gphaber

Metrobüs hattına metro geliyor

İSTANBUL

İstanbul'da yaşanan kar yağışı, metrobüs sisteminin de sınıfta kalmasıyla onbinlerce İstanbullunun perişan olması neden oldu.

 Kadir Topbaş'ın bile isyan etmesine yol açan bu durum sonrası, alternatif bir ulaşım ağı için düğmeye basıldı. Zincirlikuyu-Avcılar arasındaki metrobüs hattının altına metro inşaa edilecek.
İstanbul'da 400 bin yolcu kapasiteli metrobüsü günde 800 bin kişi kullanınca belediye aynı yola metro yapılması için Ulaştırma Bakanlığı ile işbirliği halinde düğmeye bastı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "Kapasite aşıldı, metrobüs hattına paralel metro yapılması düşüncemiz var" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kar nedeniyle yaşanan sıkıntılarla ilgili Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) yaptığı açıklamada, metrobüste yaşanan yığılmalara değinmiş, "Bu sıkıntının giderilmesi ancak metro hatlarının gelişmesi ile mümkün" diyen Topbaş, "Metrobüs hattı kapasitenin çok üstüne çıktı. Metro hattına dönüştürme düşüncemiz var. Metrobüsün çok sağlıklı olması için geniş olması lazım. İki şeritli olması lazım. Biz burada zor şartlarda ciddi sıkıntı yaşanan noktada 800 bin insanı taşıyoruz. Bunun kapasitesi 400 bini geçmemesi lazımken... Ufak bir kaza bile bütün sistemi durduruyor. Bu sıkıntıdan kurtulmak ancak metro hatlarının gelişmesi ile mümkün" ifadelerini kullanmıştı.

39 KİLOMETRELİK HAT

Başkan Topbaş'ın açıkladığı metro projesiyle ilgili detaylar, Yeni Şafak'ta yer aldı. 

Buna göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma Bakanlığı ile işbirliği halinde çalışmalara başladı. Metro projesinin İstanbul'un Avrupa yakasındaki metrobüs hattı olan Zincirlikuyu-Beylikdüzü TÜYAP arasında olması planlanıyor. 39 kilometre uzunluğundaki Beylikdüzü-Zincirlikuyu hattında şu an metrobüs hattında 36 istasyon bulunuyor. Hat boyunca günde ortalama 500 binden fazla yolcu taşınıyor. Hattın Avcılar'dan Beylikdüzü'ne kadar uzatılmasının ardından artan yolcu yoğunluğu nedeniyle özellikle 'pik' saatlerde büyük sıkıntı yaşanıyor. Zincirlikuyu-Beylikdüzü hattında metronun devreye girmesiyle yoğunluğun azalacağı ve ulaşımın daha hızlı mümkün olacağı belirtiliyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.