiliriz. O zaman korunma salgın dönemlerinde yada hasta olduğunu düşündüğünüz ortamlarda az sıklıkla tokalaşma ve el yıkamaktır.




Ellerinizi sık sık yıkayın

Ellerinizi yıkamak sizi birçok bulaşıcı hastalıktan olduğu gibi gripten de koruyacaktır. Bunun yanısıra bakterilerden korunmak için kullandığınız telefon ahizelerini ve çalışma masası gibi yüzeyleri düzenli olarak dezenfekte etmelisiniz.



Grip olan arkadaşlarınıza yaklaşmayın

Çevrenizde grip olan kişilere çok yaklaşmamaya ve telefon, bardak gibi eşyaları ortak kullanmamaya dikkat edin.


Beslenmenize dikkat edin

Bağışıklık sisteminizin zayıflamaması için düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Tek yönlü beslenmeden kaçınarak bol bol sebze ve meyve tüketin. Yetersiz uyku, aşırı alkol ve sigara tüketiminin de bağışıklık sisteminizi zayıf düşüreceğini unutmayın.


Mevsime göre giyinin

Sonbahar-kış aylarına uygun kalın ve yünlü kıyafetleri tercih edin. Fakat terli kalmanın da hastalıklara davet çıkaracağını göz önünde bulundurun.


Düzenli egzersiz yapın

Vücudunuzun mikroplara karşı dirençli olması için bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz gerekiyor. Düzenli yapılan egzersizin ise bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğu biliniyor. Bunun için gün içinde kısa da olsa egzersize zaman ayırmaya çalışın.



Bal

Bal ve pekmezin soğuk havalarda vücudun ısınmasına yardımcı olarak grip ve benzeri hastalıklara karşı koruyucu özelliği olduğu biliniyor.



Yoğurt

Sağlıklı beslenmenin en önemli gıdası olarak tanınan yoğurt, araştırmanın sonuçlarına göre soğuk algınlığını önlüyor. Kaliforniya Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı çalışmaya göre, her gün yoğurt yiyen kişiler kışın daha az hastalanıyor.






Domates çorbası

Amerikan Klinik Gıda Gazetesi'ne göre, sağlıklı yaşam için domates vazgeçilmez yiyecekler arasında bulunuyor. Domates ağırlıklı beslenenlerin enfeksiyonla mücadelede dirençli oldukları belirtiliyor.



Sarımsak

Sarımsak, grip virüslerinin vücutta çoğalmasını engelleyen allicine ve aliin maddelerini bol miktarda içeriyor. Dolayısıyla günde 3-4 diş çiğ sarımsak yemek, gripten koruyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.