gphaber

Metrobüs 'Hac' yolunda

GÜNCEL

Metrobüse kutsal yolculuk göründü.

 İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürü (İETT) Hayri Baraçlı, birçok ülkenin metrobüs ile ilgili olarak kendileriyle temas kurduğunu belirterek, ''Tabii ki son dönemlerde Sudi Arabistan'dan, Pakistan'dan, İran'dan ve Kolombiya'dan gelen misafirlerimiz hem bu projenin zayıf ve güçlü yanlarını, hem elde edilen fırsatları tespit ederek kendi ülkelerinde de uygulamaya çalışıyor'' dedi.
AA muhabirinin sorularını cevaplayan Baraçlı, metrobüsün İstanbul'da hayatı kolaylaştıran projelerden olduğunu belirterek, ''Bununla beraber hem çevreye sağladığı yarar, hem de yolcularımıza sağladığı zaman tasarrufuyla, memnuniyeti beklenenin üzerinde bir noktaya çıkardı'' dedi.

Baraçlı, İstanbul'da 42 kilometre ile 33 istasyona sahip olan metrobüs hattının, kesintisiz olduğu için de dünyanın örnek aldığı sıralı projelerden biri haline geldiğini söyledi. Metrobüsün bu kadar başarılı olmasının en temel sebeplerden birinin, hattın İstanbul'un en doğru yerlerinde projelendirilmesi olduğunu ifade eden Baraçlı, şöyle devam etti:

''Nedir doğru yerler? Ana arter olması, bununla beraber yolcu yoğunluğunun en üst seviyeye çıktığı yer ve hemen hemen her yere ulaşılabilecek bir güzergah olmasıdır. O sayede de başarı belli bir noktaya doğru çıktı. Bu hat 24 saat çalışıyor. 24 saat çalışması da bu hattın etkinliğinin doğru yapıldığını gösteriyor. Aynı zamanda 345 otobüsümüz bu hatta sefer yaparken, günde 700 bine yakın da yolcu taşınıyor. Baktığınız da bu tarzdaki bir kapsam, dünyaya da örnek olacak bir modeli ortaya çıkarıyor. Sadece Arap ülkelerinden değil, Amerika'dan Kanada'ya, İtalya'dan Finlandiya'ya kadar çeşitli ülkeler, bizimle sürekli olarak metrobüs ile ilgili temas kuruyor. Mesela Kolombiya'da metrobüs örnekleri var. Onlar, bizim akşam ve sabah pik saatlerimizde (trafiğin en yoğun olduğu saat) tek yönde taşınan yolcu sayısını sahada ölçerek tespit ettiler. Onlar da hayretle karşılıyorlar. Biz de metrobüs kontrol merkeziyle bu etkinliğin doğru bir şekilde yönetilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Tabii ki son dönemlerde Sudi Arabistan'dan, Pakistan'dan, İran'dan ve Kolombiya'dan gelen misafirlerimiz hem bu projenin zayıf ve güçlü yanlarını, hem de elde edilen fırsatları tespit ederek kendi ülkelerinde de uygulamaya çalışıyor. Bizim bu projemiz hakikaten dünyada sayılı projelerden biri haline geldi. Tabii ki zamandan tasarruf sağlaması, yaklaşık olarak 63 dakikada Avcılar'dan Söğütlüçeşme'ye ulaşması, kullanıcıların da memnuniyetini belli bir seviyeye doğru çekiyor. Ve belki de şehir içi toplu taşımacılıkta nadir projelerden olmasıyla, kesintisiz olmasıyla, insan hayatını da kolaylaştırıyor.''

-''Bizim için en önemli unsur, bilgiyi paylaşabilmek''-

Baraçlı, İstanbul'da farklı metrobüs hatlarının da belki oluşturulabileceğini ifade ederek, ''Ama bununla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyemizin ayrılmış yol projesi var. Bu proje ile sabah akşam belirlenen saatlerde o yollar sadece toplu ulaşıma ayrılmış olacak. Bununla da o yollarda trafiğin kolay akışını sağlamış olacağız'' diye konuştu.

Yurt dışından gelen heyetlerin metrobüs hattını gezerken, İETT'nin 140 yıllık bir kurum olması hasebiyle de kurumun kültürü ve birikiminden de faydalanma noktasında çalıştıklarını vurgulayan Baraçlı, şöyle devam etti:

''Bizim için en önemli unsur, bilgiyi paylaşabilmek. Biz bilgiyi sürekli olarak paylaşıyoruz. Çünkü kıyaslama fırsatına sahip olursak, hem kendimizi geliştiririz hem de aynı zamanda toplu ulaşımda müşteri memnuniyetini ve hizmet kalitesini daha çok artırmak için de çalışmalar yapabiliriz.''

-Kutsal topraklara da metrobüs hattı-

Hayri Baraçlı, yurt dışından gelen heyetlere İETT'nin işletmecilik, yapım ve uygulama tecrübesini aktardıklarını ifade ederek, ''Mekke'de, Mescid-i Haram'a yönelen dört farklı hatla, metrobüs ile ulaşım projesi gerçekleştirilecek ki o alana araçlar girmesin diye. Medine'de de yapılmakta olan 16 milyon kapasiteli yeni uluslararası havalimanından şehir merkezine kadar olan yaklaşık 19 kilometrelik bir alanda da metrobüs projesi ile ilgili düşünceleri var. Burada bizden uygulama, projelendirme, yapım ve işletme konusunda bilgiler alıyorlar'' bilgisini verdi.

Metrobüsün, kalabalık kentlerde, hızlı, kolay ve kaliteli bir çözüm olduğunu dile getiren Baraçlı, ''O yüzden yurt dışındaki kalabalık kentlerden gelenler bu tarz projeleri çok dikkatle takip ediyor ve kendi ülkelerinde de bu projeyi uygulamaya çalışıyorlar'' şeklinde konuştu.

''Şimdiye kadar yabancı heyetlerden gördüğümüz herhangi bir negatif eleştiri yok'' diye konuşan Baraçlı, aksine burada görüp de kendi ülkelerinde buna benzer işletmeciliği uygulayanları gördüklerini söyledi.

-2012 projeleri-


Hayri Baraçlı, İETT olarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatı doğrultusunda araç filolarını yenilediklerini belirterek, ''O bakımdan ilk etapta 500 araçlık bir filo alımını gerçekleştirdik. Bunlar hem solo, hem de körüklü olarak gerçekleşti. Şimdi bu çerçevede yaptığımız hareketle de İETT, araçları yenilemiş daha kaliteli, daha konforlu hizmet yapacak bir seviyeye de gelmiş olacak'' dedi.

Her yeni yılı, yeni projelerin üretildiği bir yıl olarak gördüklerini aktaran Barakçı, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bizim için hedef, vatandaş memnuniyetini sağlayabilecek toplu ulaşım hizmet kalitesine ulaşabilmektir. O noktada ulaşımda, İETT olarak 4 faktörün 2'sini yerine getirebiliyoruz. 4 faktörün bir tanesi araç, bir tanesi şoför. Yani araçları, bakım, onarım ve kalite noktasında istenilen seviyeye getirerek hizmete sunmaya çalıyoruz. Şoförlerimizi de sürekli olarak eğitmeye çalışıyoruz. Ancak diğer iki faktör var ki yolcu ve yol faktörü, bizim buna etki etme şansımız yok. O bakımdan o 4 faktörü optimize ettiğinizde toplu ulaşım hizmet kalitesi de artmış oluyor.''


rotahaber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.