Almanya’daki ünlü Ar-Ge Laboratuarı DAI-Labor’un Direktörü Prof. Dr. Şahin Albayrak, Avrupa’da 4 ülke hariç bütün ülkelerde şu anda 4G teknolojisinin kullanıldığını belirterek, “Ancak bir sonraki teknoloji olarak 4.5G (LTE Advanced) üzerinde çalışılıyor. Yıl sonunda bu teknolojinin standartları oturmuş olacak. Türkiye’nin de şu dönemde 4G’ye geçmek ve 5G’yi beklemek yerine 4.5G’ye geçmesi daha mantıklı görünüyor” dedi.
'TRENİ KAÇIRMAYALIM'
5G’nin 2020 tarihinden önce gelmesinin mümkün olmadığını da anımsatan Albayrak, “5G standartlarının ve frekanslarının 2020’de belirlenmesinden sonra yaygınlaşması da 2022 yılını bulur. Bu nedenle Türkiye’nin 5G’yi beklemesi ekonomisi için büyük darbe olur. Ülke olarak dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefimiz varsa, 5G’yi beklemeden 4.5G’ye geçmemiz gerekir. 5G’yi beklersek bu treni kaçırırız” uyarısını yaptı.
Şahin Albayrak, artık hayatımıza akıllı binalar, şehirler, akıllı sağlık ve akıllı otomobillerin girmeye başladığına da dikkat çekerek, “Makinelerarası iletişim her alana giriyor. Ayrıca gelişmiş ülkelerde endüstrileşmede dördüncü devrim denen ‘Endüstri 4.0’ patlama yapmak üzere. Artık bütün üretim sistemleri, makineler, ürünler, sensörlerle internete bağlanıyor. Türkiye olarak ilk 10 sanayi ülkesi arasına girmek istiyorsak bu teknolojiye ihtiyacımız var. Bunun için altyapıyı oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.
EKONOMİYE İVME KAZANDIRIR
Albayrak, ağustos ayında yapılacak 4G frekans ihalesiyle ilgili de hükümete, “Bu frekanslar verilirken operatörlere 4G yerine sizden 4.5G bekliyorum denmesi gerekiyor. 4.5G’de hızı doğrudan 1 Gigabit’e çıkarıyorsunuz. Böylece Avrupa’yla olan arayı hızlı şekilde kapatmış oluruz. Önerim, 4G yerine 4.5G’yle başlanması yönünde. Böylece ekonomiye de önemli bir ivme kazandırılır. 2022 yılına kadar 5G’yi beklemek ekonomik gelişimi olumsuz etkiler” önerisinde bulundu.
İNTERNET HER YERDE
4G yerine 4.5G’ye geçişte hem cihaz hem de ekipman tarafından operatörlere ek bir yük gelmeyeceğine de işaret eden Albayrak, “Cihaz ve ekipman masrafı olmayacak. İkisinin de frekansı aynı. Ama 4.5G’de daha yüksek hız var. Kapasiteyi daha yukarı çıkarabilecekler. Sayın Cumhurbaşkanı’nın söylediği esasen doğru. Türkiye 4.5G’ye geçmeli. Artık her şeyin içinde internet olacak” dedi.
'TÜRKİYE İÇİN FIRSAT'
Avrupa’da önümüzdeki kısa dönemde 4.5G’ye geçme hazırlıkları yapıldığını da kaydeden Şahin Albayrak, “Almanlar kesin geçecek. Bu konularda Almanlar, Koreliler ve İsveçliler çalışıyor. Almanlar hem teknoloji geliştiriyor hem de patent haklarına sahipler. Uluslararası Telekom Birliği (ITU) en son standartları belirliyor.
Avrupa’da 4G sistemine sahip olan bütün ülkeler, 5G öncesinde 4.5G’ye geçecek. Bu nedenle Türkiye için 4.5G’ye geçmek güzel bir fırsat olur. Bu yıl içinde 4.5G ihalesi yapılırsa dünya ülkeleriyle birlikte aynı anda bu sisteme geçilmiş olacak. 4G için daha önceden yatırım yaplmadığı için de 3G’de olduğu gibi en ileri teknoloji kullanılarak pek çok ülkeden daha ileri bir sistem tesis edilecek” görüşünü paylaştı.
'YERLİ ÜRETİM 5G İLE BAŞLAMALI'
Albayrak, telekomda yerli üretimle ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: “Yerli ekipman üretimine 4G’den başlamak yanlış bir strateji olur. Yapılan, tekerleği yeniden keşfetmeye benziyor. Yerli üretimi, 4G yerine 4.5G ya da 5G’den başlatmak gerekir. Üretimde en önemli sorun patent maliyeti. Elinizde patent olmadan büyük rakiplerle mücadele etmek zor olur. Telekom ekipmanında yerlide daha ileri teknolojilere odaklanılsa patent sorunu yaşanmaz ve rakiplerle de eşit şartlarda başlanmış olurdu.”
Kaynak : Milliyet