Twitter'da Kur'an-ı Kerim'e ayakla basılan bir fotoğraf paylaştığı iddia edilen Gülbeyaz Atik'in, 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da ''kedibiti'' adlı hesap kullanıcısının Kur'an'a ayak basılan fotoğraf paylaşmasının ardından yapılan suç duyuruları üzerine yürütülen soruşturma tamamlandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA MÜŞTEKİYDİ
Cumhuriyet Savcısı Vedat Yiğit tarafından hazırlanan iddianamede, ''kedibiti'' adlı hesabın sahibi Gülbeyaz Atik, ''şüpheli'', Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Eğitim Bir-Sen, Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası ile Hayrat Vakfı temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 22 kişi ''müşteki'' olarak yer aldı.
HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK
İddianamede, Erdoğan ve Gökçek'in avukatlarının savcılığa sunduğu dilekçede, Twitter'da ''kedibiti'' adlı hesap kullanıcısının paylaşımlarında, İslam dinine, Kur'an-ı Kerim'e ve Peygamber'e hakarette bulunarak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik edip, büyük bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığının belirtildiği ifade edildi.
Yürütülen soruşturmada söz konusu hesabın sahibinin Atik olduğunun tespit edildiği belirtilen iddianamede, dava konusu konusu paylaşımların yapıldığı cihazlara da el konulduğu kaydedildi.
İddianamede Atik'in polisteki ifadesinde, ''kedibiti'' adlı hesabı kullanmadığını ancak kendisine ait resim ve fotoğrafların bu hesap tarafından paylaşıldığını söylediği belirtilerek, şüphelinin ''Sosyal medyada 'Ginka İskrenova' adlı hesabı kullanıyorum. 'Kedibiti' isimli hesapla kendi kullandığım hesaplar arasında çok benzerlik var, paylaşımlar çok farklı değil. Bu hesap, benimmiş gibi paylaşımlar yapılmış olabilir. Herhangi bir suç işleme kastım yoktur'' dediği aktarıldı.
AYAKKABILARDAN TESPİT EDİLDİ
İddianamede, şüphelinin evinde yapılan aramada, paylaşılan fotoğraftaki ayakkabılar ile çekimin yapıldığı cihazın tespit edilerek muhafaza altına alındığı kaydedildi.
''Kedibiti'' adlı hesaptan yapılan diğer paylaşımlara da yer verilen iddianamede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin benzer durumlara ilişkin içtihatlarına değinildi.
Atik'in söz konusu suçu birden çok işlediğine dair fotoğrafların ele geçirildiği anlatılan iddianamede, ''Özgürlüklerin mutlak ve sınırsız olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı, bir başka özgürlüğün ihlal noktasında geldiği takdirde, özgürlüklerin sınırlanmasının söz konusu olduğu, düşünce özgürlüğünün de Anayasa'nın 24. maddesinde düzenlenen 'Kişilerin din ve vicdan özgürlüğünü ihlal etmediği sürece sınırsız olduğu' vurgulanmıştır. İnanmayanların, çeşitli dinlere inanan insanlara saygı duyması gerektiği gibi inanların da inanmayanlara karşı aynı saygıyı göstermelerinin gerekliliğinin dikkate alınması gerekir'' denildi.
İddianamede, şüpheli Gülbeyaz Atik'in, ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama'' ile ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama'' suçlarından 1,5 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
AA