gphaber

G.O.PAŞA'DA SEMİNER “İnternet Bağımlılığı”

GAZİOSMANPAŞA

Gaziosmanpaşa Belediyesi bünyesinde kurulu Aile Danışma Merkezi’nin Çarşamba Seminerleri’nde bu hafta “İnternet Bağımlılığı” konusu işlendi.

 DÜNYANIN YENİ BAĞIMLILIK RAHATSIZLIĞI İNTERNET...

Eğitim Uzmanı ve Psikoterapist Ayşe Yılmaz, Türkiye’de henüz yüzde 3,5 olarak belirlenen internet bağımlısı yüzdesinin alınacak acil önlemlerle sosyal bir yaraya dönüşmeden önüne geçilebileceğini belirtti. Yılmaz, internetin genç kuşaklarda eğitim, iş veya kariyer fırsatını riske atmasına neden olduğunu belirtirken, ebeveynlerin internet bağımlılığı konusunda dikkatli olmalarını ve çocuklarını ruhen ve bedenen daha iyi geliştirebilecekleri sosyal aktivitelere doğru yönlendirmelerini istedi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi bünyesinde kurulu Aile Danışma Merkezi’nin Uzman Psikologlarla Çarşamba Seminerleri’nde bu hafta “İnternet Bağımlılığı” konusu işlendi. İlk kez 1995 yılında İvan Goldberg tarafından ortaya konulan İnternet Bağımlılığı rahatsızlığının Türkiye’de daha henüz yeni yeni tartışılmaya başlandığını belirten Eğitim Uzmanı Psikoterapist Ayşe Yılmaz, konunun ulaştığı boyut itibarıyla ilk kez DSÖ’nün (Dünya Sağlık Örgütü) bu yıl bağımlılık oluşturan etkenler arasına interneti de sokabileceğini belirtti. İlk olarak ailelerin çocukları için yeni eğitim fırsatları sunan heyecan verici bir dünya olarak tanımladıkları internetin ilerleyen süreçte yaygın kullanımının artışıyla parelel bir çok sorunu da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Ayşe Yılmaz, “Bunların arasında psikolojik, sağlık ve sosyal problemleri sayabiliriz” dedi. Yılmaz verdiği seminerde Türkiye’de internet bağımlılık oranının yaklaşık yüzde 3,5 olduğuna dikkat çekerek, yabancı ülkelerle karşılaştırıldığında az olarak nitelenebilecek bu rakamın, şimdiden önlem alındığı takdirde önüne geçilebileceğini belirtti. İnternet bağımlısı bir kişinin gösterdiği fiziksel sıkıntıları, “Özbakım azalması, göz kuruması, sırt ve bel ağrısı, hareket azlığına bağlı kilo alımı, uyku ve yemek düzeninde bozukluk” olarak başlayıp, daha sonra aşırı sinirlilik hali ve saldırganlığa kadar dönüştüğünü belirterek sözlerini söyle sürdürdü; 

“İnternet, elektronik posta kullanımından milyarlarca web sayfasının kullanıldığı ve bilginin serbestçe yayıldığı bir ortama ek olarak eğitimin, alış-verişin ve sohbet odalarının kullanıldığı ve insanlar arasında yoğun bir etkileşimin oluştuğu sanal bir ortamdır. Kimi ‘bilimsel’ araştırmalarda yapılan tanımlara baktığımızda ağırlıkla internette geçirilen süreye bakılarak kriter oluşturulmaktadır. Şu anda internette sörf halinde geçirilen 4 saat, kişinin internet bağımlısı olmasına yetmektedir. Birçok ülkede 'ulusal sorun' ilan edilen internet bağımlılığı Türkiye'de de toplum sağlığını tehdit etmeye başlamıştır. Bu nedenle yakın bir tarihte İstanbul’da sayın başbakanımızın katılımıyla bir sempozyum düzenlenmiş ve alınacak önlemler tartışılmıştır.” Yılmaz, internet bağımlılığı konusunda ebeveynlerin son derece dikkatli olmalarını ve çocuklarını ruhen ve bedenen daha iyi geliştirebilecekleri sosyal aktivitelere doğru yönlendirmelerini istedi. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.