KDV dahil 26 milyar 142 milyon Euro’luk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihalesi yapılan 3.Havalimanı’nın inşaatı için 10.2 milyar Euro harcanacağı hesaplanmıştı. İlk etabı 70-90 milyon yolcu kapasiteli olacak yeni havalimanı, tüm etaplar tamamlandığında 150 milyon kapasiteyle dünyanın en büyük havalimanı olacak. Bölge üzerinde 1 milyon 471 bin metrekare genişliğinde kapalı alan bulunmasının yanı sıra, 6 bağımsız pist, 500 uçak kapasitesi ve 70 bin araçlık otopark yer alacak.
30 DAKİKADA 3.HAVALİMANI
Karadeniz sahiline Terkos gölüne yakın, Arnavutköy-Göktürk-Çatalca kavşağında 7700 hektar alanlık Akpınar ve Yeniköy köyleri arasına yapılacak havaalanına yatırımcıların ilgisi yüksek. Son 2 yılda özellikle Arnavutköy ve Çatalca ilçelerine olan ilgi ve bu ilgiye bağlı artan fiyatları değerlendiren Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, yeni havalimanı çalışmaları sürerken, bir yandan da raylı sistem bağlantı projesinde gerekli adımların atılmaya başlandığını söyledi. Erol, “13 istasyondan oluşan metro hattı olacak. Böylelikle kent merkezi ile 3. havalimanı arasında ulaşım 30 dakika gibi kısa bir süreye inecek” dedi.
ARSALAR 300’E ÇIKIYOR
Toplu ulaşım ağının gelişmesiyle birlikte bölgedeki fiyatların da artacağının altını çizen Erol, sözlerini şöyle sürdürdü: “3. havalimanı projesi konuşulmaya başlanmadan önce bölgede metrekaresi 80 liradan alıcı bulan arsa fiyatları, bugün 250-300 liraya kadar çıkıyor. Şuan için ilgili bölgelerde yatırımcılar konuttan çok arsalarla ilgileniyor. Arnavutköy’de Tayakadın, Yeniköy, Durusu Gölü ve Karaburun mevkilerinde yüzde 30 ila 50 oranında artış söz konusu. Çatalca da değerlenen ilçelerden. Geçtiğimiz Ekim ayında metrekare fiyatları 1.500 TL civarında seyrederken şuan 2 bin TL’ye kadar yükseldi. Bu yükselişlerin devamı da muhtemel. Talep artacak ve İstanbul genişlemeye devam edecek.”
ERDOĞAN 29 EKİM 2017 SÖZÜNÜ ALMIŞTI
İnşaat alanı 76 milyon 500 bin metrekarelik alanı kapsayan 3. havalimanı temel atma töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde ilk etabın 29 Ekim 2017’de açılması için söz almıştı. Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilen 3.havalimanı ihalesini, 3 Mayıs 2013’te İGA yatırımcılarının oluşturduğu Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu 22.1 milyar Euro teklifle kazanmıştı. İnşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen proje, 4 etapta tamamlanacak.
YABANCI KONUTTA ‘VATANDAŞLIK’ BEKLİYOR
Türkiye’de konut satışları artarken yabancı alımları yüzde 18.7’ye kadar düştü. Gayrimenkul sektör temsilcileri, talebin halen canlı olduğuna işaret ederek, “Konut almak için vatandaşlık şartlarını görmek isteyen ve alım taleplerini bekleten yabancılar var” değerlendirmesi yaptı.
KÖRFEZ YATIRIMCISI ARSALARI TAKİPTE
Bölgede çeşitli yatırımların yer alacağını belirten Emre Erol, 3. havalimanı proje çevresinin tapuda şu anda tarla olarak geçtiğine dikkat çekti. Erol, şöyle devam etti: “76 milyon 500 bin metrekarelik alana inşa ediliyor. Çevresindeki bölgelerin zamanla imara açılması planlanıyor. İmar izinlerinin alınması beklenen 325 bin dönümlük arazi üzerine kurulacak yeni şehirlere 4 milyon kişinin ikamet etmesi bekleniyor. Sadece konut değil, otel, ofis, alışveriş merkezi, sanayi ve lojistik yatırımları da yer alacak. Suudi Arabistan, Lübnan, Katar ve Kuveyt’ten gelen yabancı yatırımcıların bölgeyle yakından ilgilendiğini söyleyebiliriz.”
KAYNAK:KARAR