gphaber

İran'da nükleer müzakere anlaşması kutlandı

GÜNCEL

İran'la nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasını kutlamak isteyen İranlılar, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başkanlığındaki müzakere heyetini Tahran'da karşıladı.

 İran'la nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasını kutlamak isteyen İranlılar, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başkanlığındaki müzakere heyetini Tahran'da karşıladı.
Karşılama kutlamalara sahne oldu.

HALK SOKAKLARDA KUTLAMAYA DEVAM EDİYOR

İran, uranyum zenginleştirmede kullandığı santrifüjleri 3'te 2 azaltıp elindeki uranyum stokunu 300 kg'a indirmeye ve plütonyum üreten ağır su reaktörünü sökmeye razı olurken, uluslararası toplum da bu uygulamaları sonrasında İran'a yönelik yaptırımları kaldırmayı kabul etti. Anlaşmayı kutlamak isteyen İranlılar ise başkent Tahran sokaklarında günlerdir kutlama yapıyor.

OBAMA DÜN DUYURMUŞTU

ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmanın ardından Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Lozan'da varılan çerçeveyi dünyaya şu sözlerle duyurmuştu;

"Bugün ABD, müttefik ve ortaklarımızla birlikte, İran'la eğer tam olarak uygulanırsa onları nükleer bomba elde etmekten alıkoyacak tarihi bir uzlaşmaya vardı. Başkan ve Başkomutan olarak Amerikan halkının güvenliğinden daha büyük bir sorumluluğum yok. Ve ben, eğer bu çerçeve bir nihayete, kapsamlı bir anlaşmaya ulaşırsa bunun ülkemizi, müttefiklerimizi ve dünyamızı daha güvenli hale getireceğine ikna oldum."

İŞTE ANLAŞMANIN ŞARTLARI

- İran, elindeki santrifüjleri 3'te 2 azaltacak. Böylece sayı 19 binden 6 bin 104'e düşecek. Bunların da 10 yıl boyunca sadece 5 bin 60'ı zenginleştirme faaliyetinde bulunacak.

- İran, 15 yıl boyunca elindeki uranyum stoklarını yüzde 3.67'den fazla zenginleştirmeyecek.

- İran elindeki 10 bin kg düşük zenginleştirilmiş uranyumu azaltıp, 15 yıl boyunca sadece yüzde 3.67 zenginleştirilmiş olarak 300 kg uranyum bulunduracak.

- İran 15 yıl boyunca yeni zenginleştirme tesisi kurmamayı da kabul etti.

- İran'ın şu anda 2-3 ay olan, nükleer silah için malzeme edinme süresi bir yıla uzatılacak. Ve bu süre en az 10 yıl boyunca geçerli olacak.

- İran, Fordo tesisinde en az 15 yıl uranyum zenginleştirmeyecek. İran, Fordo'yu araştırma merkezi, fizik, teknoloji gibi barışçıl alanlarda çalışan bir tesise dönüştürecek.

- İran, sadece Natanz'da uranyum zenginleştirme faaliyeti yürütecek. Natanz'daki 1000 adet 2. nesil santrifüjleri sökecek ve bunları 10 yıl boyunca UAEA'nın gözetiminde tutacak.

- UAEA'nın Natanz, Fordo dahil İran'ın tüm nükleer tesislerine düzenli erişimi olacak. Müfettişlerin, İran'ın nükleer programını destekleyen tedarik zincirlerine de erişimi olacak. İran, deklare edilmiş veya edilmemiş olsun UAEA'ya geniş teftiş yetkileri tanıyan Ek Protokolü uygulamayı kabul etti.

- İran, nükleer silah yapımında kullanılabilecek plütonyum üreten Arak'taki ağır su reaktörünü P5+1'in kabul edeceği şekilde yeniden tasarlamayı ve inşa etmeyi kabul etti.

- İran taahhütlerine uyarsa yaptırımlar yumuşatılacak. UAEA'nın bunu doğrulamasının ardından ABD ve AB'nin nükleer program ilişkili yaptırımları askıya alınacak. İhlal olursa yaptırımlar anında yeniden devreye girecek. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden çıkan tüm yaptırımlar da İran'ın anlaşma şartlarını yerine getirmesinin hemen ardından kaldırılacak.

NETANYAHU, ANLAŞMANIN İRAN'IN TERÖRÜNÜ ARTICAĞINI SAVUNMUŞTU

İran'la varılan nükleer anlaşmayı kınayan Netanyahu ise ABD Başkanı Barack Obama'ya bu anlaşmanın İsrail'in varlığını sürdürmesini tehdit ettiğini belirtmişti. Obama ile konuşan Netanyahu, anlaşmanın İran'ın "agresifliğini ve terörünü" artıracağını savunmuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.