Halep’te Suriye rejimi ve Rusya’nın katilamları sürüyor. Son saldırılarda 8 yüzden fazla sivil hayatını kaybetti. Dünya ülkeleri ise yüzyılın en büyük insanlık dramlarından birini adeta film gibi izliyor. ‘Denge hesaplarını vicdanlarının önüne koyan başkentler insanlık dramına sessiz kalıyor. İşte bu duyarsızlığa isyan edenler “Civil March For Aleppo” (Halep İçin Sivil Yürüyüş) adıyla sosyal medyada bir araya geldi. Şimdiden 3 bin kişinin katıldığı grup, insanlık dramına dikkat çekmek için Berlin’den başlayıp Halep’e kadar yürüme kararı aldı. Mülteci rotasını tam tersine çevirip 26 Aralık’ta yürüyüşe başlayacaklarını açıklayan “Halep İçin Sivil Yürüyüş” sözcüleri, ‘artık harekete geçme zamanı’ mesajı verdikleri manifestolarında “Bilgisayarların karşısında oturup, kahvemizi içip bir şey yapmadan duramayız. Yeteri kadar üzüldük, yeteri kadar şoke olduk. Facebook’ta, ‘Bu berbat, Çok güçsüzüz’ yazdık. Ancak bu kadar yeter! Halep’e gidiyoruz. Almanya’dan Halep’e. Mülteci rotasını tam tersine çevirdik” ifadelerini kullandı. Dünyanın dört bir yanından herkesi bu 3 bin 232 kilometrelik yürüyüşe davet eden grup, 3 bin kişi olarak yola çıkacaklarını açıkladı. İnsanlık yürüyüşünün rotası ise Berlin’den başlayıp Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan ve Türkiye üzerinden Halep olacak. Suriyeli Mültecilerin izlediği rotayı tersine çevirip Halep’e ulaşmayı hedefleyen gruba farklı ülkelerden yüz binlerce kişi sosyal medya üzerinden destek verdi. Aktivistlerin rotasındaki ülkelerden de STK'ların ve gönüllülerin yürüyüşe katılması bekleniyor. Grup yürüyüşe katılacaklara uyku tulumu gibi malzemeleri yanlarına almaları uyarasında bulunuyor. Halep’e kadar 5 bin kişiye ulaşacaklarını aktaran grup şu çağrıda bulundu: “Bu gidişata razı olmadığımızı ilan ediyoruz. Güçsüzlüğü reddetmeye hazırız. Berlin, Londra yahut Paris’te doğacak kadar şanslı olmamalarından başka aramızda hiçbir fark bulunmayan bizim gibi insanlara yardım etmeye gidiyoruz. Halep’in kuşatılmasını daha fazla sineye çekmeyeceğiz. Eylemimiz bu işte; Halep’e gidiyoruz. ‘Ya sonra?’ diye soranlar ve 5 bin kişilik topluluğumuzun üstüne bomba yağdırmaya cüret edebileceklerini düşünerek bizim deliliğimize hükmedenler olabilir. Ama bize göre asıl delilik, herkes ölünceye kadar oturup beklemektir. Beklemeyelim artık. Oraya gidip bu çılgınlığa bir son verelim, haydi! 26 Aralık’ta 3 bin kişilik bir grup olarak Berlin’den yola çıkıyoruz. Bize katılır mısın?”
26 Aralık'ta başlayacak yürüyüş için Facebook’ta oluşturulan sayfada, şu ana kadar bin kişi katılacağını açıklarken, 3 bin 700 kişi de katılmayı düşündüğünü belirtti. CivilMarchForAleppo’nun yaptığı çağrıda, yürüyüş için şu ana kadar Almanya, Polonya, Güney Afrika, Meksika, Finlandiya, Norveç, Brezilya, Belçika ve Sri Lanka gibi ülkelerden katılımların olacağı kaydedildi. Ülke sayısının ve katılımcıların 26 Aralık’a kadar on binleri bulması bekleniyor.
MAVİ MARMARA’DAN İLHAM ALDILAR
Halep’e sivil yüyürüş kampanyasına Mavi Marmara gemisinin saldırıya uğradığı Gazze’ye özgürlük kampanyası örnek oldu. İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu kırmak için 2010 yılında 6 ülkeden sivil toplum örgütünün katılımıyla yapılan sefer dünyanın dikkatini Gazze’ye çekmeyi başarmıştı. İHH ve 5 uluslararası STK’nın girişimi İsrail’in Mavi Marmara gemisine saldırmayısıyla engellenmişti. Saldırıda 10 kişi şehit olmuş, 50 kişi de yaralanmıştı. Ancak bu olaydan sonra birçok Avrupa ülkesinin parlamentosu Filistin’i tanıyan kararlara imza attı, İsrail, Türkiye ile barışmak için Gazze ambargusunu hafifletmek zorunda kaldı. Mavi Marmara saldırısından sonra birçok kez Gazze için yardım kampanyaları yapılarak ambargo dünyanın gündemine getirildi.