Gaziosmanpaşa Belediyesi, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine damga vurmuş ve 33 yıl padişahlık yapmış olan Abdülhamid Han’ın, vefatının 100. yıl dönümü dolayısıyla “II.Abdülhamid Han’ı Anlamak” konulu bir konferans düzenledi. Gaziosmanpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Prof.Dr. Zekeriya Kurşun ve Prof.Dr. Fatih Andı konuşmacı olarak katıldı. Gaziosmanpaşalı vatandaşlar konferansa yoğun ilgi gösterdi.
KURŞUN: “YABANCILAR TARAFINDAN BİYOGRAFİSİ EN ÇOK YAZILAN SULTAN, II. ABDÜLHAMİD’DİR”
Sultan Abdülhamid Han’ın hayatından ve siyasi yaşantısından kesitler sunan Prof.Dr. Zekeriya Kurşun, “Tarihimizin en önemli sultanlarından biri olan II. Abdülhamid’in ölümünün 100. yılında dahi hala zihinlerimizde var olması tesadüfî değildir. Sultan Abdülhamid, sadece bizim zihnimizde değil tüm dünyanın zihninde aynı ölçüde yer etmiştir. Osmanlı sultanları arasında yabancılar tarafından biyografisi en çok yazılan kişi Sultan Abdülhamid’dir. Modern manada ne kadar tarihi okul varsa temelleri Abdülhamid Dönemi’nde atılmıştır” dedi.
ANDI: “ABDÜLHAMİD’İ ANLARSAK BUGÜNÜ DE ANLAMIŞ OLURUZ”
Necip Fazıl’ın “Abdülhamid’i anlamak her şeyi anlamaktır” sözüne atıfta bulunarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Fatih Andı ise, “Abdülhamid’i anlarsak gerçek anlamda bugünü de anlamış oluruz. Abdülhamid’i anlarsak İngilizlerin kirli planlarını anlamış oluruz. Abdülhamid’i anlarsak Kudüs’ü tanımış oluruz. Abdülhamid’i iyi tanımak demek Siyonizmin farkında olmak demektir” ifadelerini kullandı.
Abdülhamid’in tahtta kaldığı 33 yıl boyunca türlü iftiralara, propagandalara, Gezi ve 15 Temmuz benzeri hain girişimlere maruz kaldığını vurgulayan Andı, “Abdülhamid son yıllarında çok yalnız bırakılmıştı. Dönemin şartlarından dolayı arkasına alabileceği millet gücü veya askeri güç yoktu. Dış güçlerle iş birliği içerisinde olan siyasi kesimin ve aydınların onu tahttan indirmek için birçok planı olmuştu. Abdülhamid arkasında bir güç bulamadığı için Harekât Ordusu başarılı oldu. Ancak ona muhalefet eden birçok gazeteci ve edebiyatçı sonradan pişmanlık duydu. Onun değerini geç anlayan dönemin önemli şairleri tahttan indikten sonra Abdülhamid’i öven ve ona hasretlerini belirten eserler yazdı” dedi.
ANDI: “MİLLETİNİN DERDİ İLE DERTLENEN BİR PADİŞAHTI”
Andı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Abdülhamid ülkeyi imar etmeyi kendi derdi bilen, milletinin derdi ile dertlenen, planları bozmakta usta olan, 33 sene aynı sükûn ve istikrarla devleti yöneten bir padişahtı. Onu tanımak ve anlamak hepimizin görevidir. Zalimin karşısında ve mazlumun yanında yer alan bir toplum olarak Abdülhamid’in her zaman yanında olmalıyız.”
Konferansın sonunda konuşmacılara ve katılım gösteren vatandaşlara teşekkür eden Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Eroğlu, “Bundan 2 yıl önce II. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa Sempozyumu’nu düzenlemiştik. Bu sempozyumda Sultan Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa’nın dünür olduklarını da öğrenmiştik. Bizler Gaziosmanpaşalılar olarak bu durumdan dolayı gururluyuz. Bugün Sultan Abdülhamid Han gibi çok önemli bir ismi kıymetli hocalarımızdan dinledik. Bize bu toprakları vatan kılan tüm şehitlerimize ve vefatının 100. yılı dolayısıyla Sultan Abdülhamid’e Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.