gphaber

Şekerli içecekler sağlık 'sınır'larını zorluyor

SAĞLIK

Evrensel bir sağlık problemi haline gelen obezite, artık küresel ısınma kadar büyük bir kriz. Öyle ki bilim adamlarına göre, şehirlerde giderek artan hareketsiz yaşam tarzı ve gereksiz gıda tüketimi yüzünden dünya nüfusunun yarısı obez olabilir.

Hal böyle iken kimileri obeziteye zemin hazırlayan yolları tıkıyor, kimileri de halk sağlığını tehdit etmek için birbiriyle yarışıyor. Şekerli içeceklere karşı savaş açan New York Belediyesi, orta ve büyük boy şekerli içecekleri yasaklama yoluna gitti. Batılı ülkelerin uygulamalarının görüldüğü ülkemizde de büyük boy şekerli içecekler halka sunulmuyor değil. Bunun yanı sıra sınırsız içecek hizmeti de verilebiliyor. Carl's Jr, Sbarro ve Ikea'da hizmet veren İsveç Köfte, bunlardan birkaçı.

Peki, müşteri çekmek uğruna yürütülen bu sınırsız içecek hizmeti halk sağlığı için ne kadar faydalı? Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Dağ, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve yaklaşık 1,6 milyardan fazla kilolu birey bulunduğunu söylüyor. Şekerli içeceklerin hiçbir besleyici değeri olmadığını belirten Dağ, obezite ile mücadelenin önemli ayaklarından birinin bu tür içeceklerin tüketiminin azaltılması olduğunu dile getiriyor. Sınırsız içecek hizmetini ürkütücü bulan Dağ'a göre, bu pazarlama tekniği insan sağlığını hiçe sayıyor. New York'taki kararı doğru bulan Dağ, "Kişilerin tercihlerine yasaklama getirme fikri çok iyi görünmese de toplum sağlığı açısından önemli." diyor. Psikolog Alanur Özalp ise müşteri çekmek için yürütülen bu uygulamanın insanları tüketmeye eğilimli kıldığından söz ediyor. "Bedava diye insanlar bu hizmetten faydalanmak ister. Ölçüyü kaçırmamak imkânsız." diye konuşan Özalp'a göre, devlet tarafından obeziteye yol açan unsurların yasaklanması ya da kısıtlanması halk sağlığı için faydalı.

ABD'de şekerli içeceklere sınırlama

ABD'nin New York kentindeki restoran ve sinema salonlarında büyük boy şekerli içeceklerin satışına Mart 2013'ten itibaren sınırlama geliyor. New York kenti sağlık yetkilisi Dr. Thomas Farley, şekerli içeceklerin obezite salgınının en büyük kaynağı olduğunu belirtirken, yasağın marketlerdeki şekerli içeceklerin satışını kapsamadığını söyledi. ABD'li doktorlar ve beslenme uzmanları, düzenlemenin başarı veya başarısızlığının, insanların yemeklerinden makul oranda kalorinin kesilmesine bağlı olduğunu dile getirdi. ABD'de hükümet uygulamalarının obezite üzerindeki etkisini araştıran Mount Sinai Tıp Fakültesi Profesörü Dr. Jeffrey Mechanick, New York'taki girişimle ilgili olarak, "Bu girişim (obeziteyle mücadelede) ilk adımların atılmasına neden olabilir. Bu karmaşık hastalıkta birçok faktör rol oynuyor.'' dedi. ABD'de ortalama gazlı içecek boyutu 1980'lerde 354 mililitreyken bu oran günümüzde 591 mililitreye yükseldi. New York AA


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.