gphaber

40 YIL SÜRDÜ 120 BİN KİŞİ ÖLDÜ

GÜNCEL

Filipinler’de ülkenin en büyük isyancı örgütü Moro İslami Kurtuluş Örgütü ve devlet arasında barış anlaşması imzalandı. Anlaşmayla Moro bölgesinde özerk yönetim kurulması bekleniyor.

 40 YIL SÜRDÜ 120 BİN KİŞİ ÖLDÜ

FİLİPİNLER hükümeti, ülkenin en büyük isyancı Müslüman grubu olan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) ile barış anlaşması imzaladı. Anlaşma 40 yıldır süren, yaklaşık 120 bin kişinin öldüğü çatışmalara son vermeyi amaçlıyor. Malezya’da uzun süredir müzakereler yürüten taraflar Ekim ayı başında anlaşmaya varmıştı. Anlaşma Filipinler’in güneyinde, Müslümanların çoğunlukta bulunduğu topraklarda bir özerk bölge oluşturulmasını öngörüyor. Filipinler nüfusunun çoğunluğunu Katolikler oluşturuyor. İki tarafın baş müzakerecilerinin başkent Manila’daki cumhurbaşkanlığı sarayında imzaladığı anlaşmaya, Cumhurbaşkanı Benigno Aquino ile MILF lideri Murat İbrahim de tanıklık etti.

Bu gong barışın sesi olsun

MILF lideri Murat İbrahim, cumhurbaşkanına verdiği geleneksel Müslüman gonga vurarak “İşte bu barışın sesi” dedi. Görüşmelerde arabuluculuk yapan Malezya Başbakanı Necip Razak da imza töreninde hazır bulundu. Filipinler’de daha önceki barış girişimleri sonuçsuz kalmış ve son 15 yıldır MILF ile müzakereler çatışmalarla kesintiye uğramıştı. Çerçeve anlaşmada, tarafların yıl sonuna kadar ‘kapsamlı bir anlaşma’ya varmayı hedefleyeceği belirtiliyor. Aquino’nun görev süresinin biteceği 2016’ya kadar da anlaşmanın hayata geçirilmesi umuluyor.

Bangsamoro özerk bölgesi

Yeni özerk bölgeye, bir zamanlar İspanyolların bu bölgedeki Müslümanlar için kullandığı “Moro” adından esinle Bangsamoro adı verilecek. Anlaşma Bangsamoro liderlerine daha fazla siyasal ve ekonomik yetkiler verilmesini, asayiş görevinin de aşamalı olarak ordudan yerel polise devredilmesini öngörüyor. 1977’de başka bir isyancı gruptan koparak kurulan MILF, başlangıçta bağımsızlık için savaşıyordu. Ancak zamanla bundan vazgeçti. Filipinler’de Mindanao bölgesinde MILF, Jolo’da ise El Kaide bağlantılı olduğu söylenen Ebu Sayyaf yıllardır faaliyetlerini sürdürüyordu.

HAYIRLI ANLAŞMA

Filipinler’in başkenti Manila’daki Başkanlık Sarayı’nda imzalanan anlamşanın duyulması üzerine 40 yıldır ördoya karşı savaşan MILF militanları sevinç gösterilerinde bulundu.
Star

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.