gphaber

GOP'ta Çarşamba Seminerlerinde ;Çocuklarda kaygı ve korkular!

GAZİOSMANPAŞA

Gaziosmanpaşa Belediyesi Aile Danışma Merkezi’nin düzenlediği “Çarşamba Seminerleri”nde konuşan Psikolojik Danışman Mine Çelik Nanecik, katılımcıları çocuklarda kaygı ve korkular konusunda bilgilendirdi.

 Korkunun geçici bir kavram, kaygının ise sürekli olduğunu belirten Mine Çelik, Korku, algılanan bir tehlike, yaşanması hoş olmayan bir gerilimdir. Hızlı kalp atışları, kaslarda gerginlik gibi belirtilerle yaşanan yoğun bir duygusal uyarılmadır. Korkularımız geçtikten sonra kaygıya dönüşmektedir. Kaygı, nesnesiz olmasıyla korkudan farklılık gösterir. Korkunun ister bir insan, ister bir olay olsun, bir nesnesi vardır ama kaygının yoktur”dedi.
Çocuklarımızı yetiştirirken onları bir şeylerle korkutmanın kesinlikle doğru bir davranış olmadığını belirten Mine Çelik Nanecik, “Çocuklar, düşünme yeteneklerinin ve deneyimlerinin yetersiz olması ve hayal güçlerinin zengin oluşu nedeniyle gerçekçi düşünemeyebilirler ve gördüklerini çarpıtarak, abartarak, benzetmeler yaparak korkabilirler. Çocukların yaş aralıklarına göre korku ve kaygı anlayışları değişebilir. Her çocuk birbirinden farklıdır, dolayısıyla verdikleri tepkiler de farklı olacaktır. Korku ve kaygının gizli belirtileri, alt ıslatma, kekeleme, tırnak yeme, uyku sorunları, diş gıcırdatma, iştahsızlık ve yeme düzensizlikleri olarak gösterilebilir. Çocukların yaşları ilerledikçe, dünyayı olduğu gibi gördüklerinde, kendilerini sevindiren bir şey yaptıklarında, bir durumu kontrol edebildiklerinde ve olumlu değişimler yaşamaya başladıklarında kendi yeteneklerine inanırlar ve öz güvenleri gelişir. Bütün bunların yanında anne babanın da davranışları çocuk üzerinde büyük etkiler yaratmaktadır. Anne babalar çocuklarını anlamaya çalışmalı ve onlarla sık sık konuşmalıdır. Çocukların korkusuna ve kaygısına saygı gösterilmeli, en önemlisi küçümsenmemeli, korku ve kaygılarını paylaşmasını sağlamalı ve paylaşırken de aşırı tepkiler verilmemelidir”dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.