gphaber

İstanbul'a Deprem Uyarısı !

İSTANBUL

İTÜ Deprem Araştırma Alt Grubundan Prof. Dr. Naci Görür, "2-3 gün içinde aynı yerde veya aynı hat üzerinde 5.1 ve bu büyüklüğe yakın bir deprem olursa bu öncü bir depremdir ve önlem almayı gerektirir" dedi

İTÜ Deprem Araştırma Alt Grubundan Prof. Dr. Naci Görür, "2-3 gün içinde aynı yerde veya aynı hat üzerinde 5.1 ve bu büyüklüğe yakın bir deprem olursa bu öncü bir depremdir ve önlem almayı gerektirir" dedi
İTÜ Deprem Araştırma Alt Grubu’ndan Prof. Dr. Naci Görür, 5.1’lik depremden bir gün önce verdiği bir demeçte Kuzey Anadolu Fayı’nın en doğudaki ucu ile en batıdaki ucunda, büyüklüğü 7 ve üzeri olan bir deprem beklediklerini ve fayın her an kırılabileceğini belirterek, tehlikeye dikkat çekmişti. 5.1’lik sarsıntının ardından Prof.Görür, çok önemli bir uyarıda daha bulundu: Marmara Ereğlisi depreminin küçük çaplı artçıları oluyor ve olmaya devam edecektir. Şu an için öncü deprem olup olmadığını bilemiyoruz. 2-3 gün içinde aynı yerde veya aynı hat üzerinde 5.1 ve bu büyüklüğe yakın bir deprem olursa bu öncü bir depremdir ve önlem almayı gerektirir.”

“Düşünülmesi gerekiyor”
“Marmara’da geçtiğimiz gün yaşanan deprem çok kritik bir yerde meydana geldi. Bizim beklediğimiz büyük İstanbul depreminin başlangıç noktası 5.1’lik depremin olduğu Marmara Ereğlisi açıkları. Marmara Ereğlisi açıklarından Adalar’a kadar uzanan Orta Marmara çukurundaki fay kesitinin birinci derecede tehlikeli olduğunu ve kırılacağını düşünüyoruz. 80 kilometrelik bu fay hattı minumum 7.2, maksimum 7.6 deprem üretecek. Kırılmasını beklediğimiz fayın batı ucunda meydana gelen 5.1’lik deprem bizim için gerçekten de üzerinde düşünülmesi gereken bir sarsıntı.”

“Endişeyle izliyoruz”

“Depremin olduğu Marmara Ereğlisi açıkları, en aktif olan bölge. Bu bölgede her yıl 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geliyor. 5.1 büyüklüğündeki deprem, kırılmasını beklediğimiz büyük fayın gerilimini etkileyecektir. Açık söylemem gerekirse, endişiyle izlediğimiz bir deprem olarak dikkatle takip edilmeli. 5.1’lik sarsıntı hem Tekirdağ hem de İstanbul’u etkiledi. Kaldı ki beklenen büyük deprem 900 misli daha fazla enerji açığa çıkaracak. Böyle bir enerji boşalması tüm Marmara’yı etkiler.”

Orta Marmara çukurunun üreteceği en düşük deprem büyüklüğü 7.2 olacak. Fayın kırılmasına göre üst seviye 7.6 da olabilir. Tek parçalı bir kırılma olursa 7.6’lık deprem meydana gelecek. Büyük depremin 40 saniye sürmesini tahmin ediyoruz. Marmara Ereğlisi’nde oluşan 5.1’lik sarsıntı büyük faydaki stres dağılımını etkilemiş ve faydaki sıkıntıyı artırmış olabilir. Şayet 2-3 gün içinde aynı bölge veya hatta 5.1’lik bir deprem daha meydana gelirse bu sarsıtıların büyük depremin öncüsü olduğu anlamına gelir.”

“Sıkıntısını artırdı”

“1999 depremi sonrası Marmara’da 30 yıl içinde büyük bir deprem beklediğimizi söylemiştik. 5.1’lik Marmara Ereğlisi’nde oluşan sarsıntı 30 yıllık periyotta olmasını beklediğimiz depremin sıkıntısını artırmış olabilir. Büyük fayda deprem enerjisinde azalma söz konusu değil. 6 büyüklüğünde bir deprem, 5 büyüklüğündeki bir depreme oranla 10 misli sarsma gücüne, 30 misli daha fazla enerji boşalmasına denk gelir. Şayet 7 büyüklüğünde bir depremi baz alırsak. 5.1’lik bir depreme göre, 100 misli sarsma gücü, 900 misli de enerji açığa çıkar. Kırılmamış 80 kilometrelik büyük fay hattında stres azalmasından söz edemeyiz.”

“Tsunami riski var”


“Şuan için maalesef Marmara Denizi’nde neler oluyor bilemiyoruz. 17 bin yıl önce Tuzla açıklarında 17 metrelik tsunami meydana geldi. 1509 depreminde dalgalar surları aştı. 1999 depreminde bile Değirmendere’de 2-3 metrelik tsunami oluştu. Kıyı kesiminde suya gömülen yerler oldu. Su hareketleri ve heyelanlar depremde oluşacak önemli risklerden. Yer bilimciler olarak, kırılmasını beklediğimiz büyük bir fayın ucunda meydana gelen 5.1’lik bir deprem bizleri endişelendirir.”

“Venüs’ün geçişiyle, Marmara Ereğlisi’nde meydana gelen deprem arasında bire bir bağlantı kuramayız. Ancak bilimde yüksek ve düşük olasılıklar vardır. Güneş ve Ay tutulmaları Dünya’nın su ve yer katmanları etkilemektedir. Güneş ve Ay tutulmalarında taş kürede 30-40 santimlik kabarmalar oluşur. Taş küredeki kabarmalar büyük depremleri direkt etkilemez. Ancak dolu bir bardağın taşması için düşecek son damlayı düşünün. O son damla bardağa düşer ve bardak taşar. Gökyüzü hareketlerinin depremlere etkisi son noktada etki eder. Fay zaten kırılacaktır. Son etkeni de gezegenlerin çekim gücü oluşturur.”

“Küçük artçıları olacak”

“5.1’lik Marmara Ereğlisi depreminin küçük çaplı artçıları oluyor ve olmaya da devam edecektir. Şuan için öncü deprem olup olmadığını bilemiyoruz. 2-3 gün içinde aynı yerde veya aynı hat üzerinde 5.1 ve bu büyüklüğe yakın bir deprem olursa bu öncü bir depremdir ve önlem almayı gerektirir.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.