BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2012 birinci ve ikinci çeyrek verileri Türkiye’de aylık abone başı cep telefonuyla konuşma sürelerinin arttığını gösteriyor. Avrupa’nın en çok konuşan ülkesi sıralamasında ilk sıraya yükselen Türkiye’de konuşma alışkanlığımız ise saat saat farklılık gösteriyor. En çok 11:00-16:00 saatleri arasında konuşurken, 15:00-16:00 saatleri arasında ise ses trafiği ortalamadan yaklaşık 3 kat daha fazla artıyor.
Genç nüfus konuşuyor
BTK verilerine göre, 2012’nin 2. çeyreğinde abone başına aylık ortalama konuşma süresi 271 dakikaya yükseldi. Son verilere göre, 2012 yılı ikinci çeyrek itibariyle faturalı mobil genişbant abone sayısı 5 milyon 782 bin 924 olarak, ön-ödemeli mobil genişbant abone sayısı ise 4 milyon 867 bin 24 olarak gerçekleşti. Sektör uzmanları Türkiye’nin artan konuşmasını genç nüfusa bağlarken, cep telefonuyla konuşma süresinin olabilindiğince kısa tutulması da bir diğer görüşler arasında yer alıyor. Türkiye’de cep telefonuyla en çok konuşan ilk üç il nüfus yoğunluğuna paralel olarak İstanbul Ankara ve İzmir olarak sıralanıyor. Operatörlerden alınan verilere göre bu illeri Konya, Adana,Antalya ve Bursa takip ediyor. Data kullanımında ise yine İstanbul , Ankara ve İzmir ilk 3 iken, takip eden iller Antalya , Bursa, Konya ve Muğla. Abonelerin gün içindeki konuşma oranları neredeyse saat saat farklılık gösterirken, verileri göre abonelerinin ortalama gündüz (8:00-18:00) konuşma süreleri akşam (18:00-22:00) konuşma sürelerinden yüzde 55 daha fazla oluyor. İstanbul ’da telefon trafiğinin en yoğun olduğu noktalardan biri ;atatürk Havalimanı ’nın olduğu Yeşilköy olurken, bir diğeri eğlence mekanlarının ve turistik merkezlerinin olduğu Aksaray oldu. En ilginç veri ise İstanbul ’da sabaha karşı 04.00 sularında tüm kentte hayat neredeyse durma noktasına gelirken Aksaray ve Yeşilköy’de konuşmaların devam etmesi. Aksaray, işyerlerinin, eğlence mekanlarının ve turistik merkezlerin olduğu bir bölge olmasından dolayı, gün boyunca trafik yoğun. Yeşilköy’ün yoğun olmasının nedeni ise havaalanının bulunmasından kaynaklanıyor.
Bayramda data 5 katına çıkıyor
RAMAZAN Bayramı’nda ses trafiğinin ortalamadan yaklaşık 1.5 kat, SMS trafiği yaklaşık 3 kat, data trafiği ise 4 kat daha fazla olduğu kaydedildi. Kurban Bayramı’nda ses trafiği ortalamadan 2.3 kat, SMS trafiği yaklaşık 4.5 kat, data trafiği ise yaklaşık 5 kat daha fazla olduğu belirtildi. Abonelerin özel günlerden (Sevgililer günü, Öğretmenler günü, Yılbaşı vs ) en çok Sevgililer Günü’nde konuşup ve mesajlaştığı, en çok data kullanımını ise Yılbaşında yaptığı kaydedildi.
Faturalı abone gece mesaisinde
ORTALAMA konuşma verilerine göre abonelerinin ortalama haftaiçi konuşma süreleri haftasonu konuşma sürelerinden 3 kat daha fazla oluyor. Haftasonuna gore, faturasız aboneler 3 kat, faturalı aboneler 5 kat fazla kişi ile mesajlaşmaktadır. Faturalı ve ön-ödemeli abonelerinde konuşma ortalamaları farklılık gösteriyor. Faturasız aboneler gece saatlerinde gündüz saatlerine göre arama başı 2 kat daha uzun konuşurken, faturalı abonelerde ses trafiği öğlen 12:00-14:00 saatleri arasında, faturasız abonelerde ise akşam 21:00-23:00 arasında yoğunlaşıyor. Faturalı abonelerin en çok konuştukları saat 12:00 iken faturasız abonelerde saat 21:00 oluyor. Faturalı abonelerde ses trafiği gece saatlerinde (00:00-08:00) faturasız abonelere göre yüzde 59 daha fazla oluyor.
Hürriyet