Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 3 Mart'ta, savcılar Celal Kara, Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni verdi. Bu kararın ardından Kara, Akkaş ve Karaçöl hakkındaki dosya, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
Başsavcılık, savcı Celal Kara hakkında daiddianame hazırladı.
Kara hakkındaki ihbar ve dilekçelere konu iddialara ilişkin inceleme ve soruşturma sonunda, bazılarıyla ilgili kovuşturma yapılmasına gerek olmadığı belirtilen iddianamede, Celal Kara'nın, soruşturmada, "maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için dosyadaki şüphelilerin lehine ve aleyhine bütün delilleri toplamadan, suçun işlendiğine ve mal varlıklarının bu suçlardan elde edildiğine dair kuvvetli şüphe sebebi belirlemeden mal varlığına el konulması için mahkemeden talepte bulunduğu" aktarıldı.
İddianamede, soruşturma sürecinde "görevini kötüye kullandığı'' belirlenen Kara'nın 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
İddianamede, Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
Mahkeme, iddianameyi kabul ederse, dosya Yargıtay'a gönderilecek. Kara, birinci sınıf hakim ve savcı olduğu için ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay'da yargılanacak.
Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atanmıştı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Kara, HSYK tarafından tedbiren uzaklaştırılmıştı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 25 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Akkaş'ın "görevi kötüye kullanma'' suçundan 3 yıl, gözaltı, yakalama, el koyma ve arama kararlarını veren hakim Süleyman Karaçöl'ün ise ''görevi ihmal'' suçundan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyleiddianame hazırlamıştı. Bu iddianame de Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.
17 Aralık darbe soruşturmasının savcısı Celal Kara'nın, soruşturmaya sonradan atanan bir savcıya, "Tayyip marta çıkmaz ona güvenmeyin" diyerek baskı yapmıştı.