İşte Cübbeli'nin o satırları:
'Kur’an’da geçen bir kelimeyi anlamını bilmeden isim olarak koymak ise çok yanlış. “Bu isim nedir?” diye bir soruyorum. “Cennetmiş.” diyor. “Böyle bir ismi yok cennetin.” diyorum. “Farsçaymış.” diye cevap veriyor. Bilmediğiniz isimleri niye takıyorsunuz? Şimdi birçok kişi İrem takıyor. Yahu İrem Kur’an’da geçiyor diye iyi bir şey demek değil ki. İrem bağları diyorlar. Tamam ama “Direkler sahibi Ad kavminin İrem yurdu.” diye geçiyor. Ad kavmi kötü bir kavim. İrem de onların yurtları veya kabilenin adı olabilir.
KUR'AN'DA İBLİS DE FİRAVUN DA GEÇİYOR
Bu İrem Allah’ın lanetlediği ve helak ettiği bir toplumla ilgili bir isim. Sen şimdi bunu Kur’an’da geçiyor diye koyamazsın ki. Kur’an’da Karun da geçiyor. Karun mu koyacaksın çocuğun adını. Kur’an’da Firavun da, İblis de geçiyor. Yani Kur’an’da olan her şeyin çoluk çocuğa isim olarak takılması caiz değildir. Bunları mutlaka sormak lazım.
ECRİN DERSEN GÜLÜNÇ DURUMA DÜŞERSİN
Geçenlerde biri Ecrin koymuş. “Niye koydun?” diyorum. “Kur’an’da var.” diyor. Kardeşim ecrin Kur’an’da var ama ecrun var. O cer halidir. Ecrun, ecran, ecrin olur. Ecir sevap demek. Ecir diyebilirsin belki. Ama Ecrin dediğin zaman gülünç duruma düşersin. Çünkü cer halidir, meksur halidir. İsmin de müsemmaya tesiri var. Sonra itibarın altta kalabilir. Ne diyor “İsimler gökten iner.” Hakikaten öyle.
İSMİN ŞAHIS ÜZERİNDE ETKİSİ GÖRÜLÜYOR
,
Adın Ahmet ise benim adım gibi, hamdin çok boldur elhamdülillah. Başıma da gelmeyen kalmadı. “Ya Rabbi Ahmet’ten geçelim 50 yaşına geldik. Mahmut ismim var ona biraz taalluk etsek.” diyorum Mevla’ya. Çünkü hamd eden; bela, kaza ne gelirse hamd eden demektir. Biz de Ahmetiz yani. İsmimize uygun şekilde hamd edeceğiz. Çünkü isimler gökten iner. Hakikaten bakarsan ismin şahsın üzerinde etkisi görülmektedir. Bundan dolayı isim hususunda titizlik göstermenin faydası çoktur.