Hükümet sözcüsü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.
Arınç, kanun tasarısıyla afet riski altındaki alanların ve bu alanlar dışında tespit edilen, afet sonrasında can ve mal kaybına yol açması muhtemel riskli yapıların bulunduğu alanların iyileştirilmesi, tasfiyesi ve yenileme yoluyla dönüşümünün amaçlandığını belirtti.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bundan önceki Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın 14 Kasımda yapıldığını, daha sonra bilinen sebeplerle toplantının iki defa yapılamadığını hatırlattı.
Bugün gündemdeki konuları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte görüştüklerini belirten Arınç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Bakanlar Kurulu'nda sunumlar yaptıklarını belirtti.
Bunların kamuoyunda yakinen takip edilen konular olduğunu ifade eden Arınç, ''Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısını Bakanlar Kurulumuza sundular. Özellikle Van Depremi'nden sonra sağlıksız yapılaşmalar ve yıkılabilecek binalar, mimara aykırı ruhsatsız ve kaçak inşaatlarla ilgili olarak sayın Başbakanımız 'Bundan sonra kesinlikle müsaade edilmeyeceği ve mevcutların rehabilite edileceği' konusunda halkımıza taahhütte bulunmuştu. Sayın bakanımızın arz ettiği konu Bakanlar Kurulunda imzaya açıldı'' diye konuştu.
Arınç, kanun tasarısıyla afet riski altındaki alanların ve bu alanlar dışında tespit edilen, afet sonrasında can ve mal kaybına yol açması muhtemel riskli yapıların bulunduğu alanların iyileştirilmesi, tasfiyesi ve yenileme yoluyla dönüşümünün amaçlandığını bildirdi.
Düzenlemeyle afet durumunda can ve mal kaybı tehlikesi arz eden riskli alanların Bakanlar Kurulu'nda belirleneceğini, bu alanlarda ve bu alanlar dışındaki riskli yapılarda imar ve yapılaşmanın durdurulacağını, bu alan ve yapılara elektrik, su ve gaz verilmeyeceğini, maliklerle anlaşılarak riskli yapıların yıktırılması veya yerleşimin rezerv yapı alanlarına kaydırılmasının öngörüldüğünü belirten Arınç, imzaya açılan düzenlemenin teknik bir kanun olduğunu, bununla ilgili bilgilerin kamuoyuna daha sonra duyurulacağını söyledi.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçiminin esas ve usullerini içeren tasarının Ocak ayının ilk haftasında TBMM Anayasa Komisyonu'nda ele alınacağını bildirdi.
Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamadan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bülent Arınç, Fransa Meclisi'ndeki 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifi girişiminin ardından Türkiye'nin Paris Büyükelçisinin geri çekilmesi gibi bir durumun söz konusu olup olmayacağına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
''Bu konu Bakanlar Kurulu'nda görüşülmedi. Mektubun içeriğinden sizler de kamuoyu da haberdar. Dolayısıyla bu içeriğe ilave edeceğimiz bir şey yok.
Fransa'da bu konuyla ilgili olarak sadece Başbakanımızın değil, TBMM Başkanlığının da bir çalışması var. İlgili arkadaşlarımız Fransa'ya giderek bütün partileri temsilen, burada senato yetkilileri ve senatörlerle de görüşmeler yapacaklar. Ama hem hükümetler arası hem de parlamentolar arası ilişkilerimizi bu kanun tasarısını engellemek için kullanacağız. Çünkü insan haklarına temelden aykırı bir tasarıyı getiriyorlar. Bildiğimiz gibi buna benzer bir teklif veya tasarı da daha Belçika Parlamentosu'nda bir komisyona sunulmak istenmişti. Parlamenterlerimizin çabalarıyla ve aydınlatıcı bilgi vermeleriyle bunun komisyondan geri çekildiğini hepimiz biliyoruz. Sanırım iç politik sebeplerle Fransa'da böyle bir tasarıya birileri sahip çıkmak istiyorlar. Ama Türkiye bunu önleyecek ve bunun yanlışlığını izah edebilecek noktada. Umarız ki Başbakan Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'ye gönderdiği mektubun gereği yapılır ve Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin daha fazla bozulmasına hiçbir zaman imkan verilmez.''
-Cumhurbaşkanının görev süresi-
Arınç, Cumhurbaşkanının görev süresi ile ilgili konunun toplantıda gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soruya, ''Bu konu Bakanlar Kurulunun gündeminde yok. Böyle bir konu da tartışılmadı. Tartışılmasına da gerek yok. Bildiğiniz gibi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin esas ve usullerini ortaya koyan bir tasarı TBMM Anayasa Komisyonu'nun gündeminde bulunmaktadır. 1,5-2 aydan bu yana TBMM daha çok bütçe çalışmalarına odaklanmış durumda. 22 Aralık'ta son bütçe görüşmelerini takiben sanıyorum ocak ayının ilk haftalarında Anayasa Komisyonu bu tasarıyı gündemine alacak, daha sonra genel kurulda cumhurbaşkanlığına ilişkin esas ve usuller yasalaşmış olacaktır. Aradığımız, beklediğimiz soruların cevabını bu tasarının içinde bulacağınızı ümit ediyorum'' yanıtını verdi.
Hükümet Sözcüsü Arınç, atama bekleyen öğretmenler konusunda bir çalışma olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, ''Bakanlar Kurulu'nda görüşülmedi. Milli Eğitim Bakanımıza bu soru her zaman soruluyor. Kendisi de yeterli cevaplar veriyor. Sanıyorum atamayı bekleyen öğretmen adaylarımız da bu cevapları biliyor'' dedi.
Bülent Arınç, kamuoyunda ''2-B arazileri'' olarak tasarının, ''Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Arazileri Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi, Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı'' olarak Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.
samanyoluhaber
2B bakanlar kurulunda imzaya açıldı.
2B bakanlar kurulunda imzaya açıldı.
gphaber gphaber
GÜNCEL
Hükümet sözcüsü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.
Paylaş: