"ADETA BİR BARIŞ KORİDORU AÇIYORUZ''
Haydar Aliyev Merkezi'nde temel atma töreni öncesinde düzenlenen törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kafkasya'nın Türkiye için vazgeçilmez olduğunu belirtti. Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti; "Doğu ile batı, kuzey ile güney arasındaki ticaret enerji ve ulaşım koridorlarına ilaveten kültür ve medeniyetlerin etkileşimini sağlayan ve bölgenin barış, istikrar ve refah kuşağı haline dönüşmesi geniş Avrasya vizyonumuzun temelini teşkil etmektedir. Bugün temelini atacağımız proje sadece enerji ve ulaştırma projesi değildir. Kardeş Azerbaycan'la geliştirdiğimiz projeler bütün çevre ülke ve bölgeye barış getirmeyi hedefleyen projelerdir. Bakü- Tiflis -Ceyhan (BTC) ile Kafkasya'yı Akdeniz'e bağladık. Bakü -Tiflis -Erzurum (BTE) projesi ile Kafkasya'yı Anadolu'ya bağladık. Güney Gaz Koridoru projesi ve onun bel kemiği Trans Anadolu Doğal Gaz Projesi (TANAP) ile bu defa Kafkasya'yı Avrupa ile birbirine bağlıyor adeta bir barış koridoru açıyoruz."
''İŞBİRLİĞİMİZ KAZANÇLI VE BAŞARILI OLACAK''
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de yaptığı konuşmada, şimdiye kadar enerji konusunda geliştirdikleri projelere sadece Gürcistan ve Türkiye'den katılımın olduğunu, ancak temeli atılan söz konusu proje ile artık uluslararası ortaklık noktasında yeni bir sayfayı açmış olacaklarını söyledi. Aliyev "Azerbaycan üretimini sağladığı doğal gazı Gürcistan Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, İtalya görüşmekte olduğumuz Karadağ ve Hırvatistan da projeye katılabilirler. Hatta diğer Avrupa ülkeleri de katılabilir" dedi. Aliyev atılan temelle enerji sektöründe yeni bir uluslar arası takımın oluştuğunu ifade ederek "Takımımızın bütün üyeleri buradalar, ben eminim ki işbirliğimiz kazançlı ve başarılı olacak" dedi.
''BUGÜN TARİHİ BİR ADIM ATILIYOR''
Daha sonra kürsüye gelen Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevniyev de yaptığı konuşmada, ülkesinin daha önce tek bir hattan gaz aldığını, söz konusu proje ile enerji bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerini söyledi. Plevniyev "Bugün tarihi bir adım atılıyor. Hem Avrupa'nın enerji güvenliği, hem de bölgesel işbirliğinin genişlendirilmesi bu proje çok önemli" dedi. Sonra kürsüye sırasıyla; Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Yunanistan Başbakanı Antonio Samaras, Karadağ Başbakanı Milo Cukanoviç geldi.
Güney Gaz Koridoru ile Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz havzasında bulunan Azeri doğalgazınıhn, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması amaçlanıyor. Bakü'nün Sangaçal terminalinden başlayacak olan hat, Güney Kafkaslar Gaz Koridoru ile Gürcistan üzerinden geçerek Türkiye sınırına ulaşacak.
200 MİLYAR DOLAR GELECEK
Doğalgaz TANAP ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile de Avrupa'ya nakledilecek. Doğalgazın Avrupa’ya satışına ilişkin imzalanan anlaşmalardan beklenen gelirin 200 milyar dolar olduğu daha önceden basına yansımıştı. İnşası 2017’de tamamlanması planlanan projeyle ilk aşamada taşınacak 16 milyar metreküplük gazın 10 milyarı Avrupa’ya nakledilirken, 6 milyarı ise Türkiye’ye verilecek.