gphaber

İstanbul Avrupa'nın yükselen yıldızı

İSTANBUL

“Değişim Liderleri Zirvesi”nde konuşan Başkan Kadir Topbaş, 2011’in yükselen yıldızının İstanbul olduğuna dikkat çekti.

TÜGAV ve İstanbul Üniversitesi tarafından, bu yıl ilki 14-15 Mart tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve dünyanın farklı bölgelerinden ekonomi, siyaset, bilim dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren “Değişim Liderleri Zirvesi” Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

Zirvenin “Yeni Finans Merkezi İstanbul” oturumunda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye’nin Avrupa ile birlikte Doğu Akdeniz, Balkanlar, Kafkaslar, Karadeniz, Orta Asya ve Ortadoğu üzerinde nüfuza, tarihi ve kültürel özellikle de önemli ticari bağlara sahip bir ülke olduğunu ve enerji ile ulaştırma şebekeleri bakımından AB'yi Kafkaslar, Ortadoğu ve Orta Asya'ya bağlayan özel bir konumda bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu;

Türkiye 21. yüzyılın enerji ve finans merkezi

“Türkiye, özel konumu sayesinde 21. yüzyılın enerji ve finans merkezi olacaktır. Uluslararası finans coğrafyasının yeniden şekillendiğini hepimiz biliyoruz. Dünyanın parasının toplandığı küresel finans merkezlerinde gelişen ülkelere doğru kayış yaşanıyor. New York ve Londra yerlerini, küresel krizde dengeleri lehine çevirmeyi başaran gelişmekte olan piyasalara kaptırmak üzere. Küresel finans piyasalarının yeni merkezi olacak şehirler arasında büyük bir rekabet yaşanıyor. Yatırım fonları, kriz sonrası ekonominin ve ticaretin yavaşladığı gelişmiş piyasaları değil hızlı büyüyen ve gelişen piyasaları daha cazibeli buluyor. Bunda Avrupa ve ABD piyasalarının krizden hala çıkamamış olması büyük bir etken. İstanbul’un finans merkezi olması dünyada gelişen yeni ekonomilerin ve trendlerin bir gereği ve gerçeği olarak önümüzde duruyor. Yaşanan dünya krizinde herkes, Türkiye’nin başarısına odaklandı.”

ABD'de ve Avrupa'da büyük bankalar, finans kuruluşları ve sigorta şirketleri ciddi sıkıntılar yaşarken, Türkiye'de finans sektörünün büyüdüğüne ve en hızlı büyüyen ülkeler sıralamasında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sıraya kadar yükseldiğine işaret eden Başkan Kadir Topbaş, şunları kaydetti;

“Küresel krizde Türkiye ekonomisi sarsılmamış, savrulmamış, dengelerini muhafaza ederek dimdik ayakta kalmıştır. Dünya ekonomi çevreleri Türkiye’nin önde gelen ekonomilerden biri olduğunu artık kabul ediyor. Türkiye ve İstanbul bu sürecin iki farklı boyutunda parlayan iki yıldız olarak kendilerini var etmeyi başardılar. Türkiye olarak hedeflerimiz var; 2023'te ihracatımızı 500 milyar dolara çıkartmak ve dünyanın 10 büyük ekonomisi içinde olmak. Ve tabii ki İstanbul, Türkiye’nin lokomotifi olarak bu yolda çok önemli bir rol üstlenmiştir. Şu an İstanbul geleceğe çok iyi hazırlanıyor. Artık İstanbul dünya ile rekabet eden bir kent haline geldi. Avrupa - Balkanlar - Ortadoğu – Kafkaslar – Orta Asya ve Uzak Doğu’daki karar alma mekanizmalarını etkileyen bir konuma ulaştı. Küresel sermayenin büyük ilgi gösterdiği, büyük buluşmaların yaşandığı bir şehir oldu. Ayrıca sunduğu iş fırsatları, sosyal gelişim, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki potansiyeli, yetişmiş işgücü ve yabancı çalışanlar için sunduğu altyapı ile de ön plana çıkıyor. Klasik sanayi kenti yerine yüksek teknolojiye dayalı, katma değeri yüksek bir sanayi kentine doğru yönelmiştir. Hedefimizde kongre, fuar, moda, sanat, eğitim, sağlık, kültür ve finans kenti olmak var.”

Avrupa'nın yıldız şehri İstanbul

“Biliyorsunuz bir şehrin finans merkezi olması için ofis olanakları ve gayrimenkul açısından cazibe merkezi olması gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre İstanbul bunları sağlıyor. İstanbul, bütün dünyayı saran ekonomik risk tablosuna rağmen cazibesini arttıran bir şehir oldu” diyen Kadir Topbaş, dünyada gayrimenkul piyasalarının durumunu ve geleceğini araştıran Amerikan PwC (PricewaterhouseCoopers) ve ULI'nin (Kentsel Planlama Enstitüsü) 2011 Avrupa araştırmasının 'yıldız şehri'nin İstanbul olduğunu hatırlattı.

Avrupa Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler 2011 Raporu’nun da bunu tescillediğini ve gayrimenkul yatırım profesyonellerinin 'gayrimenkul alımı' için 19 ülkeden 27 Avrupa şehri arasından önerdiği birinci şehir İstanbul olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, “Yine ‘gelişme beklentilerinde’ de İstanbul birinci sırada yer aldı. 'Mevcut yatırım performansında' ise İstanbul, aynı puanı paylaştığı Münih'in ardından ikinci sıraya yerleşti. Bu kategoride İstanbul geçen yıla göre 5 basamak birden yükseldi. İstanbul'un zirvelerde yer almasının birinci nedeni Avrupa'da görülen ve etkileri devam eden ekonomik krizin İstanbul'u çok fazla etkilememiş olmasıdır. İkinci nedeni ise artan ticaret ve finans imkânları ile gayrimenkulde çok önemli bir yatırım hedefi olarak belirmesidir. Biz de yaklaşık 7 yıllık hizmet süremiz içinde İstanbul’u dünyada konuşulan bir şehir haline getirdik” diye konuştu.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.