Daha araca binmeden alınacak önlemler ve direksiyon başında uyulacak temek güvenlik kuralları olası riskleri en aza indirmeyi sağlıyor.
Kış mevsiminin en sert yüzünü gösterdiği şu günlerde ülkemizin büyük bölümünde araç kullanmak tam bir soruna dönüştü. Karlı ve buzlu yollar, ekipmanları eksik, lastikleri yetersiz ve bilinçsiz sürücüler yüzünden kazalarla doldu. Oysa araçta doğru ekipmanları kullanıp, temel güvenli sürüş kurallarını öğrenip uygulayarak kazalardan önemli ölçüde korunmak mümkün.
ARACA BİNMEDEN ÖNCE
- Kış aylarında sileceklerin görevlerini iyi yapması daha da fazla önem kazanıyor . İyi bir görüş için silecek lastiklerini kontrol edip, gerekiyorsa mutlaka yenileyin.
- Katkılı su kullanmak hem donmayı engeller hem de camların daha iyi temizlenmesini sağlar. Cam suyu deposuna koyacağınız az miktarda deterjan ve ispirto da aynı işlevi görür.
- Karlı havalarda otomobile binerken, elden geldiğinde ayakkabılarda ve üstünüzde biriken karı temizleyin . Aracın içine giren kar, kısa süre sonra buharlaşıp, görüşün azalmasına neden olur.
- Camdaki buzu çözmek için aceleci davranmak camın çatlamasına veya çizilmesine neden olabilir. Bu nedenle de asla donmuş cama sıcak su dökmeyin veya yerden kar alıp ovuşturmayın.
- Kış aylarında aydınlatma sistemi özen ister. Farlar ve stop lambalarının aydınlatma performansı , buzlanan camları nedeniyle düşer. Sadece ön camı değil, far ve stoplardaki buzları da temizleyin .
- Ön cam buğu yaptığı zaman, motor soğuk bile olsa klimayı devreye sokarak buğuyu daha hızlı giderebilirsiniz.
- Trafikte olası uzun beklemelere ve yolda kalmalara karşı az yakıtla yola çıkmayın.
- Direksiyon başında, kalın mont, bere, eldiven gibi sürüş güvenliğini azaltan ekipmanlar kullanmayın. Aracın içi normal sıcaklığa ulaşınca üstünüzdeki kalın giysileri çıkartın.
- Akü başta olmak üzere, tüm elektrik sistemini gözden geçirin.
- Zorunlu olan takoz, çekme halatı gibi ekipmanların yanına, buz kazıyıcı, el feneri, yedek sigorta ve ampul eklerseniz çok işe yarayabilir.
GÜVENLİĞİN AHAHTARI YUMUŞAK SÜRÜŞTE
Karlı ve buzlu yollarda güvenli otomobil kullanmanın ilk şartı 'yumuşak sürüş' kurallarına uymaktan geçiyor. Kısaca, gaza, frene ve direksiyona her zaman olduğundan daha yumuşak davranmak, sert hareketlerden kaçınmak, güvenli sürüş için hayati önem taşıyor.
- Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün.
- Ani direksiyon hareketlerinden kaçının, fren ve gaza sert basmayın.
- Araç kaymaya başlayınca, ayağınızı gaz pedalından çekin. Kontra direksiyon hareketleriyle aracı izine döndürüp, toparladıktan sonra gaza basın.
- Araç kayma halindeyse, kaydığı yönde direksiyonu çevirin. Araç izine girdikten sonra gitmek istediğiniz yönde direksiyonu çevirin. İlk anda gitmek istediğiniz yöne direksiyonu döndürürseniz zaten kaymakta olan tekerlekler kilitlenecektir.
- Sert eğimli bir yoldan geçmek zorunda kalırsanız, sık sık frene basmak kaymaya neden olabilir. El frenini hafif çekip, 1. vitesle inmek pratik ve güvenli bir çözüm olacaktır.
- Manuel şanzımanlı otomobillerde kaygan zeminde, düşük hızlarda ilerlerken 2. vitesi, otomatik araçlarda varsa kış modunu kullanın.
- Kaygan ve karlı zeminde önünüzde ilerleyen aracın tekerlek izinde gitmeye çalışın.
- Fren yapıldığında ABS devreye girip, tekerlekler ve fren pedalını titretmeye başladığında panik yapmayın.
- Tekerleklerin kilitlenmeye başladığı anda freni bir saniyeliğine bırakıp yeniden fren pedalına daha nazikçe basın.
ASLA YAPMAYIN!
Sıcaklığın +7 dereceye düştüğünde standart lastikler özelliğini yitirir. Kar lastiğiyse en iyi performansı sağlar. Bilinenin aksine Buz ve karda ilerlemek için lastik basınçlarını asla düşürmeyip, tamamlayın
AKŞAM/ Sümer Demirciler'in haberi