gphaber

Sultangazi'de Nesilden Nesile Çanakkale Ruhu

GÜNCEL

Sultangazi Belediyesi, kuşaklar arasında köprü kurmayı amaçlayan “Nesilden Nesile” projesini bu yıl da uygulamaya geçirirken; projenin tanıtımını Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programında gerçekleştirdi.

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, kültürel ve tarihi miraslarımızın yaşatılmasını sağlayan projeyi bu anlamlı günde sunduklarını belirterek, “Fidanlarımız ve çınarlarımızla Çanakkale ruhunu yaşatıyoruz” dedi. Programa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Yazar İlber Ortaylı, 1. Dünya Savaşı’ndan Çanakkale Savaşı’na giden süreci anlattı.
Sultangazi Belediyesi, sosyal sorumluluk çalışmaları içerisinde başlattığı “Nesilden Nesile” projesinin tanıtımını, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma programını gerçekleştirdi.

50. Yıl Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, AK Parti İlçe Başkanı Murat Atım, İlçe Emniyet Müdürü Nazım Dorak, İlçe Müftüsü Ertuğrul Koyuncu, AK Parti İl Yaşlılar Komisyonu Başkanı Rıdvan Durmaz ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda “Nesilden Nesile” projesi koordinatörü İbrahim Keleş, proje hakkında bilgi verdi. Kültürel değerlerin yarınlara aktarılmasını sağlayan proje ile kuşaklar arası köprüler kurulduğunu ifade eden Keleş, “Gençlerimiz büyüklerinin tecrübelerinden faydalanmasını sağlayan projede her hafta cumartesi günleri 30 gencimizle 15 yaşlımızı buluşturuyoruz” dedi

Uzman psikolog ve sosyologlar eşliğinde seminerler verildiğini belirten Keleş, “Projede yaşlılarımız tecrübelerini gençlerimizle paylaşıyor. Gençlerimiz merak ettikleri konularda yaşlılarımızın bilgi ve birikimlerinden faydalanıyor. Kültürel geziler de düzenlediğimiz proje ile kuşaklar arasında köprü inşa etmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Projeye katılan iki genç ve bir yaşlı da duygu ve düşüncelerini aktardığı programda, proje ile nesiller arasında kuvvetli bağlar kurulduğuna vurgu yaptılar.

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay da nesilden nesile köprü kuran projenin önemine dikkat çekti. “Proje gelecek nesillerimizin daha iyi, nitelikli ve kimlikli yetiştirmek için çınarlarımızın engin bilgi ve deneyimlerinden faydalanmalarını sağlıyor” diyen Başkan Altunay, şunları söyledi:

“Bu projeyle gençlerimizin yol haritalarında büyük bir kazanım elde edeceklerini gördük. Yaşlılarımızın da yalnızlık hissetmemeleri kendilerini dünyadan soyutlamamaları açısından projenin iki yönlü faydalarını gördük. Proje kapsamında İki genç fidanla bir çınarı biraraya getiriyoruz. Çınarlarımız tecrübelerini anlatıp öğütler veriyorlar. Yaşadıkları olumsuzluklardan da nasıl ders çıkardıklarını paylaşıyorlar. Bu proje derin mazimizin ve köklü kültürümüzün yarınlara taşınmasında önemli bir işlevi oluyor” .

Çanakkale zaferinde projeyi tanıtmanın da ayrı bir anlamı olduğuna dikkatleri çeken Başkan Altunay, “Çanakkale Türk ve dünya tarihinde önemli izler bıraktı. Çanakkale Savaşlarında ortaya konulan sarsılmaz vatan sevgisi, millet olma bilinci en büyük zenginliğimiz, en büyük gücümüz. Özellikle gelecek kuşaklarımızın da bu mücadeleci ruhla tanışmasını sağlamak açısından projeyi de aynı gün tanıttık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşları ile şehitlerimizi de saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Programa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Yazar İlber Ortaylı; 1. Dünya Savaşı’ndan Çanakkale Savaşı’na giden süreci anlattı. Çanakkale Savaşı’nın ilk saldırısında ani bir galibiyetle başladığını kaydeden Ortaylı, “Çanakkale Savaşı’nda aldığımız ilk galibiyetle karşı taraf neye uğradığını şaşırdı. Bu mücadele Türk milletinin savunma konusundaki üstünlüğünü göstermiştir” dedi.

Türklerin asker karakterli olduklarına vurgu yapan Ortaylı; “Türkler askerdir; herkes bunu kabul etmek zorunda. Bu karakteri silmeye çalışırsanız dejenere olursunuz. Çanakkale bu karakterimizi yansıttığı için anlamlıdır. Mehmet Akif’in söylediği gibi ‘Bedrin aslanları ancak bu kadar şanlıydı’. Balkan Savaşlarında aldığımız ‘çürümüştür’ yaftasını Çanakkale Savaşı’nda verdiğimiz destansı mücadele ile silmiştir ” ifadelerini kullandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.