Soruşturma kapsamında denetimli serbestlik kapsamında yargılanacak olan Aydın, savcılık ifadesinde resmi kayıtlarda iş güvenlik uzmanı olarak görünmesine karşın havalandırma mühendisi olarak da çalıştığını, bu konuda resmi bir belge olmamasına rağmen sözlü olarak görevlendirildiğini söyledi.
Ölçümlerden haberim yok
Vatan'ın haberine göre; Savcılık sorgusunda, Aydın'a bilirkişi raporu okundu. Raporda olaydan önce yapılan karbonmonoksit ölçümleri değerlerinin normalden yüksek çıktığı ifade edildi. Ancak havalandırmadan sorumlu mühendis olduğunu ifade eden Aydın savcılara, 'Bahsettiğiniz ölçümlerden şu anda haberim oldu, bu konuda herhangi bir bilgi gelmedi' dedi. Savcılar Aydın'a daha sonra iş güvenliği defteri ile ilgili sorular sordu. İş güvenliği defterine Mart ve Nisan ayı denetimlerinin işlenmediğini tespit ettiklerini ifade eden savcılar, deftere verilerin işlenmemesinin nedenini sordu.
Denetçiler piknik yapıp gidiyor!
'Defter önüme gelirdi'
Aydın savcının bu sorusuna ise şu cevabı verdi: "Tutulan defterde benim imzam bulunmaktadır. Her ay Mehmet Efe, iş güvenliği ile ilgili aksilikleri, çözümlerini bu deftere işlerdi. Benim de bu defterde imzam vardır. Defterde tutulan kayıtlar öncesinde ben herhangi bir toplantıya davet edilmedim. Kayıtlar benim önüme dolu gelirdi, ben de imzalardım. Mart-Nisan ayında tutulmadığını şu anda öğreniyorum çünkü bu kayıtları Mehmet Efe düzenledi."
İfadeler 3 yalanı ortaya çıkardı
Kazanın ardından Soma Holding basın toplantısı düzenlenmiş, kazaya ve madene ilişkin bilgiler vermişti. Ancak soruşturma kapsamında ifadelerin alınmasıyla birlikte, şirket yetkililerin basın toplantısında yaptığı açıklamaların birçoğunun doğru olmadığı ortaya çıktı.
İşte savcılık ifadeleri ile şirket yetkililerin açıklamaları arasındaki tezatlar:
Denetçiler piknik yapıp gidiyor!
1-Yaşam odasını söktük
İşletme Genel Müdürü Ramazan Doğru: "İnsanların en yoğun çalıştığı yerde, en yakın yere yaşam odası seçtik. Daha sonra biz bu noktadan uzaklaşınca, buradaki üretimleri bitirince biz yukarılara ve aşağılara geçtik. Buradakini söktük, aşağıda yeni bir yaşam odası hazırlıyoruz şu anda. Buradaki üretim bittiği için."
Maden teknikeri Serdar Günay'ın ifadesi: İki sene öncesine kadar ocakta yaşam odası vardı. Sonradan bu yer kaya baskısı nedeniyle çöktü.
Ölüm madenine 100 işçi aranıyor!
Maden Mühendisi Fuat Ünal Aydın'ın ifadesi: Yaşam odası yaklaşık 3 sene önce vardı. Belli bir süre sonra baskı altında kaldı, baskıdan dolayı kabardı. Tahkimat bozuldu. 1.5-2 sene önce de yönetim kararı ile kaldırıldı çünkü kullanılmaz durumdaydı, zaruretten kaldırıldı.
2-Her yeri 3-5 dakikada duman kapladı
İşletme Müdürü Akın Çelik: Esas problem bu olayın 3-5 dakika içinde gerçekleşmesi. Olay gerçekleşiyor ve yüksek yoğunluklu gazın çalışan üretim noktasını doldurması 3-5 dakikada gerçekleşti.
İlk 45 dakikada 133 madenci öldü!
Maden Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in ifadesi: 15:00 suları yer üstüne çıktım. Merkezden telefon geldi, 'Şef, aşağıda bir sıkıntı var' dendi. Tekrar ocağa girdim. Yaklaşık olarak 1400-1500 metre aşağıya indim. Bu mesafede herhangi bir sıkıntılı durum yoktu. Daha sonra gri renkli duman gördüm. (1400-1500 metrenin maden ocağı şartlarında 3-5 dakikada kat edilmesi mümkün değil)
3-Duvarlar çelik destekli
Soma Holding Genel Müdürü Alp Gürkan: Ana yolda güvenlik için kısa aralık kayan çelik tahkimat ve tel ızgara kullanıyoruz. Tahta kullanılmıyor.
Maden Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in ifadesi: Kazanın meydana geldiği yere yakın 3-4 ay önce göçük meydana geldi. Daha sonra üst tarafta boşluk olduğu için domuz damı dediğimiz tahta tahkimat ile oraları onardık.
Hayatını kaybetti
Maden Mühendisi Mehmet Efe, baş mühendis olarak çalışıyordu ve gündüz vardiyasının sorumlusuydu. Olayda bir çok kişinin kurtulmasını sağlayan Efe daha sonra hayatını kaybetti.haber7