“Caretta’lar bizim maskotumuz, zenginliğimizdir. İztuzu’na insan ayağından başka bir şey girmeyecek” diyen Güllüce alınacak önlemlerle ilgili hafta başında uzmanlarla bir araya geldiğini belirterek şöyle devam etti:
TİCARİ FAALİYET OLAMAZ
“Bölgenin özelliğinden dolayı alanın tümünde hiçbir ticari faaliyet yapılmaması lazım. Zira kaplumbağanın yavrusunu nerede yapacağını kimse tam bilmiyor. Üç tane şezlong için büfe, restoran, çay ticareti yapan bir yer için biz kaplumbağalarımızı feda edemeyiz. Oraya giriş kesinlikle parasız olmalı.”
BİLİMADAMLARI GELSİN
“Orayla ilgili çok sayıda yerli yabancı bilimadamını davet edeceğim. Müracaat eden bilimadamları ve üniversiteler araştırma yapmak istiyorsa onlarla protokol yapacağım. Orası daha önce de kiraya veriliyormuş. Biz çok ısrarcı değiliz. Ancak İztuzu Plajı’nda çalışıyoruz. Üniversitelerle gerekirse denizin sıfır noktasında hayvanları tedavi etmesi için imkân talep ederlerse yardımcı olmayı istiyoruz. Sınırlama yapmadan davet edeceğim. Orası dünyanın, Türkiye’nin zenginliği. Korumak zorundayız.”
‘BURAYA GELME KAPLUMBAĞA ABİ' Mİ DİYECEĞİZ
Bakan Güllüce şezlongların tamamen kalkması görüşünde: “Bölgede bir koridor oluşturulmuş ‘Bunların arkasına şezlong konulabilir’ denmiş. Oysa bilimadamları ‘Kaplumbağanın nereye yumurtladığını nereden biliyorsunuz’ diyor. Kaplumbağaya ‘Buraya kadar gelme kaplumbağa abi, sınırdan sonrasına gelmeyeceksin’ mi diyeceğiz.”
ŞEMSİYELER YUMURTALARA ZARAR VERİYOR
Bakan İdris Güllüce “Bizim İztuzu’nu bilimsel bir araştırma yeri haline dönüştürmemiz gerekiyor. Kumsala insan girsin ama şemsiyesiz girsin. Uzanıp yatmak yuvaya zarar vermiyormuş ama şezlong, şemsiye yuvanın içindeki yumurtaları öldürüyor” dedi.