Refleksoloji spastik özürlü, otizm, dikkat eksikliği, motor gerilik, sınav stresi, kabızlık, konuşma bozukluğu, bel boyun fıtığı, alt ıslatma, panik atak, depresyon, sinir-stres-kaygı-bunaltı, migren, uykusuzluk, astım, hazımsızlık gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtiliyor.
Söz konusu yöntemle ilgili bilgi veren Uzman Refleksolog Serpil Bihir, binlerce yıllık geçmişi olan refleksolojinin insanlığın ortak mirası olduğunu belirtti.
Bihir, "Refleksoloji günümüze kadar gelen en etkili tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden biridir. Refleksoloji beyindeki sinirlerin vücutta son bulan noktaları olan el ve ayaklara uygulanmaktadır. Bu noktalar vücudumuzun iç organları ve iskelet sistemine denk gelen noktaların olduğu bir el ve ayak haritasını oluşturur. Burada bulunan sinir uçlarına bası müdahalesi yapılarak beyindeki hasar görmüş olan sinirlerin uyarılması sağlanıyor. Uyarmanın ortaya çıkardığı elektrokimyasal mesajlar ve nöronların yardımı ile ilgili organı uyararak iyileşme gerçekleşiyor." dedi.
Refleksoloji tedavi yönteminin CP (serebral palsy) rahatsızlığında erken aylardan itibaren uygulanması ile başarılı sonuçlar alındığını belirten Bihir, "Hastalık, kaza, stres gibi etkenlerle vücudun yaşamsal enerji yolları bloke olduğu için, vücut fonksiyonlarının engellendiği felsefesine dayanır. Refleksoloji vücuttaki doğal enerji akımını restore ederek iyileşmeyi hızlandıran bir yöntemdir. Refleksolog parmakları ve ellerini kullanarak ayak tabanındaki çeşitli noktalara basınç uygular. Bu, basınç merkezi sinir sistemini uyararak blokları açmak, normal enerji akımını tüm vücuda yaymak ve gerginlikleri gidermek yolu ile vücudun kendisini iyileştirmesini hızlandırır." diye konuştu.
Refleksolojinin kişiyi bir bütün olarak tedavi ettiğini aktaran Bihir, şunları ifade etti:
"Refleksoloji sadece belli bir belirtiyi tedavi etmez. Bu nedenle pek çok sorunda uygulanabilir. Bunlar arasında kronik ve akut ağrılar, spor yaralanmaları, uyku bozuklukları, strese bağlı olarak ortaya çıkan bozukluklar ve otizm sayılabilir. Refleksolojinin uygulanmasından sonra yapılan tıbbi test ve gözlemler sonucunda depresyon ve anksiyetenin azaldığı, hemoglobin seviyesinin yükseldiği, kan basıncının normalleştiği gibi olumlu etkileri ortaya koymuştur."
Otizmin de refleksolojinin uygulandığı alanlardan biri olduğunu aktaran Bihir, "Otistik özellikleri olan çocuklarda sindirim sistemi, dalak, omurilik ve beyin alanları üzerinde çalışılması önerilir. Duygusal ve davranışsal problemlerin yanı sıra otistik özellikleri olan çocuklarda görülebilen bazı bağırsak problemleri; mide bağırsak duvarının incelmesine ve yabancı maddelerin bağırsak içine girmesine sebep olur. Literatüre göre, bu toksin maddeler, mide bağırsak yolu ile kan dolaşımı dahil beyin fonksiyonunu etkiler. Bağırsak fonksiyonlarının artırılması ile vücudun toksinlerden arındırılması, karaciğer ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarının artırılması ile beynin fonksiyonunun iyileştirilmesi, vücudun ruhun ve zihnin uyumunu sağlar" diye konuştu. (CİHAN)