gphaber

Ahmet Hamdi Tanpınar; vefatının 50. yıldönümü dolayısıyla Küçükçekmece’de çeşitli etkinliklerle anıldı.

İSTANBUL

Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar; vefatının 50. yıldönümü dolayısıyla Küçükçekmece’de çeşitli etkinliklerle anıldı.

Türk edebiyatına şiir, hikaye ve roman sahalarında önemli eserler kazandıran büyük yazarlarımızdan Ahmet Hamdi Tanpınar vefatının 50. yıldönümü dolayısıyla Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle anıldı. İlk program akademisyen ve yazar Murat Belge’nin rehberliğinde “Tanpınar’ın İzinde İstanbul” gezisi ile başladı. Geziye katılanlar arasında medyanın kültür ve sanat sorumluları, Küçükçekmece sivil toplum kurumlarının başkanları ve lise öğrencileri yer aldı.

TARİHİ MEKANLAR GEZİLDİ

Yazar Murat Belge’nin anlatımıyla konuklar,İstanbul'un belli başlı tarihi ve güzel mekanlarını; Boğazın Karadeniz'e açılan noktası Sarıyer'i, Karaköy, Süleymaniye gibi duraklarla devam eden İstanbul'un en güzel yerlerini Şehzadebaşı’na kadar gezdi. Ardından Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde moderatörlüğünü Doç. Dr.Bahtiyar Aslan’ın yaptığı, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Fatih Andı, Doç.Dr. Handan İnci ve Dr. Mehmet Samsakçı’nın konuşmacı olarak katıldığı “Tanpınar’ın Yaşamı, İstanbul Sevgisi ve Edebi Kişiliği” konulu bir panel düzenlendi.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’ın da katıldığı panelde konuşmacılar ünlü yazar Tanpınar’ın hayatı, edebiyata katkıları ve İstanbul’a olan sevgisini şiirleriyle süslenerek anlatıldı. Panel sonrası konuklara Doç Dr. Handan İnci’nin hazırladığı ‘Benim Dünyam Ahmet Hamdi Tanpınar’ isimli kitabı hediye edildi.

BİLİNMEYEN FOTOĞRAFLARI SERGİLENDİ

Anma programı kapsamında, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nin sergi salonunda “Tanpınar’ın İstanbul’u” adlı bir sergi açıldı. Yazarın ilk defa izleyicilere sunulan fotoğraflarından oluşan sergiyi konuklar ilgiyle gezdi. Etkinlikte Yansımalar Grubu ile Bekir Ünlüataer’in “Tanpınar Dönemi İstanbul Şarkıları”nı icra ettiği bir konser düzenlendi. Solist Bekir Ünlüataer, seslendirdiği en güzel İstanbul şarkılarıyla izleyenleri geçmişe götürdü.

AHMET HAMDİ TANPINAR KİMDİR?

Ahmet Hamdi Tanpınar 23 Haziran 1901'de İstanbul'da doğdu. Lise öğrenimini Antalya Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1923 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Sırasıyla, Erzurum, Konya ve Ankara’da liselerde ve yüksek okullarda çeşitli dersler okuttu. 1933’te İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde estetik ve mitoloji dersleri verdi.1939 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde açılan Yeni Türk Edebiyatı kürsüsü profesörlüğüne atandı. 1942-1946 yılları arasında Maraş Milletvekili olarak görev yaptı. Bir süre Milli Eğitim müfettişi olarak çalıştıktan sonra,1949’da Edebiyat Fakültesi’ne döndü. Ölümüne kadar üniversite hocalığını sürdürdü. 1953 yılının Mart-Kasım arasını ve 1959 Haziran-1960 Haziran arasını Avrupa’da geçirdi.

Gençlik yıllarında Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'in talebesi ve dostu olmuş, Batı edebiyatından Paul Valéry ile Marcel Proust'u kendisine üstad olarak seçmiştir.Bu yazarlar edebiyatta güzellik ve mükemmelliyete ön planda yer verirler. Onlara göre edebiyat, tıpkı resim ve musiki gibi güzel sanattır. Sadece,boya ve ses yerine, insanı ve hayatı anlatmada bu iki vasıtadan çok daha zenginolan dili kullanır.

Tanpınar şiiri hayatının en büyük tutkusu haline getirmiş, fakat asıl kabiliyetini şiir estetiğine göre yazdığı mensur eserlerde göstermiştir. İlk şiiri 1920’de yayımlanır. Geniş okuyucu kitlesi onu daha çok lise kitaplarına ve antolojilere giren “Bursa'da Zaman” şiiri ile tanır. Altmış kadar şiirinden ancak otuz yedi tanesini, tek şiir kitabında yayımlamıştır: Şiirler, 1961. Şiirlerinde bir imaj ve müzik kaygısı taşıdığı, hikâye ve romanlarında da, başta zaman teması olmak üzere, psikolojik anları, bilinçaltını aradığı, yansıttığı görülür.

Hayatı boyunca sağlığından şikâyetçi olan Tanpınar, 23 Ocak 1962 günü geçirdiği kalp krizi sonucu ertesi sabah hayata veda etti. Rumeli Hisarı Kabristanı'nda,hocası ve dostu Yahya Kemal'in yanı başına defnedildi. Mezartaşı üzerinde çok bilinen şiirinin iki mısrası hakkedilmiştir:
Ne içindeyim zamanın / Ne de büsbütün dışında.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.