gphaber

2 yılda 13 çocuğun öldüğü okullar gözden geçirilecek

GÜNCEL

2 yılda 13 çocuğun öldüğü okullar gözden geçirilecek...

Okullardaki fiziki sorunlara ilişkin araştırma yapan TBMM alt komisyonunun raporu, bina güvenliğinde zafiyet olduğunu ortaya çıkardı. 2 yıl içerisinde okullarda 13 çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çeken komisyon, "Okulların imar planı ve denetim göstermelik." dedi. Güvenli okul için Milli Eğitim ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışma başlattığı öğrenildi.

Anaokulu öğrencisi Efe Boz'un tuvaletteki lavabonun kırılması sonucu ölümü, okullardaki riskler konusunda dönüm noktası oldu. Meclis Dilekçe Komisyonu, Efe Boz olayını araştırmak üzere bünyesinde alt komisyon oluştururken, çalışmalar sırasında okullardaki fizikî sorunlara ilişkin 43 bin 246 şikâyet dilekçesi geldi. Raporunu geçtiğimiz hafta tamamlayan alt komisyon, 2 yıl içinde okullardaki yetersizlikler sebebiyle 13 öğrencinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce öğrencinin yaralandığını belirledi. Bu hafta Meclis Genel Kurulu'na gelmesi beklenen raporda, "Okulların imar planı ve denetim göstermelik." tespitine yer verildi. Güvenli okul için Milli Eğitim ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarına işbirliği çağrısında bulunuldu. Alınan bilgilere göre ilgili bakanlıklar Meclis'in talebi doğrultusunda gerekli çalışmalara başladı.

Konuyla ilgili araştırma yapan komisyon, aylardır sürdürdüğü çalışmayı tamamlayarak raporunu hazırladı. Efe Boz olayının okullardaki fizikî standart sorununun anlaşılabilmesi için bir fırsat ortamı sağladığına işaret edilen raporda, 2009-2011 tarihleri arasında okullardaki fizikî yetersizlikler nedeniyle yüzlerce çocuğun yaralandığı, 13 çocuğun ise öldüğü belirtildi. Raporda, şu tespitlere yer verildi: "Konuya ilişkin bilgisine başvurulan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve kamu kurumu temsilcilerinin beyanlarından standartların oluşturulmasında eksikliklerin bulunduğu, okul bina ve tesislerinin fizikî güvenliklerinin Milli Eğitim Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görevleri arasında olduğu, okulların iç ve dış donanımlarına ilişkin standartların bir yasal düzenlemeye veya düzenleyici idari tasarruf niteliğinde bir çalışmaya konu olmadığı, MEB'in Eğitim Yapıları Mimarı Proje Hazırlanması Genel İlkeleri çalışmasının okullardaki fizikî donanım standartlarını içerdiği, ancak okul idarecilerini ve diğer görevlileri hukuki olarak bağlamayan ve gerekli yaptırımlara yer vermeyen genel tavsiye niteliğinde bir model oluşturma girişimi olduğu anlaşılmıştır."

Bu hafta Genel Kurul'da görüşülecek olan raporda, okullarda öğrencilerin güvenliğini sağlayacak fizikî şartlar ile donanımların yetersiz olduğu ve belli bir standardının bulunmadığı tespiti yapıldı. Komisyon raporunda, İçişleri Bakanlığı'nın okullardaki fizikî sorunların uygulamadan kaynaklandığı, kontrol ve denetimlerin etkin yapılmadığı tespitine yer verildi. Bakanlık yetkilisi, alt komisyon toplantısında "Yönetmelikler yeterli değil, denetimlerin adam gibi yapılması lazım. Kanunları koyup yönetmelikleri yapıyoruz ama uygulamayı denetleyen kimse yok. Okul yapımlarında müteahhitlere para ödenirken, kontroller de bire bir yapılmalı. Birçok alanda standartlarımız yok. Etkili denetim ve hesap verme yok. İmar planı ve denetim göstermelik. Denetim ve kontrol duyarlılığını Milli Eğitim ve mülki amirlere iletmeliyiz." tespiti yapıldı.

Denetimler sık sık yapılmalı

Komisyon ayrıca Milli Eğitim ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarından 'güvenli okul' çalışması yapılması ile sorumlu personele ceza içeren hukuki altyapının hazırlanmasını istedi. İlgili bakanlıklar, Meclis'e gerekli çalışmalara başladıkları cevabını verdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın güvenli okul yapımı için 'eğitim yapıları mimari proje hazırlanması genel ilkeleri'nin oluşturduğu ve valiliklere gönderilerek uygulama talimatı verdiği bilgisi yer aldı.


//www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1247837&title=2-yilda-13-cocugun-oldugu-okullar-gozden-gecirilecek

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.