- Üsküdar-Eminönü Hattı'nda yolcu sayısı yüzde 50 azaldı
Marmaray'ın devreye girmesiyle özellikle güzergahtaki Şehir Hatları vapurlarındaki yoğunluk azalırken, deniz araçlarındaki bazı seferlerin iptaliyle Boğaz trafiği de rahatladı. Şehir Hatları'nın Üsküdar-Eminönü Hattı'nda taşınan yolcu sayısının yüzde 50 azalarak, yolcuların Marmaray'a kaydığı tahmin ediliyor.
Yakalararası seyahat eden özel araç sahiplerinden Marmaray'ı tercih edenlerin sayısının ise "azımsanmayacak düzeyde" olduğu düşünülüyor.
- 2014'te yaklaşık 45 milyon yolcu taşınması planlanıyor
Marmaray'la şu anda günlük ortalama 100 bin civarında yolcu taşınırken, gelecek ay tamamlanması beklenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Şişhane-Taksim-Hacıosman Metrosu ile Aksaray-Atatütürk Havalimanı Hafif Raylı Sistem'in Yenikapı uzatmaları tamamlandığında bu sayının 150 bine kadar çıkacağı düşünülüyor.
Marmaray'la 2014 yılında yaklaşık 45 milyon yolcu taşınması planlanıyor.
- Güvenlik
Marmaray'da 5 istasyonla beraber tüm teknik binalar, 200'ün üzerinde özel güvenlik personeli tarafından korunuyor ve istasyonların güvenliği sağlanıyor. Şüpheli durumlar dedektörlerle aranıyor.
Marmaray, CCTV Kapalı Devre Televizyon Sistemi ile 24 saat İstasyon Operasyon Odaları ve Üsküdar'daki İşletme Yönetim Merkezi'ndeki personeller tarafından izleniyor.
- Raylı sistemlerin bütünleşik hale gelmesini sağlıyor
Marmaray, Boğaz geçişi ile birlikte çok yakın gelecekte İstanbul'un iki yakasındaki raylı sistemler arasında omurga görevi gören ve birbirinden kopuk metro ağlarını birleştirerek raylı sistemlerin bütünleşik hale gelmesini sağlayacak.
Ayrılık Çeşmesi İstasyonu'nda Kadıköy-Kartal metrosu ile entegre olan Marmaray'ın, bu yıl içerisinde Yenikapı İstasyonu'nda Taksim Metrosu ve Atatürk Havalimanı-Aksaray Hafif Raylı Sistemi, 2015 yılında Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu, yine 2015'te yüzeysel banliyö hatlarının rehabilitasyonu tamamlandığında Anadolu yakasında Söğütlüçeşme-Gebze, Avrupa yakasında Kazlıçeşme-Halkalı arası bağlantıların tamamlanmasıyla İstanbul ulaşımına daha fazla katkı sağlaması öngörülüyor.
Yenikapı-Şişhane-Taksim-Hacıosman Metro Hattı açılıncaya kadar sefer saatlerinin sıklaştırılması çalışmaları sonuçlandırılacak.
- Vatandaşların yorumu: "Geç kalınmış bir proje"
Marmaray'ı kullanan İstanbullular, genel olarak "olumlu" yorumlar yapıyor. Gelen e-mail ve başvurularda özellikle projenin teknik özellikleri ve İstanbul için gerekliliği vurgulanırken, Marmaray "geç kalınmış bir proje" olarak nitelendiriliyor. Yolculardan, sefer saatlerinin sıklaştırılması ile ilgili talepler alınıyor.
Yolcu sayısını önemli ölçüde artıracağı düşünülen ve Yenikapı'da Marmaray ile entegre olacak Yenikapı-Şişhane-Taksim-Hacıosman Metro Hattı işletmeye açılıncaya kadar sefer saatlerinin sıklaştırılmasıyla ilgili çalışmalar sonuçlandırılarak, artacak yolculuk taleplerini karşılayacak sefer sıklığı ile işletmecilik yapılması amaçlanıyor.
Yenikapı İstasyonu inşaatı sırasında yapılan kazılardan çıkan ve istasyonda bulunan tarihi eserlere ait sergi, Marmaray'ın açılışından bu yana ilgi görmeye devam ediyor.
- "Artık kendi aracımı kullanmıyorum"
Marmaray'ı açıldığından bu yana kullandığını söyleyen Zekeriya Yusufoğulları, "30 senedir Zeytinburnu'nda çalışıyorum. Marmaray'ın açılması bizim için büyük bir piyango oldu. Önceden 1,5-2 saatte geliyordum, şu anda 1 saate indi. Günde 2 saat tasarruf ediyorum" dedi.
Yusufoğulları, Marmaray açılmadan önce ulaşım için kendi aracımı kullandığını ancak artık işe gidiş gelişinde aracını kullanmadığını belirtti.
Reis Aktemur, Marmaray'a üçüncü kez bindiğini dile getirerek, "İşimi kolaylaştırıyor. Daha önceden İETT otobüslerini kullanıyordum. En 1 saat fark oldu" diye konuştu.
Marmaray'ı ilk kez kullanan Ecmel Tokyürek, kendisinin Küçükyalı'da, ailesinin de Gaziosmanpaşa'da oturduğunu ifade ederek, daha önce Metrobüs kullandığını ancak bugün Marmaray'ı denediğini söyledi.
Avcılar'daki ailesini ziyarete giden İnci Şamada, Marmaray'dan önce 4 saatte giderken, Marmaray sayesinde 1 saatte Avcılar'a ulaştığını kaydetti.
Kaynak: AA