Yıldız'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Vakayı okuyoruz hangi sebeplerle olduğu yönünü araştırıyoruz. Birer saniye arayla Atatürk Barajı'ndan, Çukurova Bölgesi'nden ve Elbistan'dan çıkan hatların açtığını görüyoruz.
Çukurova Bölgesi'nin izole olmasıyla beraber, Batıdaki İzmir Aliağa bölgesindeki santralların peşpeşe çıkması böyle bir çöküşün tetiklemesine sebep oldu.
Vakayı okuyoruz hangi sebeplerle olduğu yönünü araştırıyoruz. Bir kısım olasılıklar var. Bütün olumsuzlukların aynı ayana rastgelebilmesinin 86 bin 400'de bir ihtimal.
33 yıldır işi iletim olan arkadaşlarımızla konuştuğumuzda böyle bir olasılığın şu ana kadar gerçekleşmediğini belirttiler.
1999'da hepimizin derinden yaralayan depremle fiziken bir kırım çökmeler oldu, onu ayrı tutuyorum. Bu sistem Avrupa'nın ikinci büyük şebekesidir.
İster teknik ister başka gerekçelerle bunu saniye saniye görüntüleme imkanımız var geriye dönüp detaylarına baktığımızda.
Sistem kendini korumak için grekirse frekans seviyelerini ve gerilim dalgalanmalarını herbirini tek tek gözlemliyor. Sistem bu şekilde çalışıyor, sorunların geneline sirayet etmemesi için.
Aliağa bölgesinde birbirini ardı ardına tetikleyen yapının frekasın düşmesiyle meydana geldiğini gözlemledik. Bunu tetikleyen sebebin ne olduğnu bir müdahale mi teknik mi manipülasyon mu olduğunu söyleyemiyoruz.
Türkiye'nin enerji iletim sistemi AB üyesi ülkeler tarafından kabul görmüş bir sistemdir. Sistemimize güveniyoruz, ekibimize güveniyoruz. Sebeplerini kamuoyuyla paylaşacağız.
10.36'da başlayan sorun çok kısa sürede sistemin çökmesine neden oldu. Bu açıdan ben sanayicilerimizin ve vatandaşlarımızın bundan tesir altında kaldığını biliyorum ve sistem adına bunun tekrarlanmayacağını ifade ediyorum.
"SİBER SALDIRI DEMEK İÇİN ERKEN"
Buna siber saldırı demem için şu an erken. Saldırı ihtimal haricinde değil. Türkiye'de bir şifreleme yaptığınızda bunun deşifresinin yanıbaşında olduğunu biliyoruz. Sitemin siber saldırıya açık olmadığını söyleyebilirim. Herhangi bir tehdit altında olmaması için ekiplerimiz çalışıyor.
Bu teknik bir gerekçeyle olabilir ama bu kadar 3 büyük arızanın devreden çıkarak ve bunun birer saniye arayla sistemin devreden çıkmasına neden olan durumun teknik ihtimalle mi siber saldırı sonucu mu olduğunu söylemek için henüz erken. O yüzden temkinli olacağız, sakin olacağız ve doğruyu kamuoyuyla paylaşacağız.
KESİNTİNİN MALİYETİ NE?
Kesintinin maliyetinin 150 dolar olduğunu söyleyen bir sivil toplum örgütümüz oldu. Salı günü sistem toparlanmıştır, bu yalnızca bakanlığımızın kapsamında olacak bir çalışma değil. Bununla ilgili de çalışma yapılacak.
"BATILI ÜLKELERDE DE YAŞANDI"
TEİAŞ'ta 33 yıldır çalışan 5 ayrı kişiyle görüştüm böyle bir şeyle daha önce karşılaşmadıklarını söylediler. Bu birçok olumsuzluğun tersine sinerji ile meydana gelen bir durum. Bunun yalnızca Türkiye'de olmuşçasına kamuoyuna duyurulması yanlış.
ABD'de 36 saatlik bir kesinti oldu. Onlarda da oldu bizde olmas normal demiyorum ama bunun atmosfere açık sistemlerde olabileceğini söylüyorum. Bu batılı ülkelerde de karşılaşılabilen bir durum. En gelişmiş ülkelerde dahia böyle bir konunun olabileceğini söylemem lazım."