Diş hekimi Yalçın Şahin, 2 metre 36 santim uzunluğundaki ''büyük camgöz'' (Cetorhinus maximus) olarak bilinen balığı, Limonlu beldesi sahiline ağla balık avladığı sırada yakaladı. Şahin, sahile 50 metre mesafede 1,5 metre derinlikte attığı ağlara takılan balığı sahile çıkarttıklarını söyledi.
Köpek balığı olduğunu, ancak cinsini tespit edemediklerini belirten Şahin, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsüne bilgi verdiklerini söyledi. Balığın 60-70 kilo ağırlığında olduğunu belirten Şahin, etinin zehirli olabileceğini düşünerek parçalamadıklarını söyledi.
ODTÜ Deniz Biyolojisi Balıkçılık Bölümü Doktora öğrencisi Serdar Sakınan, köpekbalığının ağzında dişi olmadığı için zararsız olduğunu ve planktonlarla beslendiğini belirterek, ''Sahile çıkarak güneşlendikleri için ''güneşlenen köpekbalığı' adı verilen bu cins köpekbalığı, genelde okyanusta yaşar ve nesli tükenmekte olan nadir türlerdendir. Toroslar'daki karların güneşin etkisi ile erimeye başlaması sonucu denize dökülen Limonlu Deresi'ndeki planktonlar için gelmiş olabileceğini düşünmekteyiz'' dedi.
Yakalanan balığın, Dünya Doğa Koruma Birliği'nin Nesli Tehlike Altındaki Türler listesinde olduğunu ifade eden Sakınan, ''Amatör balıkçının tesadüfen yakalandığı bu balığın eti pis koktuğu için yenmez. Nesli tehdit altında bulunan hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretini düzenleyen CITES sözleşmesi kapsamında ticareti de yasaktır''diye konuştu.
//www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1270095&title=mersinde-nadir-rastlanan-kopekbaligi-turu-yakalandi