gphaber

Köprülerle ilgili korkutan açıklama

İSTANBUL

Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün, Boğaziçi Köprüsü'nden daha fazla yorulduğunu belirtirken yorgunluğun en büyük nedenini de açıkladı.

 Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı "Köprüye bir kamyonun etkisi binlerce aracın etkisinden çok" dedi.
 
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ilıcalı, asma köprülerdeki askı sistemlerinin ömrünün, köprü üstünden geçen dingil yüküne göre hesaplandığını anlattı. Belirli bir seviyede köprü malzemelerinin yorulduğunu ve bunların yenilenmesi gerektiğini kaydeden Ilıcalı, periyodik ve kalıcı bakımlarla yenilenmenin gerçekleştirildiğini söyledi.
 
Birinci Boğaz Köprüsünde yapılması gerekenin kalıcı bakım olduğunu vurgulayan Ilıcalı, "Birinci Boğaz Köprüsü çok uzun zamandan beri ağır taşıt geçişine kapalı. Burada 40 yıllık süre sonunda çelik halatların yenilenmesi gayet normal. Bu köprü şanslı, çünkü ağır taşıt geçmiyor. Köprülerin bakım zamanlarının belirlenmesinde üzerinden geçen ağırlık etkili. Bu köprüde hizmet ömrünü dolduran malzemeler yenilenecek. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsünden daha fazla yorulur çünkü dingil yükü ondan daha çok. Kamyonlar, TIR'lar geçiyor. Köprüye bir kamyonun etkisi binlerce aracın etkisinden çok" değerlendirmelerinde bulundu.
 
 
 
Köprülerdeki beton malzemelerin ömrünün ortalama 100-150 yıl olduğunu ve bunların da yenilenebildiğini kaydeden Ilıcalı, asma köprülerin çok uzun yıllar ayakta kalabildiğine, bu duruma ABD'deki birçok köprünün örnek gösterilebileceğine dikkat çekti. Ilıcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Köprüler, geometrik standardın yani şerit sayısı veya raylı sistem eklenmesi gibi değişiklikler söz konusu olduğunda yıkılabilir. Aksi takdirde normal ve kalıcı periyodik bakımlarla uzun yıllar ayakta kalabilir. Örneğin trafik yoğunluğunu karşılamadığı için köprü yıkılabilir ve şerit sayısı artırılabilir. Türkiye'de mesela çok çok ilerde birinci Boğaz Köprüsünden raylı sistem geçirilmesi düşünülebilir ve yenilenmesi söz konusu olabilir. Ayrıca zamanında onarım yapılmamış köprülerin de zorunlu olarak yıkılması gerekiyor."
 
"İstanbul'un köprüleri yenileniyor"
 
Karayolları Genel Müdürlüğünce Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük onarım ve yapısal takviyesi işi ihale edilmişti. Boğaziçi Köprüsü'nün hizmete girişinin 40. yılı dolayısıyla yapılacak ağır bakım çalışmaları ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün büyük onarım ve yapısal takviyesi için düzenlediği ihaleyi, en düşük teklifi veren Makyol-IHI iş ortaklığı almıştı.
 
Boğaziçi Köprüsü'nün hizmete girişinin 40. yılı dolayısıyla yapılacak ağır bakım kapsamında onarım, yapısal takviye ve askı halat değişimi çalışmaları 2014'te tamamlanacak. Söz konusu çalışmalarda 236 halat değiştirilecek. Boğaziçi Köprüsü'nün ilk dizaynında köprünün sallanması dolayısıyla yaşanacak etkileri azaltmak amacıyla kullanılan çapraz halatlar, dikey hale getirilecek. 1973 yılında hizmete giren Boğaziçi Köprüsü'nün bakım çalışmalarında dünyada kullanılan en ileri teknoloji ürünleri kullanılacak. Çalışmaların ardından köprünün en az 40 yıl daha hizmet vermesi bekleniyor. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki ana halatlara ve ankraj bloklarına, Japonya'da da kullanılan son teknoloji ürünü nem alma sistemi kurulacak. Sistemle kuru hava verilecek halatların çürümesi önlenecek. Çalışmalar kapsamında Boğaziçi Köprüsü'ndeki elektrik aksamı değiştirilecek. Tabliye ile kuleler arasına izolatörler, köprünün sallanma veya deprem sırasında zarar görmesini engellemek amacıyla köprü ayaklarına enerji sönümleyici damperler konulacak. Boğaziçi Köprüsü'nün 40 yıldır hizmet veren kule asansörleri ve elektrifikasyon sistemleri yenilenecek.
 
KAYNAK: AA



Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.