Yasanın çıkması ile birlikte başta Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye genelinde 10 milyon konutu kapsayan dönüşüm seferberliği başlayacak.
Yasa kapsamında öncelikle Almanya’dan getirilecek olan olan röntgen cihazları ile riskli diye tespit edilen bölgelerde yer alan binaların röntgeni çekilecek. Riskli alanlar dışında kalan ama tek tek risk arz eden binaların tespitini ise belediyeler yapacak. Yapılacak tespitlerin ardından belediyeler ve TOKİ aracılığı ile yıkımlar başlayacak.
Riskli yapıların yıkılmasının ardından, gayrimenkuller üzerindeki kat irtifakları sona ererken, bu tarz tapularda hisseli arsa tapusuna dönüşecek. Arsa hissedarları, aralarında anlaşıp istedikleri gibi değerlendirebilecek. İsterse arsayı satabilecek, isterse de yeni bir bina yaptırabilecek. Kiracı ve mal sahiplerinin ihtiyaçları halinde kira yardımı yapılabilecek. Hissedarların anlaşma sağlayamamaları durumunda ise nitelikli çoğunluğun anlaşması esas alınacak.
Hissedarlar 2/3 çoğunluk sağlayarak karar alamadığı takdirde ise Bakanlık ya da TOKİ kamulaştırma veya acil kamulaştırma yapabilecek.
Yasa ile vatandaş mağdur edilmeyecek. Anlaşma sağlanan bina sahiplerine bedelini ödenecekken, oturduğu binanın yıkılıp evsiz kalan kiracı ya da gecekondu sahibine de yardım edilecek. Gecekonduysa enkaz bedeli, kiracıysa kira yardımı, işyeriyse işyeri desteği sağlanacak. Anlaşma sağlanamayan ev sahipleri kamulaştırma bedelini almak zorunda kalacak.
Yasa tasarısına göre yıkım kararlarına itiraz edilemezken, sadece yıkım ve kamulaştırma bedelleri yargıya taşınabilecek.
Uygulamaya , riskli, yıkılmayı bekleyen, deprem aksı üzerindeki ve kaçak binalardan başlanacak.Bölgemizdeki ilçelerden Sadece Bayrampaşa ve Sultangazi'nin kentsel dönüşüm kapsamında dönüşecek ilçeler listesinde bulunduğu öğrenildi.