4G İHALESİ İPTAL EDİLMEDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk Telekom 175. yıl kutlama gecesinde yaptığı "4G ile zaman kaybetmeye gerek yok. 2 yıl sonra direk 5G'ye geçilmeli. Aksi takdirde Türkiye çöplük olur" sözlerinden sonra 26 Mayıs'ta planlanan 4G ihalesinin yapılıp yapılmayacağı merak konusu olmuştu.
Gerek GSM operatör yetkilileri gerekse BTK'dan yöneticilerle yaptığım görüşmelerden edindiğim izlenime göre 4G ihalesi planlandığı gibi 26 Mayıs'ta yapılacak.
Ankara'da harıl harıl 4G ihalesine hazırlanan bir GSM operatörünün üst düzey yöneticisi, Cumhurbaşkanı'nın sözleri sonrası gelinen son noktayı şöyle özetledi:
"Biz operatörler olarak bu ihalenin yapılmasını istiyoruz. Şu ana kadar resmi ya da gayriresmi yollardan bize ihalenin iptal edileceğine dair bir bilgi de verilmedi. Disiplinli bir şekilde ihaleye hazırlanıyoruz."
BTK'dan bir yetkili de şöyle konuştu: "İhale takviminde herhangi bir değişiklik yok. 26'sında yapılacakmış gibi hazırlıklarımızı tamamlıyoruz."
İKNA TURU YAPILDI
Ankara kulislerinde konuşulanlara göre Cumhurbaşkanı'nın beklenmeyen ve sürpriz sayılabilecek çıkışından sonra ilk 48 saatte büyük bir kafa karışıklığı oldu. GSM operatörleri 4G sürecinin devam edip etmediğini öğrenmek istedi. BTK yetkilileri bu konuda net bir yanıt veremedi.
Ulaştırma Bakanı ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuyu başbaşa görüştükleri ve sürecin devamından yana tavır aldıkları belirtildi.
Davutoğlu'nun Ulaştırma Bakanı ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir görüşme yaptığı ve bu konuyu konuştukları ifade edildi. Bu görüşmede Ulaştırma Bakanı'nın, "4G'yi atlamak ve 5G'yi beklemek şu an çok realist görünmüyor. Yola çıktığımız şekilde ihale sürecini devam ettirelim" dediği, Erdoğan'ın da bu görüşe itiraz etmediği iddia edildi.
İPTAL DE BİR SEÇENEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz konusunda ısrarcı bir tutum sergilemiş, önce faizin düşmesi gerektiğini ardından enflasyonun da düşeceğinin altını çizerek Merkez Bankası'na "Faizi düşür" demişti.
Bu sözlerin piyasalarda yarattığı gerginlik ile dolar yükselişe geçmişti. Merkez Bankası Başkanı'nın Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile birlikte verdiği brifing sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Görüş ayrılıkları olabilir ama sonu tatlıya bağlandı" ifadesi kullanılmıştı.
Operatörler gelinen noktada 4G ihalesi ile ilgili olarak da konunun tatlıya bağlandığını düşünüyorlar. Ancak bir son dakika sürprizi olabileceği ihtimalini de herşeye rağmen gözardı etmiyorlar.
5G GELENE KADAR 3G İDARE EDEMEZ
Yapılan teknik analizlerde 3G ile yola devam etmenin bir tercih olabileceği ancak bir kaç yıl içinde 3G altyapısının artan yükü kaldıramayacağı sonucu çıktı.
2 yıl içinde 5G teknolojisine geçmenin mümkün olmaması ve en erken 2020'de yani 5 yıl sonra bu teknolojinin yaygın olarak kullanılacak olması da, 3G ile uzun bir süre devam edilmesini zorlaştırıyor.
Türkiye'de data kullanımı akıllı telefon penetrasyonunun artması ile birlikte katlanarak büyüyor. Data kullanımı arttıkça da 3G altyapısı trafiğin yoğun olduğu bölgelerde sıkışıyor. Bugün bile mobil cihazlarla bazen internete girmek ya da bir uygulama indirmek için uzun süre beklemek gerekiyor. Bu sıkışıklığın 2-3 yıl içinde altyapı geliştirilmediği takdirde büyük sorun haline dönüşmesinin kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.
Ve tabii bir de gelir sorunu var. Yapılacak ihalede devlet en az 2.5 milyar euro'luk bir gelir elde etmeyi planlıyordu. 4G ihalesinin iptali, bu gelirden de vazgeçilmesi anlamına gelecek ki bu da istenmiyor.
2023 HEDEFLERİ DE ZORA GİRMİŞ OLUR
BTK'nın 18 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ilanına göre, ihale sonucunda verilecek yetkilendirmenin konusu, ilgili mevzuat hükümleri ve Sayısı Sınırlandırılmış Kullanım Hakkı Yetki Belgesi kapsamında IMT (Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) hizmet ve altyapılarına ilişkin mobil elektronik haberleşme şebekesinin kurulması, geliştirilmesi, işletilmesi olacak. Şebeke yetkilendirme süresi sonunda BTK veya BTK'nın göstereceği kuruluşa çalışır vaziyette ve bedelsiz devredilecek.
İhalede, 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekansları için, toplam 20 ayrı bant genişliğinde satış yapılacak. Toplam bant genişliği 390,4 MHz olacak. İhalenin toplam asgari bedeli 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 euro olarak belirlendi.
Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda bilgi toplumuna dönüşme sürecinde 4G çok kritik bir rol oynuyor. 4G teknolojisinin etkileri eğitimden sağlığa, eğlenceden e-ticarete her alanda kendini gösterecek. 4G ile artan mobil internet hızları ve gündeme gelecek yeni teknolojiler gayri safi milli gelir dahil ekonominin her alanında pozitif etki gösterecek.
Vatan