gphaber

Edirne’den İstanbul’a Fetih Heyecanı

İSTANBUL

İstanbul fethinin 559. yılında fetih kutlamaları bu yıl Edirne’den İstanbul’a uzanıyor.

Edirne'den İstanbul'a Fetih 1453" yürüyüşünün de düzenlendiği program Eski Cami'de kılınan cuma namazının ardından fetih hutbesi okunmasıyla başladı. Saraçlar Caddesi'nde başlayan kutlamada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde Selimiye Camisi'ne kadar yürüyüş yapıldı. Renkli anların yaşandığı yürüyüşe Edirne Valisi Gökhan Sözer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve ilçe belediye başkanları katıldı.



Kutlamaların Edirne2den başlamasından duyduğu mutluluğu dile getiren Başkan Topbaş, “Burada büyük bir heyecanı hep birlikte yaşıyoruz. 1400 yıl önce İstanbul’u hedef olarak koyan yüce peygamberimiz, o öğüdüne mazhar olmak için bütün İslam coğrafyasında önemli bir hedef ortaya çıktı. 22 kez kuşatmaya tabi oldu İstanbul. Tabi ki bugün hayırla yad ettiğimiz, Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerine, onun askerlerine ve hocalarına nasip oldu” diye konuştu. Eski Camii'de kılınan sefer namazının kılındığını hatırlatan Başkan Topbaş "Şöyle gözlerimizi 3 dakika kapatıp 559 yıl öncesine gidelim. Şu gördüğümüz koca Selimiye’nin bütün duvarlarına aşk ile bakarak veda edip İstanbul önlerine gitmek isteyen askerleri görürüz. Yüreklerde o yüce peygamberin müjdelediği o insan var, başka bir şey yok." dedi.

Başkan Topbaş, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettikten sonra Hızır Çelebi’yi belediye başkanı olarak atadığına dikkat çekerek, “Burada şatolardan kale şehirlerde halkını yönetin bir yönetim anlayışı yerine, halkla bütünleşen beraber olan, halkın kendisine dokunabildiği, onunla beraber secdeye gidebildiği, gerektiğinde de dava edebildiği bir yönetim anlayışının getirmişlerdir” dedi. Dünyanın hızla değiştiğini ve yeniden şekillendiğini kaydeden Başkan Topbaş şöyle devam etti: Bu milletin evlatları olarak bizler surların önünde İstanbul’un fethinde nasıl vardıysak, Çanakkale’de nasıl omuz omuza olduysak, bugünde 75 milyon vatan evladı olarak, dünyada adaletin yeniden tesisi için, güçlü bir Türkiye’yi ortaya çıkarmak için tarihimizden gelen o değerlere sahip çıktığımızda önümüzde hiçbir engel kalmaz” dedi.

Selimiye meydanında düzenlen programda konuşan Edirne Valisi Sözer, "Fetih kutlamalarını Edirne’den başlatılması için bu organizasyonu yaptık. Başkan Topbaş bizimle birlikte İstanbul’a yürüyüşü buradan başlatmak üzere geldiler. Kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın konser verdiği kutlamalarda Başkan Topbaş gül şerbeti içerek İstanbul Fethi’nden önce askerlere dağıtılan helvadan da tattı. Kutlamalar çerçevesinde düzenlenen bisiklet turnuvasında dereceye girenlerde ödüllerini Vali Sözer ve Başkan Topbaş’ın elinden aldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.