gphaber

Esed zulmünden kaçarken ölüme yakalandılar

GÜNCEL

Ülkelerindeki iç savaş, karışıklık ve yoksulluktan kaçan mültecilerin umuda yolculuğu yine ölümle bitti

Yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Sisam adasına geçmek isteyen Suriye, Filistin ve Irak uyruklu 107 kaçağı taşıyan tekne, İzmir'in Menderes ilçesi açıklarında battı. Kıyıya yaklaşık 500 metre mesafede kayalıklara çarpan teknenin alt kısmında kilitli bölmelerde bulunan 61 kişi hayatını kaybetti. Ölen mülteciler dalgıçlar tarafından kilitler kırılarak çıkarıldı. Cenazelerden 28'inin çocuk, 3'ünün ise bebek olduğu belirlendi. Güvertede bulunan 34'ü Suriyeli ve 12'si Filistinli 46 kişi yüzerek sahile çıkmayı başardı. Olayla ilgili kaptan ve organizatör olduğu öğrenilen 2 Türk vatandaşı gözaltına alındı.

Geçtiğimiz salı günü, Hatay'daki kamptan Yunanistan'a kaçmaya çalışırken Kuşadası açıklarında botları batan 51 Suriyeli kurtarılmıştı. Bu olayın ardından dün de İzmir'de büyük bir trajedi yaşandı. Daha iyi bir yaşam için Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gitmek isteyen yaklaşık 107 kişiyi taşıyan tekne, saat 05.00 sularındaki hareketinden birkaç dakika sonra, kıyıya yaklaşık 500 metre mesafede battı. Vatandaşların ihbarı üzerine jandarma ekipleri bölgeye ulaştı. Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi'nden yardım istendi. İlerleyen saatlerde facianın boyutu ortaya çıktı. İstanbul'da bir tersaneden kiralanarak Ahmetbeyli'ye getirildiği öğrenilen teknenin alt kısmındaki kilitli bölümlerden, 28'i çocuk, 3'ü bebek 61 kişinin cesedi çıkarıldı. Cesetler, otopsi için Özdere Balıkçı Barınağı'na götürüldü. Yaralılar, İzmir'deki hastanelere kaldırıldı. Sağlık durumu iyi olanlar ise ifadeleri alınmak üzere Ahmetbeyli Jandarma Karakolu'na sevk edildi.

Kilidi kırıp cesetleri çıkardılar

Teknenin alt kısmındaki depo bölümlerinde yolculuk eden çoğu çocuk ve kadın 61 kişinin üzerine kapıların kilitlenmesi, facianın boyutunu büyüttü. İlk belirlemelere göre kaçakların, kilitleri açamadıkları için boğulduğu anlaşıldı. Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, olay hakkında şu bilgileri verdi: "Olay bize saat 05.30 sularında intikal etti. Tekne, hareket ettikten kısa bir süre sonra batmış. Fazla yolcu almışlar. Cesetler, teknenin alt kısmındaki bölümlerden dalgıçlar tarafından kilitler kırılarak çıkarıldı. Kaçakların çoğu Suriye ve Filistin uyruklu. Ortadoğu ülkelerinden olduğu anlaşılan diğer kaçakların da uyruklarının ve kimlik tespit çalışmaları sürüyor."

Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) Başkanı Taner Kılıç, son 1,5 yıldır Ege'de sıfır noktasına gerileyen kaçak geçişlerin artmasında Suriye'deki katliamın etkili olduğunu söyledi. Kaçak geçişlerin yeniden arttığını belirten Kılıç, Suriyelilerin canlarını hiçe sayarak umut yolculuğuna çıkmasının nedenini 'yaşam haklarını koruma isteği' olarak açıkladı. Son dönemde deniz yolunu kullanarak kaçmak isteyenlerin neredeyse tamamının Suriyeli olduğunu ifade eden Kılıç, "İnsanlar, Esed'in katliamından kaçmak için canlarını hiçe sayıyor. Bunun trajik bir örneğini yaşadık." dedi. Türkiye'nin sığınmacılara iyi koşullar sağladığını ancak buraların mükemmel, 5 yıldızlı otel imkânlarına sahip olmadığını vurgulayan Kılıç, "Mültecilerin uyrukları zaman zaman ülkelerindeki olaylara göre değişir. Ancak bugün Suriye'de katliam arttı, şimdi Suriyeliler çoğunlukta." şeklinde konuştu.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.