gphaber

İşte İstanbul'da yıkılacak yerler

İSTANBUL

Van'da yaşanan deprem hükümeti harekete geçirdi. Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde yıkım çalışmaları başlayacak

Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul’da depreme dayanıklı olmadığı tespit edilen yüzlerce okul, onlarca hastane ve öğrenci yurdunun güçlendirme işleminin devam ettiğini açıkladı. Deprem projesine toplam 610 milyon Euro ayrıldı...
 
CHP İstanbul Milletvekilli Erdoğan Toprak’ın yazılı soru önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul’da 58 bin 815 yapının, 11 binin üzerinde denetim elemanı tarafından denetlendiğini belirtti.
 
Habertürk Gazetesi'nin haberine göre kamu binalarının depreme karşı güçlendirme işleminin İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi ve İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nce yürütüldüğünü aktaran Bayraktar, güçlendirme projesi kapsamına alınan kamu binalarının dökümünü şöyle açıkladı: 
 
OKULLAR 
 
Fizibilitesi Bitenler: 932 okul güçlendirme fizibilite çalışması kapsamına alındı. 
 
Yıkılıp Güçlendirilenler: İl Özel İdaresi bütçesinden 84 okulun güçlendirilmesi yapıldı, 175 okul yeniden yapıldı. İSMEP kapsamında ise 315 okul güçlendirildi, 37 okul yeniden yapıldı. 
 
Güçlendirmesi Sürenler: 8 okulun yapımı sürüyor. 
 
YURTLAR 
 
Güçlendirmesi Tamamlananlar: 7 sosyal hizmet binası, 2 yurt binasının yanı sıra Fatih ve Avcılar Atatürk Kız Yurdu, Edirnekapı Erkek Öğrenci Yurdu güçlendirildi. 
 
Güçlendirmesi Sürenler: Kadırga Erkek Öğrenci Yurdu, Vezneciler Kız Yurdu, Hürriyeti Ebediye Erkek Yurdu, Özmen Aktar Kız Yurdu. 
 
Yeniden Yapılacak: Zeytinburnu Atatürk Yurdu’nun kampus olarak yeniden yapımı için proje çalışmaları başlatıldı. 
 
BAKIMEVLERİ 
 
Güçlendirmesi Sürenler: Bahçelievler Kadın Konukevi, Bahçelievler Şeyh Zayed Çocukevi, Çamlıca Fahrettin Kerim Gökay Huzurevi, Kartal Emrullah Turanlı Çocuk Yuvası. 
 
HASTANELER 
 
Fizibilitesi Yapılanlar: 48 hastane ve poliklinikte güçlendirme fizibilite çalışması gerçekleştirildi. 
 
Güçlendirmesi Bitenler: Pendik Devlet, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları, Beykoz Devlet Hastanesi. 
 
Yıkılacaklar: Yıkılmasına karar verilen Koşuyolu Kalp Hastanesi yerine yapılması planlanan Koşuyolu Pediatrik Hastanesi, Okmeydanı ve Kartal Lütfü Kırdar Eğitimve Araştırma hastanelerinin 800’er yataklı yeniden yapımı için müşavirlik ihale süreci başlatıldı. 
 
Güçlendirmesi Sürenler: Paşabahçe Devlet Hastanesi, Sultanbeyli Tacirler Vakfı Hastanesi, Kadıköy Yeldeğirmeni Semt Polikliniği, Hıfzısıhha Enstitüsü, Bayrampaşa Topçular Semt Polikliniği, Şile Devlet Hastanesi, Bayrampaşa Sağmalcılar Devlet Hastanesi, Sait Çiftçi ve Sultanahmet Semt Poliklinikleri. 
 
KÖPRÜLER 
 
Güçlendirmesi Tamamlananlar: Boğaziçi Köprüsü ve yaklaşım viyadükleri, FSM Köprüsü, eski ve yeni Haliç Köprüleri, Ortaköy Viyadüğü. 
 

Güçlendirmesi Sürenler: Mecidiyeköy Viyadüğü.

Depremde zarar görecek ilk 10 ilçe!

2002 yılında JICA ve İBB işbirliğinde 4 farklı senaryo depremi esas alınarak mahalle bazında gerçekleştirilen risk analizlerine göre 7.4 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul'da 50-60 bin bina ağır hasar alacak, 70-90 bin arası can kaybı yaşanacaktı. Anadolu Yakası Mikrobölgeleme Projesi kapsamında deprem hasar tahmin çalışması 2009 yılında güncellendi. Ağır hasarlı bina sayısı 13-34 bin, can kaybı da 10-30 bin olarak açıklandı.Zeytinburnu, Fatih ve Küçükçekmece'de risk diğer ilçelere göre daha fazla ön plana çıktığı için bina ölçeğinde detaylı çalışma yapıldı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre Zeytinburnu'nda 16 bin 30 binanın 2 bin 300'ü, Fatih'te 27 bin 884 binanın 2 bin 750'si, Küçükçekmece'de 53 bin 138 binanın 9 bini riskli. Bahçelievler'de 20 bin 424 binanın 15 bininin, Güngören'de 9 bin 538 binanın 7 bin 300'ü, Bayrampaşa'da 19 bin 973'ünün 6 bin 150'sinin riskli olduğu saptandı. Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde gerçekleştirilen pilot projede deprem odaklı kentsel dönüşümün ilk adımı da 2009 yılında atılabildi.

Deprem vergisi

Son günlerde çok tartışılan deprem vergileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin her yıl derlediği "Bilgi Kartları" çalışmasında da yer aldı. Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre 2009 yılı sonu itibarıyla deprem vergilerinden toplam 30 milyon 119 bin lira toplandığı kaydedildi. Toplanan vergiler için bir fon oluşturulmadığı genel bütçeye aktarıldığı belirtildi. Ek gelir ve kurumlar vergisi, ek emlak vergisi ile ek motorlu taşıtlar vergisinin bir defaya mahsus alındığı, özel iletişim ve özel işlem vergilerinin ise alınmaya devam ettiği aktarıldı.

Yerleşim alanlarının zemin özellikleri ve fay hattının konumunun birlikte değerlendirilmesi sonucunda deprem tehlikesi açısından İstanbul'un en riskli ilçeleri Avcılar, Küçükçekmece, Fatih, Eminönü, Bakırköy, Bayrampaşa, Adalar, Beyoğlu, Zeytinburnu ve Bahçelievler.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.